Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νησιά Αιγαίου: Σε απόγνωση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Σε από­γνω­ση οδη­γού­νται χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που παρα­μέ­νουν εγκλω­βι­σμέ­νοι στα νησιά του Αιγαί­ου, ενώ η μετα­φο­ρά ενός μικρού αριθ­μού στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα δεν μπο­ρεί να δώσει λύσεις, δεδο­μέ­νου ότι καθη­με­ρι­νά έρχο­νται και εκα­το­ντά­δες νέοι. Μέχρι το μεση­μέ­ρι σήμε­ρα είχαν φτά­σει περί­που 300.

Απο­τέ­λε­σμα αυτής της κατά­στα­σης ήταν και τα επει­σό­δια σήμε­ρα ανά­με­σα σε πρό­σφυ­γες και αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, που σημειώ­θη­καν στο Κέντρο Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου, όπου ζουν εγκλω­βι­σμέ­νοι πάνω από 10.000 άνθρω­ποι σε μια δομή με δυνα­μι­κό­τη­τα 3.000! Τα επει­σό­δια σημειώ­θη­καν στο σημείο όπου βρί­σκο­νταν περί­που 300 ασυ­νό­δευ­τα ανή­λι­κα παι­διά που δια­μαρ­τύ­ρο­νται και ζητούν να μετα­κι­νη­θούν άμε­σα από εκεί. Να σημειω­θεί ότι πάνω από 750 ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες βρί­σκο­νται σε χώρους με δυνα­τό­τη­τα φιλο­ξε­νί­ας 224 παι­διών. Αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις χρη­σι­μο­ποί­η­σαν χημι­κά σε βάρος προ­σφύ­γων και μετα­να­στών και τους απώθησαν.

Επι­πλέ­ον, η κατάρ­γη­ση του β’ βαθ­μού εξέ­τα­σης προ­σφυ­γών, με στό­χο ‑σε περί­πτω­ση απόρ­ρι­ψης της αίτη­σης χορή­γη­σης ασύ­λου- να προ­χω­ρά άμε­σα η δια­δι­κα­σία επι­στρο­φής του αιτού­ντος στη χώρα από την οποία προ­ήλ­θε, εντάσ­σε­ται στο κλί­μα της έντα­σης της κατα­στο­λής σε βάρος τους.

Ο αντι­πρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας στην Ελλά­δα, Φιλίπ Λεκλέρκ, επι­σκέ­φτη­κε σήμε­ρα τους χώρους στους οποί­ους βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, ενώ έκα­νε παρέμ­βα­ση και στην ευρεία σύσκε­ψη των δημάρ­χων του Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου που συγκά­λε­σε στη Μυτι­λή­νη ο νέος περι­φε­ρειάρ­χης Κ. Μου­τζού­ρης. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο κ. Λεκλέρκ είπε ότι στην Ελλά­δα βρί­σκο­νται 85.000 αιτού­ντες άσυ­λο, εκ των οποί­ων οι 25.000 είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι στα νησιά. Ζήτη­σε να υπάρ­ξουν πρω­το­βου­λί­ες στην κατεύ­θυν­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης, τόσο από τις τοπι­κές αρχές, όσο και από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, αλλά και από τις άλλες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Στην έναρ­ξη της σύσκε­ψης, ο περι­φε­ρειάρ­χης Βόρειου Αιγαί­ου δήλω­σε πως ήδη μέχρι το μεση­μέ­ρι είχαν φτά­σει στις ακτές της Λέσβου άλλοι 128 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, που ακο­λού­θη­σαν τους 120 της Δευ­τέ­ρας και τους 210 του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, και υπο­στή­ρι­ξε πως η μετα­φο­ρά 1.416 ανθρώ­πων σε δομές της Βόρειας Ελλά­δας θα απο­δει­χτεί ως μια «τρύ­πα στο νερό», αν δεν συνο­δευ­τεί από μέτρα καλύ­τε­ρης φύλα­ξης των θαλάσ­σιων συνό­ρων, αλλά και γεν­ναί­ες πρω­το­βου­λί­ες απο­συμ­φό­ρη­σης των νησιών. Εννο­ώ­ντας προ­φα­νώς όλες εκεί­νες τις αθλιό­τη­τες που είχε πει πριν λίγες μέρες, ότι «δεν θα επι­τρέ­ψου­με την εθνι­κή, ιστο­ρι­κή και φυλε­τι­κή αλλοί­ω­ση των νησιών», που στην ουσία επι­κρο­τεί τα αυταρ­χι­κά και κατα­σταλ­τι­κά μέτρα και «χαϊ­δεύ­ει» τα αυτιά εθνι­κι­στι­κών ομάδων.

Η Ένω­ση Διοι­κη­τι­κών Δικα­στών δια­φω­νεί με την προ­ο­πτι­κή κατάρ­γη­σης του β’ βαθ­μού εκδί­κα­σης από τις Επι­τρο­πές της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Προ­σφυ­γών των υπο­θέ­σε­ων ασύ­λου. Με ανα­κοί­νω­σή της κάνει λόγο για «κατάρ­γη­ση των δικαιω­μά­των των προ­σφύ­γων», ενώ επι­ση­μαί­νει ότι η «τυχόν σχε­δια­ζό­με­νη μετα­φο­ρά των υπο­θέ­σε­ων αυτών απευ­θεί­ας στα Διοι­κη­τι­κά Δικα­στή­ρια θα επι­δει­νώ­σει την κατά­στα­ση, καθό­σον αυτά με τη σημε­ρι­νή τους στε­λέ­χω­ση σε δικα­στές και υπαλ­λή­λους θα επι­βα­ρυν­θούν υπέρ­με­τρα με δυσμε­νείς επι­πτώ­σεις στην ταχύ­τη­τα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της συνο­λι­κής λει­τουρ­γί­ας τους».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο