Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ: Ούτε σκέψη για δάση σε ιδιώτες — Να παρθούν άμεσα μέτρα να σωθεί ό,τι σώζεται

Την έλλει­ψη μέτρων πρό­λη­ψης κατήγ­γει­λε ο Νίκος Αμπα­τιέ­λος, μέλος της ΚΕ και βου­λευ­τής του ΚΚΕ, μιλώ­ντας για τις πυρ­κα­γιές στο κανά­λι «Kontra» το βρά­δυ της Τρί­της 29 Αυγούστου.

Κατήγγειλε τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις στις Δασικές Υπηρεσίες με πιο χτυπητό παράδειγμα το Δασαρχείο Πάρνηθας όπου υπάρχουν 0 δασοφύλακες και 7 δασεργάτες.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι

δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις φωτιές, συνδράμοντας στο έργο της κατάσβεσης

Σημεί­ω­σε ότι το επι­χεί­ρη­μα της κυβέρ­νη­σης πως ανά­λο­γες κατα­στρο­φές γίνο­νται και σε άλλες χώρες, ανα­δει­κνύ­ει την πολι­τι­κή που εφαρ­μό­ζε­ται σε όλο τον κόσμο και δεν έχει στις προ­τε­ραιό­τη­τές της τις λαϊ­κές ανά­γκες, διευ­κρι­νί­ζο­ντας μάλι­στα ότι οι υπη­ρε­σί­ες πυρό­σβε­σης στις ΗΠΑ είναι ιδιωτικές.

Σχο­λιά­ζο­ντας τα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν μετά τη Διυ­πουρ­γι­κή Επι­τρο­πή στο Μέγα­ρο Μαξί­μου, τόνι­σε ότι ουσια­στι­κά η κυβέρ­νη­ση ανοί­γει διά­πλα­τα ένα πεδίο δρά­σης για μπίζ­νες σε ιδιώ­τες «ανά­δο­χους απο­κα­τά­στα­σης», όπως και στην Εύβοια όπου ακό­μα εκκρε­μούν απο­ζη­μιώ­σεις στους πληγέντες.

Ερω­τη­θείς για τη δρά­ση φασι­στοει­δών στον Έβρο που κυνη­γούν εξα­θλιω­μέ­νους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση που με την προ­πα­γάν­δα της για τις φωτιές και τους μετα­νά­στες έδω­σε το βολι­κό άλλο­θι σε αυτές τις ομά­δες να εξα­πο­λύ­ουν δολο­φο­νι­κά πογκρόμ. Υπεν­θύ­μι­σε ότι τα πογκρόμ, οι 19 καμέ­νοι στο δάσος της Δαδιάς και το πολύ­νε­κρο ναυά­γιο στην Πύλο είναι το απο­τέ­λε­σμα της αντι­με­τα­να­στευ­τι­κής πολι­τι­κής της ΕΕ και των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων που εγκλω­βί­ζει χιλιά­δες ξερι­ζω­μέ­νους, τους καθι­στά έρμαια στους δου­λέ­μπο­ρους και τελι­κά τους οδη­γεί στον θάνατο.

Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και την ευθύ­νη της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για την όλο και μεγα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή της χώρας στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας καθώς και την εγκα­τά­στα­ση στο Κερα­τσί­νι κέντρου logistic του ΝΑΤΟ, για να  μετα­φέ­ρο­νται πολε­μο­φό­δια κ.α. υλι­κά πολέ­μου. Χρειά­ζο­νται επα­γρύ­πνη­ση και λαϊ­κή δρά­ση, καμία εμπι­στο­σύ­νη και κανέ­νας εφη­συ­χα­σμός για την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και την τακτι­κή των αστι­κών κομ­μά­των, κατέ­λη­ξε ο Ν. Αμπατιέλος.

ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ευκαιρία για «μπίζνες» ιδιωτών στα καμένα και σχέδιο «αλά Εύβοια»

Ατέχνως info

Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα το υψηλότερο
κατά κεφαλήν % θανάτων στον κόσμο

Εγκρί­θη­κε 29_Οκτ_1974
Όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­κε μέσω του ΠΔ. 117–286, 27-Δεκ- 2022
“Για τη μεί­ω­ση των απω­λειών ζωής και περιου­σί­ας, μέσω της καλύ­τε­ρης πρό­λη­ψης πυρκαγιών”
Το Κογκρέ­σο δια­πι­στώ­νει ότι—

  • (1) Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Πρό­λη­ψης και Ελέγ­χου Πυρ­κα­γιών, που ιδρύ­θη­κε σύμ­φω­να με το Δημό­σιο Δίκαιο, έχει εξα­ντλή­σει διε­ξο­δι­κά και ολο­κλη­ρω­μέ­να την εξέ­τα­ση του προ­βλή­μα­τος σε όλη την επι­κρά­τεια, έχο­ντας λεπτο­με­ρή ευρή­μα­τα ως προς την έκτα­ση αυτού του προ­βλή­μα­τος του ανθρώ­πι­νου πόνου και απώ­λειας ζωής ‑περιου­σί­ας,  έχο­ντας κάνει ενε­νή­ντα συστάσεις.
  • (2) Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν σήμε­ρα το υψη­λό­τε­ρο κατά κεφα­λήν ποσο­στό θανά­των και απώ­λειες περιου­σί­ας από πυρ­κα­γιά μετα­ξύ όλων των μεγά­λων βιο­μη­χα­νο­ποι­η­μέ­νων εθνών.
  • (3) Η φωτιά είναι ένα αδι­καιο­λό­γη­το (οικο­νο­μι­κό) βάρος που επη­ρε­ά­ζει όλους τους Αμε­ρι­κα­νούς και απο­τε­λεί επί­σης πρό­βλη­μα δημό­σιας υγεί­ας και ασφά­λειας μεγά­λων δια­στά­σε­ων- 12.000 _κατά ΜΟ νεκροί, 300.000 τραυ­μα­τί­ες κάθε χρό­νο και πάνω από 50.000 άστε­γοι.
    Περιου­σία αξί­ας σχε­δόν 3 δις$ κατα­στρέ­φε­ται κάθε χρό­νο με συνο­λι­κό οικο­νο­μι­κό κόστος _συντηρητικά σε 11.000.000.000 $ ανά έτος και την πυρο­σβε­στι­κή να είναι το πιο επι­κίν­δυ­νο επάγ­γελ­μα (κρί­νο­ντας από τις απώλειες).
  • (4) Τέτοιες απώ­λειες ζωής και περιου­σί­ας από πυρ­κα­γιά είναι απα­ρά­δε­κτες (sic!!)
  • (5) Ενώ η πρό­λη­ψη και ο έλεγ­χος των πυρ­κα­γιών είναι και πρέ­πει να παρα­μεί­νει __α. κρα­τι­κή και τοπι­κή ευθύ­νη, __β. η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να βοη­θή­σει ώστε να επι­τευ­χθεί σημα­ντι­κή μεί­ω­ση των απω­λειών από πυρκαγιά.
  • (6) Η πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία και το πρό­γραμ­μα πολι­τι­κής άμυ­νας σε κάθε περιο­χή θα επω­φε­λη­θούν από τη στε­νό­τε­ρη συνεργασία.
  • (7) Το πρό­βλη­μα επι­δει­νώ­νε­ται από (Α) την αδια­φο­ρία με την οποία ορι­σμέ­νοι αντι­με­τω­πί­ζουν το θέμα. (Β) την κρα­τι­κή απο­τυ­χία να ανα­λά­βει το βάρος μιας σε βάθος έρευ­νας (Γ) η σπα­νιό­τη­τα αξιό­πι­στων δεδο­μέ­νων και πλη­ρο­φο­ριών (Δ) το γεγο­νός ότι οι σχε­δια­στές και οι αγο­ρα­στές (να και η ατο­μι­κή ευθύ­νη!!) κτι­ρί­ων δεν δίνουν επαρ­κή προ­σο­χή στην πυρα­σφά­λεια (Ε) το ότι πολ­λές κοι­νό­τη­τες στε­ρού­νται εγκα­τα­στά­σε­ων και κώδι­κα πρό­λη­ψης _τέλος (ΣΤ) το γεγο­νός ότι οι τοπι­κές πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες ξοδεύ­ουν περί­που 95 σεντς από κάθε δολά­ριο που δια­τί­θε­ται στις πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες προ­σπά­θειες για την κατά­σβε­ση πυρ­κα­γιών και μόνο 5 λεπτά για την πρό­λη­ψη πυρ­κα­γιών δηλα­δή μόνο 5% για την πρό­λη­ψη.
  • (8) Υπάρ­χει ανά­γκη για βελ­τιω­μέ­νη επαγ­γελ­μα­τι­κή κατάρ­τι­ση και εκπαί­δευ­ση προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στη βελ­τί­ω­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας των πυρο­σβε­στι­κών υπη­ρε­σιών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της αυξη­μέ­νης έμφα­σης στην πρό­λη­ψη πυρ­κα­γιών και μεί­ω­ση των τραυ­μα­τι­σμών των πυροσβεστών.
  • (9) Απαι­τεί­ται ένα εθνι­κό σύστη­μα συλ­λο­γής, ανά­λυ­σης και διά­δο­σης δεδο­μέ­νων πυρ­κα­γιών για να βοη­θή­σει τις τοπι­κές πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες να καθο­ρί­σουν προ­τε­ραιό­τη­τες έρευ­νας και δράσης.
  • (10) Ο αριθ­μός των εξει­δι­κευ­μέ­νων ιατρι­κών κέντρων που είναι κατάλ­λη­λα εξο­πλι­σμέ­να και στε­λε­χω­μέ­να για τη θερα­πεία εγκαυ­μά­των και την απο­κα­τά­στα­ση των θυμά­των πυρ­κα­γιών είναι ανεπαρκής.
  • (11) Τα απα­ρά­δε­κτα υψη­λά ποσο­στά θανά­των, τραυ­μα­τι­σμών και περιου­σί­ας η απώ­λεια από πυρ­κα­γιά μπο­ρεί να μειω­θεί εάν η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση ορί­σει ένα συντο­νι­σμέ­νο πρό­γραμ­μα για την υπο­στή­ρι­ξη και την ενί­σχυ­ση της πρό­λη­ψης και συγκε­κρι­μέ­νων ελέγ­χων.

ΟΡΙΣΜΟΙ

Κεφ. 4. Όπως χρη­σι­μο­ποιεί­ται στον παρό­ντα νόμο, ο όρος-
(1)…
(4) «Δια­χει­ρι­στής της FEMA» Δια­χει­ρι­στής με την ευρύ­τε­ρη έννοια·
(5) «Πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία» σημαί­νει οποιον­δή­πο­τε οργα­νι­σμό ή ιδιω­τι­κή εται­ρεία σε οποιο­δή­πο­τε πολι­τεία που απο­τε­λεί­ται από προ­σω­πι­κό, εξο­πλι­σμό κλπ. που έχει ως σκο­πό την προ­στα­σία της περιου­σί­ας και τη δια­τή­ρη­ση της ασφά­λειας και ευη­με­ρία του κοι­νού από τους κιν­δύ­νους πυρ­κα­γιάς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης του κύριου φορέα δλδ της ιδιω­τι­κής πυρο­σβε­στι­κής υπη­ρε­σί­ας. Το προ­σω­πι­κό οποιου­δή­πο­τε τέτοιου οργα­νι­σμού μπο­ρεί να είναι αμει­βό­με­νοι υπάλ­λη­λοι ή μη αμει­βό­με­νοι εθε­λο­ντές ή οποιοσ­δή­πο­τε δυα­δο­ποί­η­ση αυτού.
Οι όροι «πρό­λη­ψη πυρ­κα­γιάς», «πυρό­σβε­ση» και «πυρ­κα­γιά» _«έλεγχος» σχε­τί­ζο­νται με δρα­στη­ριό­τη­τες που διε­ξά­γο­νται από την πυρο­σβε­στι­κή υπη­ρε­σία με την ευρεία έννοια.
___ κλπ. κλπ

Τρί­τοι –εκτός πυροσβεστικής:

Σημαί­νο­ντα ρόλο παί­ζουν οι λεγό­με­νοι “NONAFFILIATED EMS ORGANIZATIONSμη συν­δε­δε­μέ­νοι άμε­σα οργα­νι­σμοί EMS.—η FEMA …
Επι­χο­ρη­γού­νται _μεταξύ άλλων όσοι έχουν (Ι) την απο­δε­δειγ­μέ­νη ικα­νό­τη­τα στην έρευ­να, ανά­πτυ­ξης και μετα­φο­ράς τεχνο­λο­γί­ας· (II) να παρέ­χουν ηγε­τι­κό ρόλο στην εθνι­κή συνει­σφο­ρά (III) να μετα­δί­δουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας και (IV) στρα­τη­γι­κό σχε­δια­σμό  … (κλπ)

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ: Πάνω από 866.000 στρέμ­μα­τα έχουν καεί σε 5 μέρες!

Τελι­κά αυτά που συμ­βαί­νουν στη γει­το­νιά μας, ότι δλδ πριν από κάθε κατα­στρο­φή, υπήρ­χαν οι κυβερ­νη­τι­κές δια­βε­βαιώ­σεις ότι ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός ήταν προ­ε­τοι­μα­σμέ­νος για την αντι­με­τώ­πι­σή της και αντί­στοι­χα, μετά από κάθε κατα­στρο­φή, όλες οι κυβερ­νή­σεις δια­βε­βαί­ω­ναν ότι θα γυρί­σουν σελί­δα και ότι έχουν εκπο­νή­σει ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας για την επό­με­νη μέρα είναι σύμ­φυ­τα με τον καπι­τα­λι­σμό.
Τι να πρω­το­θυ­μη­θεί κανείς;
💥 Τις τερά­στιες κατα­στρε­πτι­κές πυρ­κα­γιές του καλο­και­ριού 2021, όπου μέσα σε 10 μέρες χάθη­κε πάνω από το 10% του δασι­κού πλού­του της χώρας, θρυμ­μα­τί­ζο­ντας τις κυβερ­νη­τι­κές δια­κη­ρύ­ξεις για από­λυ­τη προετοιμασία;
💥 Την τρα­γε­λα­φι­κή κατά­στα­ση στην Αθή­να και στην υπό­λοι­πη χώρα, όπου οι ανα­με­νό­με­νες βρο­χές του φθι­νο­πώ­ρου κυριο­λε­κτι­κά πλημ­μυ­ρί­ζουν, την πόλη στοι­χί­ζο­ντας τη ζωή σε ανθρώπους;
💥 Ειδι­κά την περί­πτω­ση της Εύβοιας, όπου δεν μπο­ρεί παρά να μιλά κανείς για προ­κλη­τι­κή αμέ­λεια της κυβέρ­νη­σης ή την φονι­κή πλημ­μύ­ρα στην Μάν­δρα, την περί­ο­δο δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, που στοί­χη­σε τη ζωή δεκά­δων λαϊ­κών ανθρώ­πων και άφη­σε μια ολό­κλη­ρη πόλη ουσια­στι­κά ρημαγμένη;
💥 Την εκα­τόμ­βη θυμά­των με την πυρ­κα­γιά στο Μάτι, πάλι την περί­ο­δο δια­κυ­βέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ;
💥 Τις κατα­στρε­πτι­κές πυρ­κα­γιές στην Ηλεία το 2007, με δεκά­δες νεκρούς, τερά­στιες κατα­στρο­φές σε σπί­τια και σε εξο­πλι­σμό φτω­χών αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων, απέ­ρα­ντες καμέ­νες εκτάσεις;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο