Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νόμπελ Ειρήνης: Βραβεύτηκε η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί για τις ενέργειές της κατά της «εθνικής ασφάλειας του Ιράν»

Η Ιρα­νή Ναρ­γκίς Μοχα­μα­ντί, υπέρ­μα­χος των δικαιω­μά­των των γυναι­κών στο Ιράν που κρα­τεί­ται σε φυλα­κή, βρα­βεύ­ε­ται με το Νόμπελ Ειρή­νης 2023, όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα, σε μια από­φα­ση που πιθα­νόν να εξορ­γί­σει την Τεχεράνη.

Η επι­τρο­πή των βρα­βεί­ων κάλε­σε το Ιράν να αφή­σει ελεύ­θε­ρη τη Μοχα­μα­ντί, μια από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες ακτι­βί­στριες υπέρ των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στο Ιράν, που μάχε­ται για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών και την κατάρ­γη­ση της θανα­τι­κής ποινής.

Χαι­ρε­τί­ζο­ντας τη Μοχα­μα­ντί ως «μαχή­τρια της ελευ­θε­ρί­ας», η επι­κε­φα­λής της Νορ­βη­γι­κής Επι­τρο­πής Νόμπελ ξεκί­νη­σε την ομι­λία της με τις λέξεις “γυναί­κα, ζωή, ελευ­θε­ρία” στα φαρ­σί –ένα από τα συν­θή­μα­τα των ειρη­νι­κών δια­δη­λώ­σε­ων κατά της ιρα­νι­κής κυβέρνησης.

«Η Νορ­βη­γι­κή Επι­τρο­πή Νόμπελ απο­φά­σι­σε να τιμή­σει την Ναρ­γκίς Μοχα­μα­ντί με το Νόμπελ Ειρή­νης 2023 για τον αγώ­να της κατά της κατα­πί­ε­σης των γυναι­κών στο Ιράν και τη μάχη της για να προ­ω­θή­σει τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και την ελευ­θε­ρία για όλους», ανέ­φε­ρε η πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Μπέ­ριτ Ράις-Άντερ­σεν. «Μόνο με την απο­δο­χή ίσων δικαιω­μά­των για όλους θα μπο­ρέ­σει ο κόσμος να πετύ­χει την αδελ­φό­τη­τα μετα­ξύ των κρα­τών που ο (ιδρυ­τής των βρα­βεί­ων) Άλφρεντ Νόμπελ θέλη­σε να προ­ω­θή­σει», δήλω­σε η ίδια.

Η βρά­βευ­ση της Μοχα­μα­ντί απο­τε­λεί «στιγ­μή ιστο­ρι­κή και σημα­ντι­κή στον αγώ­να για την ελευ­θε­ρία στο Ιράν», δήλω­σε η οικο­γέ­νειά της σε γρα­πτό μήνυ­μα. «Αφιε­ρώ­νου­με αυτό το βρα­βείο σε όλους τους Ιρα­νούς και ιδιαί­τε­ρα στις γυναί­κες και τα κορί­τσια στο Ιράν που απο­τε­λούν έμπνευ­ση για όλο τον κόσμο με το θάρ­ρος και τον αγώ­να τους για την ελευ­θε­ρία και την ισό­τη­τα», προ­σέ­θε­σε η οικογένεια.

«Δυστυ­χώς, η Ναρ­γκίς δεν μπο­ρεί να είναι μαζί μας για να μοι­ρα­στεί αυτή την εξαι­ρε­τι­κή στιγ­μή», ανα­φέ­ρει ακό­μη η οικο­γέ­νεια. «Όπως λέει πάντα η Ναρ­γκίς: η νίκη δεν είναι εύκο­λο να επι­τευ­χθεί, αλλά είναι σίγουρη».

Το Γρα­φείο του Ύπα­του Αρμο­στή των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα (OHCHR) δήλω­σε πως η βρά­βευ­ση της Μοχα­μα­ντί με το Νόμπελ Ειρή­νης υπο­γραμ­μί­ζει το θάρ­ρος και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των Ιρα­νών γυναικών.

“Είδα­με το θάρ­ρος και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους απέ­να­ντι στα αντί­ποι­να, τον εκφο­βι­σμό, τη βία και την κρά­τη­ση”, δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του OHCHR Ελί­ζα­μπεθ Θρό­σελ. “Παρε­νο­χλή­θη­καν για αυτά που κάνουν ή που δεν φορά­νε. Υπάρ­χουν όλο και περισ­σό­τε­ρα νομι­κά, κοι­νω­νι­κά και οικο­νο­μι­κά μέτρα ενα­ντί­ον τους. Αυτό είναι πραγ­μα­τι­κά κάτι που υπο­γραμ­μί­ζει το θάρ­ρος και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των γυναι­κών του Ιράν και το ότι απο­τε­λούν έμπνευ­ση για τον κόσμο”.

ΟΗΕ: Ζητά την απελευθέρωση της Μοχαμαντί

Ο ΟΗΕ ζήτη­σε σήμε­ρα την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ναρ­γκίς Μοχα­μα­ντί, μια βρά­βευ­ση που δεί­χνει “το θάρ­ρος και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα” των Ιρα­νών γυναικών.

“Η περί­πτω­ση της Ναρ­γκίς Μοχα­μα­ντί είναι εμβλη­μα­τι­κή των τερά­στιων κιν­δύ­νων που ανα­λαμ­βά­νουν οι γυναί­κες προ­κει­μέ­νου να προ­α­σπι­στούν τα δικαιώ­μα­τα όλων των Ιρα­νών. Απαι­τού­με την απε­λευ­θέ­ρω­σή της και την απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των υπέρ­μα­χων των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που έχουν φυλα­κι­στεί στο Ιράν”, ανέ­φε­ρε η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα σε μήνυ­μα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου που στάλ­θη­κε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων (AFP).

Η 51χρονη ακτι­βί­στρια και δημο­σιο­γρά­φος βρα­βεύ­θη­κε σήμε­ρα “για τον αγώ­να της κατά της κατα­πί­ε­σης των γυναι­κών στο Ιράν και τη μάχη της για να προ­ω­θή­σει τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και την ελευ­θε­ρία για όλους”.

“Αυτό δεί­χνει πραγ­μα­τι­κά το θάρ­ρος και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των Ιρα­νών γυναι­κών, που είναι πηγή έμπνευ­σης για όλο τον κόσμο”, δήλω­σε η εκπρό­σω­πος της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας για Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα Ελί­ζα­μπεθ Θρό­σελ, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στη Γενεύη. “Είδα­με το θάρ­ρος και την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους απέ­να­ντι στα αντί­ποι­να, στον εκφο­βι­σμό, τη βία και τις κρα­τή­σεις”, πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο