Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νότια Αφρική: Πέθανε ο τελευταίος πρόεδρος του «απαρτχάιντ» Φρεντερίκ Ντε Κλερκ

Ο τελευ­ταί­ος λευ­κός πρό­ε­δρος της Νότιας Αφρι­κής, ο Φρε­ντε­ρίκ Βίλεμ ντε Κλερκ (FW de Klerk), ο οποί­ος δια­πραγ­μα­τεύ­τη­κε την ειρη­νι­κή μετα­βί­βα­ση της εξου­σί­ας σε μια κυβέρ­νη­ση μαύ­ρων υπό τον Νέλ­σον Μαντέ­λα, απε­βί­ω­σε σήμε­ρα σε ηλι­κία 85 ετών έπει­τα από μάχη με τον καρκίνο.

Αμφι­λε­γό­με­νη προ­σω­πι­κό­τη­τα, ο ντε Κλέρκ είχε μοι­ρα­στεί το βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης με τον Νέλ­σον Μαντέ­λα το 1993. Την επό­με­νη χρο­νιά ο Μαντέ­λα κέρ­δι­σε τις πρώ­τες πολυ­φυ­λε­τι­κές εκλο­γές της Νότιας Αφρι­κής με το Αφρι­κα­νι­κό Εθνι­κό Κογκρέ­σο του (ANC).

Ωστό­σο, ο ρόλος του ντε Κλερκ στη μετά­βα­ση στη δημο­κρα­τία εξα­κο­λου­θεί να αμφι­σβη­τεί­ται έντο­να πάνω από 20 χρό­νια μετά το τέλος του απαρτχάιντ.

Μεγά­λο ποσο­στό του μαύ­ρου πλη­θυ­σμού τον θεω­ρεί υπεύ­θυ­νο για την απο­τυ­χία περιο­ρι­σμού της πολι­τι­κή βία στα ταραγ­μέ­να χρό­νια που οδή­γη­σαν στις εκλο­γές του 1994, ενώ η ακρο­δε­ξιά των λευ­κών Αφρι­κά­νερ οι οποί­οι κυβερ­νού­σαν χρό­νια τη χώρα υπό το Εθνι­κό Κόμ­μα του ντε Κλερκ, τον θεω­ρού­σαν προ­δό­τη της υπό­θε­σης της λευ­κής υπεροχής.

mandela de klerk

«Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος Φρε­ντε­ρίκ Βίλεμ ντε Κλερκ πέθα­νε ειρη­νι­κά νωρί­τε­ρα σήμε­ρα το πρωί στο σπί­τι του στο Φρέσ­να­γε (σ.σ.: ένα προ­ά­στιο του Κέιπ Τάουν) μετά τη μάχη του με το μεσο­θη­λί­ω­μα», έναν καρ­κί­νο που πλήτ­τει τον υπε­ζω­κό­τα, τον υμέ­να που περι­βάλ­λει τους πνεύ­μο­νες, ανέ­φε­ρε το Ίδρυ­μα FW de Klerk σε δήλω­σή του σήμε­ρα το πρωί.

Ο ντε Κλερκ, ο οποί­ος είχε υπο­βλη­θεί σε θερα­πεία το 2018 για πνευ­μο­νο­θώ­ρα­κα, μια νόσο των πνευ­μό­νων, είχε προ­κα­λέ­σει οργή το 2020 όταν είχε δηλώ­σει μιλώ­ντας στο εθνι­κό ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό δίκτυο πως δεν πιστεύ­ει ότι το απαρτ­χάιντ ήταν έγκλη­μα κατά της ανθρω­πό­τη­τας, όπως είχε χαρα­κτη­ρι­στεί από τα Ηνω­μέ­να Έθνη. Στη συνέ­χεια είχε ζητή­σει συγ­γνώ­μη γι’ αυτή τη δήλω­σή του.

Ο συντη­ρη­τι­κός ντε Κλερκ δια­δέ­χθη­κε το 1989 τον πρό­ε­δρο Πίτερ Βίλεμ Μπό­θα (PW Botha), ο οποί­ος είχε εξα­σθε­νή­σει έπει­τα από ένα έμφραγμα.

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο