Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΔΗΓΗΤΗΣ: Απάντηση σε ένα κάλεσμα του Γιάνη Βαρουφάκη…

«Καλού­με τη βάση, τους ανθρώ­πους του προ­ο­δευ­τι­κού χώρου, που μπο­ρεί να προ­σβλέ­πουν στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ, να πάρουν τα πράγ­μα­τα στα χέρια τους, να πιέ­σουν τις ηγε­σί­ες τους (…) στο θέμα της συγκρό­τη­σης ενός πραγ­μα­τι­κού προ­ο­δευ­τι­κού μετώ­που το οποίο θα στη­ρί­ξει μια προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση, που θα εφαρ­μό­σει ένα πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κό, ανα­τρε­πτι­κό, ριζο­σπα­στι­κό πρό­γραμ­μα Ρήξης με την ολιγαρχία».

Ας τα λύσει το ΔΙΑΣΚΕΠ…

Με την παρα­πά­νω φρά­ση πριν λίγες μέρες ο Γ. Βαρου­φά­κης απευ­θύν­θη­κε (και) στους «ανθρώ­πους» του ΚΚΕ σε μία από τις «επι­θέ­σεις φιλί­ας» στις οποί­ες αρέ­σκε­ται. Θυμί­ζου­με ότι μόλις 10 μέρες πριν τις εκλο­γές του 2019 είχε δηλώ­σει ότι «αν δεν υπήρ­χε το ΜέΡΑ-25 θα ψήφι­ζα ΚΚΕ». Είναι, βέβαια, απο­ρί­ας άξιο τι τον εμπό­δι­σε να ψηφί­σει ΚΚΕ στις εκλο­γές του Σεπτεμ­βρί­ου του 2015, όταν δεν υπήρ­χε ακό­μα το ΜέΡΑ-25 και ο ίδιος είχε δηλώ­σει ότι θα ψηφί­σει τη ΛΑΕ του Π. Λαφα­ζά­νη, ή και σε όλες τις προη­γού­με­νες εκλο­γές. Αλλά ας αφή­σου­με το παρελθόν…

Ας προ­σπε­ρά­σου­με, επί­σης, το οξύ­μω­ρο του να απευ­θύ­νει ταυ­τό­χρο­να κάλε­σμα και στον «μνη­μο­νια­κό» και «συστη­μι­κό», όπως ο ίδιος ο Βαρου­φά­κης τον απο­κα­λεί, ΣΥΡΙΖΑ για συγκρό­τη­ση κυβερ­νη­τι­κού μετώ­που… «ρήξης με την ολι­γαρ­χία». Ανα­ρω­τιό­μα­στε, βέβαια, αφού ο ίδιος μπο­ρεί να το κάνει αυτό, για­τί εγκα­λεί τις δύο βου­λεύ­τριές του που μετα­κό­μι­σαν πρό­σφα­τα στην Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνο­ντας πρά­ξη, έστω και με τον δικό τους τρό­πο, το εν λόγω «μέτω­πο», εξα­σφα­λί­ζο­ντας, παρε­μπί­πτο­ντος, και την επα­νε­κλο­γή τους; Αλλά αυτά είναι δικά τους θέμα­τα και δεν ανα­κα­τευό­μα­στε, αφή­νου­με το ΔΙΑΣΥΝ ή το ΔΙΑΣΚΕΠ να τα εξε­τά­σουν και ίσως να τα παρα­πέμ­ψουν σε κάποιο ηλε­κτρο­νι­κό δημο­ψή­φι­σμα συνοδοιπόρων.

Πάνω σε ποιες θέσεις, όμως, το Μέρα-25 καλεί το ΚΚΕ σε σύμπρα­ξη; Πόσο «συγ­γε­νι­κές» είναι αυτές με τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως λέει συχνά το συγκε­κρι­μέ­νο κόμμα;

Ένα κόμμα-ντίλερ ενεργειακών συμφερόντων

Δεν χρειά­ζε­ται μεγά­λη ανά­λυ­ση για να κατα­λά­βει κανείς ότι δεν συνι­στούν καμία «ρήξη με την ολι­γαρ­χία» στον κλά­δο της ενέρ­γειας προ­τά­σεις όπως αυτή για τη «δημιουρ­γία μονά­δων παρα­γω­γής μπα­τα­ριών με joint venture με εται­ρεί­ες απ’ όλο τον κόσμο που θέλουν πρό­σβα­ση τόσο στα ορυ­κτά, θυμη­θεί­τε ΛΑΡΚΟ (sic!), όσο και στον ήλιο, τον αέρα, τα ταλέ­ντα των Ελλή­νων τεχνο­λό­γων, στην αγο­ρά της Ν/Α Μεσογείου».

Δεν νομί­ζου­με, επί­σης, ότι θα αισθά­νο­νται ιδιαί­τε­ρα άβο­λα οι μέτο­χοι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενός από τους ισχυ­ρό­τε­ρους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους της χώρας μας, με διε­θνή παρου­σία, που ετοι­μά­ζουν μονά­δα παρα­γω­γής πλω­τών ανε­μο­γεν­νη­τριών στον Αλμυ­ρό του Βόλου και ελπί­ζουν, μάλι­στα, να εντα­χθούν στις «στρα­τη­γι­κές επεν­δύ­σεις» με ό,τι προ­νό­μια αυτό συνε­πά­γε­ται, όταν ακούν εδώ και τρία χρό­νια τον Βαρου­φά­κη στη Βου­λή να μιλά για την ανά­γκη «δημιουρ­γί­ας, σε συνερ­γα­σία με ξένες εται­ρεί­ες, μονά­δων παρα­γω­γής των απα­ραί­τη­των πλω­τών ανεμογεννητριών».

Το ίδιο ισχύ­ει και για τις εται­ρεί­ες Advent Technologies, Damco Energy, Σωλη­νουρ­γεία Κορίν­θου, TAP, ΔΕΣΦΑ, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, MOTOR OIL και ΔΕΗ, που συμ­με­τέ­χουν στο επεν­δυ­τι­κό σχή­μα «White Dragon» για παρα­γω­γή πρά­σι­νου υδρο­γό­νου στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία, μια περιο­χή που ερη­μώ­νει και μαστί­ζε­ται από την ανερ­γία σαν απο­τέ­λε­σμα της περι­βό­η­της απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης και «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», της οποί­ας το ΜέΡΑ-25 είναι ο πιο ένθερ­μος θια­σώ­της στην Ελλά­δα. Πόσο «τυχε­ροί» πρέ­πει να αισθά­νο­νται αυτοί οι «ολι­γάρ­χες» όταν βλέ­πουν έναν πολι­τι­κό αρχη­γό να επι­σκέ­πτε­ται την περιο­χή που τους ενδια­φέ­ρει και να λέει ότι «υπάρ­χουν άνθρω­ποι που ξέρουν να κάνουν πράγ­μα­τα (…). Θα πρέ­πει (…) να πέσουν σοβα­ρά χρή­μα­τα (…). Πρά­σι­νο υδρο­γό­νο εδώ στην Πτολεμαΐδα».

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ»

Απο­κα­λυ­πτι­κή του πώς εννο­εί τη «ρήξη» είναι και η θέση του ΜέΡΑ-25 για ίδρυ­ση Εθνι­κής Εται­ρεί­ας Δια­χεί­ρι­σης Ιδιω­τι­κών Χρε­ών στην οποία θα μετα­φέ­ρο­νται τα κόκ­κι­να δάνεια και οι τίτλοι ιδιο­κτη­σί­ας, δηλα­δή τα σπί­τια των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, που θα κατα­βά­λουν στη συνέ­χεια ενοί­κιο για να μένουν σε αυτά.

Με αυτόν τον τρό­πο θα πλη­ρώ­νου­με και ως δανειο­λή­πτες και ως φορο­λο­γού­με­νοι, αφού το ρίσκο των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων θα το ανα­λά­βει το κρά­τος ώστε οι ιδιω­τι­κές τρά­πε­ζες να «καθα­ρί­σουν» από τις επι­σφά­λειες και να μπο­ρέ­σουν να παί­ξουν απρό­σκο­πτα τον ρόλο τους στη δανειο­δό­τη­ση της… «ολι­γαρ­χί­ας» για επενδύσεις.

Στην εν λόγω πρό­τα­ση Νόμου του ΜέΡΑ-25, μάλι­στα, ανα­φέ­ρε­ται με σαφή­νεια ότι όλα αυτά θα γίνουν σύμ­φω­να με την 2014/59 Οδη­γία της ΕΕ, με την οποία κατά τα άλλα πάει για ρήξη…

Το όνομα που δεν λένε…

Θα μπο­ρού­σα­με να ανα­φερ­θού­με και σε άλλες θέσεις του ΜέΡΑ-25 που απο­δει­κνύ­ουν ότι το συγκε­κρι­μέ­νο κόμ­μα το χωρί­ζει «άβυσ­σος» με το ΚΚΕ και άρα μόνο υπο­κρι­τι­κά και ψηφο­θη­ρι­κά μπο­ρούν να χαρα­κτη­ρι­στούν τα καλέ­σμα­τά του. Κάποιες από αυτές, μάλι­στα, είναι αντι­δρα­στι­κές σε σημείο ανα­τρι­χί­λας, όπως αυτή για τη χορή­γη­ση ηρω­ί­νης «σε όποιον το επι­θυ­μεί» (!) από δομές του ΕΣΥ, προ­κει­μέ­νου, λένε, να στα­μα­τή­σει η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της ηρω­ί­νης (λες και οτι­δή­πο­τε χορη­γεί το ΕΣΥ παύ­ει να είναι εμπό­ρευ­μα…), να στα­μα­τή­σουν (άγνω­στο πώς) οι θάνα­τοι από ηρω­ί­νη, αλλά και η κατα­λή­στευ­ση «συγ­γε­νών, φίλων και γει­τό­νων» από τους εξαρ­τη­μέ­νους χρήστες!

Το συμπέ­ρα­σμα είναι πως για να είναι ένα κόμ­μα ριζο­σπα­στι­κό, για να είναι κόμ­μα της ρήξης, δεν φτά­νει να ανα­φέ­ρει κάθε τόσο «ονό­μα­τα ολι­γαρ­χών» από το βήμα της Βου­λής. Όσους και να ονο­μα­τί­σει, πάντα θα υπάρ­χουν κι άλλοι, αρκε­τοί από τους οποί­ους, μάλι­στα, φαί­νε­ται να «βολεύ­ο­νται» ιδιαί­τε­ρα από τις θέσεις και τις παρεμ­βά­σεις του συγκε­κρι­μέ­νου κόμ­μα­τος. Δεν είναι τυχαίο, λοι­πόν, που απο­φεύ­γουν όπως ο διά­ο­λος το λιβά­νι να πουν με το όνο­μά του τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο της νεο­λαί­ας: τον ίδιο τον καπι­τα­λι­σμό. Ή, για να είμα­στε πιο ακρι­βείς, το λένε όταν πρό­κει­ται να τον αθω­ώ­σουν ως κάτι που δεν υπάρ­χει πια, σύμ­φω­να με τις μπουρ­δο­λο­γί­ες περί «μετα­κα­πι­τα­λι­σμού» και «τεχνο­φε­ου­δαρ­χί­ας» που αναμασούν…

Άλλες φορές, βέβαια, τους ξεφεύ­γουν και οι πραγ­μα­τι­κές τους σκέ­ψεις όπως όταν ο Κλέ­ων Γρη­γο­ριά­δης ανέ­φε­ρε από το βήμα της Βου­λής ότι «κοι­τάξ­τε, δεν έχω τίπο­τα ιδιαί­τε­ρα κακό με τον καπι­τα­λι­σμό, επι­βί­ω­σε παγκο­σμί­ως, σημαί­νει ότι από αυτά που επι­χει­ρή­σα­με ήταν το καλύ­τε­ρο λει­τουρ­γι­κά σύστη­μα, καθώς ο υπαρ­κτός σοσια­λι­σμός απε­δεί­χθη ολί­γον φασι­στοει­δής όταν εφαρμόστηκε».

Και αν κανείς δια­τη­ρεί ακό­μα αμφι­βο­λί­ες για το πόσο… κοντά με το ΚΚΕ νιώ­θει η ηγε­σία του ΜέΡΑ-25, να τι γρά­φουν στην από­φα­ση του πρό­σφα­του συνε­δρί­ου τους: «Ακό­μα και αν επι­τευ­χθεί ο κοι­νω­νι­κός μετα­σχη­μα­τι­σμός που θέλει το ΚΚΕ (…) το απο­τέ­λε­σμα θα είναι μια ανε­λεύ­θε­ρη, ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή κοι­νω­νία, στην οποία δεν θα θέλα­με να ζήσου­με και για την οποία δεν θα θέλα­με να φέρου­με ευθύ­νη». Δικαί­ω­μά τους να μην θέλουν, θα πού­με εμείς, και σιγά μην χάσει η Βενε­τιά βελό­νι… Δικαί­ω­μα και μονα­δι­κή επι­λο­γή, όμως, και των νέων που δεν θέλουν να ζήσουν στο σημε­ρι­νό σάπιο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, των πολέ­μων και των κρί­σε­ων, είναι να συμπο­ρευ­τούν με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχου­με μπρο­στά μας!

odigitis.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο