Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ για τη Γάζα: Οι θάνατοι των παιδιών είναι ένας λεκές για τη συλλογική μας συνείδηση

ΟΗΕ καταγ­γέλ­λει μια «χωρίς προη­γού­με­νο δολο­φο­νία αμά­χων» στη Λωρί­δα της Γάζας την ώρα που η επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση στον πλή­ρως απο­κλει­σμέ­νο παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα κορυ­φώ­νε­ται, παρά τις με το στα­γο­νό­με­τρο προ­μή­θειες που εισέρ­χο­νται. Τερά­στιο είναι το πρό­βλη­μα και για τη Δυτι­κή Όχθη, όπου οι επι­χει­ρή­σεις κατα­στρέ­φο­νται και δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν στην παράλ­λη­λη επι­χεί­ρη­ση «εκκα­θα­ρί­σε­ων» που πραγ­μα­το­ποιεί εκεί ο ισραη­λι­νός στρατός.

5.500 νεκρά παιδιά

Στοι­χεία που έδω­σε το ενη­με­ρω­τι­κό δίκτυο Al Jazeera δεί­χνουν ότι από την έναρ­ξη του πολέ­μου, στις 7 Οκτω­βρί­ου, έχουν σκο­τω­θεί στη Γάζα περισ­σό­τε­ρα από 5.500. Σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, τα παι­διά απο­τε­λούν το 47% του πλη­θυ­σμού των 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων της Γάζας, με τη UNICEF μετά τους χιλιά­δες θανά­τους να χαρα­κτη­ρί­ζει τη Λωρί­δα της Γάζας «νεκρο­τα­φείο για χιλιά­δες παι­διά». Η οργά­νω­ση περι­γρά­φει την κατά­στα­ση ως «αυξα­νό­με­νο λεκέ για τη συλ­λο­γι­κή μας συνεί­δη­ση», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας το ποσο­στό των θυμά­των παι­διών «απλά συγκλο­νι­στι­κό», με δεδο­μέ­νο ότι συνο­λι­κά οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπε­ρά­σει τις 13.000.

Σύμ­φω­να με την οργά­νω­ση «Save the Children», στη Γάζα έχουν σκο­τω­θεί περισ­σό­τε­ρα παι­διά από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρού­σεις σε όλο τον κόσμο από το 2019, μαζί.

«Πρωτόγνωρη δολοφονία αμάχων»

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ χαρα­κτή­ρι­σε τη δολο­φο­νία των αμά­χων από τις ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις «απα­ρά­μιλ­λη και άνευ προη­γου­μέ­νου», επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ότι είναι «σαφές» ότι χιλιά­δες παι­διά έχουν σκο­τω­θεί μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

«Αυτό είναι που έχει σημα­σία», είπε ο Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου. «Είμα­στε μάρ­τυ­ρες μιας δολο­φο­νί­ας αμά­χων που είναι απα­ρά­μιλ­λη και άνευ προη­γου­μέ­νου σε οποια­δή­πο­τε σύγκρου­ση από τότε που είμαι γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας». Να σημειω­θεί ότι ο Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες είναι γ.γ. του ΟΗΕ από το 2017.

Μάχη με την πείνα και την καταστροφή

Την ίδια ώρα, το Γρα­φείο του ΟΗΕ για την Ανθρω­πι­στι­κή Βοή­θεια (OCHA) επι­ση­μαί­νει ότι η επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση στον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα βαί­νει διαρ­κώς επι­δει­νού­με­νη, καθώς εκτός από την έλλει­ψη τρο­φί­μων, υπάρ­χει και η έλλει­ψη ζωο­τρο­φών και νερού, οδη­γώ­ντας χιλιά­δες ζώα στον θάνατο.

Επί­σης, οι καλ­λιέρ­γειες εγκα­τα­λεί­πο­νται και κατα­στρέ­φο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο λόγω της έλλει­ψης καυ­σί­μων, που απαι­τού­νται για την άντλη­ση του νερού άρδευσης.

Σύμ­φω­να με την OCHA, «σε όλη τη Γάζα, οι αγρό­τες έχουν αρχί­σει να σφά­ζουν τα ζώα τους λόγω της άμε­σης ανά­γκης για τρο­φή και της έλλει­ψης ζωο­τρο­φών. Αυτή η πρα­κτι­κή απο­τε­λεί πρό­σθε­τη απει­λή για την επι­σι­τι­στι­κή ασφά­λεια, καθώς οδη­γεί στην εξά­ντλη­ση των παρα­γω­γι­κών μέσων».

Τεράστιος ο κίνδυνος για τα παιδιά και στην Τζενίν

Δρα­μα­τι­κή είναι η κατά­στα­ση και στη Δυτι­κή Όχθη, όπου οι επι­χει­ρή­σεις κλεί­νουν η μία μετά την άλλη, εξαι­τί­ας των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων του ισραη­λι­νού στρα­τού. Σε πραγ­μα­τι­κά πολύ δύσκο­λη κατά­στα­ση είναι και τα παι­διά στον καταυ­λι­σμό στης Τζε­νίν, όπου γίνο­νται καθη­με­ρι­νά επι­δρο­μές, καθώς, όπως επι­ση­μαί­νουν οι οργα­νώ­σεις αρω­γής, αντι­με­τω­πί­ζουν προ­βλή­μα­τα σε κοι­νω­νι­κό, ψυχο­λο­γι­κό και εκπαι­δευ­τι­κό επίπεδο.

Η επι­κε­φα­λής του συλ­λό­γου «Μην Ξεχνά­με» στην Τζε­νίν, Φάρ­χα Αμπού Αλ-Χίτζα, που εξει­δι­κεύ­ε­ται σε θέμα­τα γυναι­κών και παι­διών, εξή­γη­σε ότι τα παι­διά του καταυ­λι­σμού, «υπό­κει­νται σε ισραη­λι­νές επι­δρο­μές στα σπί­τια και τα σχο­λεία τους. Ακό­μη και τα παι­διά σε νηπια­γω­γεία και βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς εκτί­θε­νται επί­σης σε ισραη­λι­νές επι­δρο­μές, οι οποί­ες δημιουρ­γούν φόβο, έντα­ση, τρό­μο, έλλει­ψη ασφά­λειας, έλλει­ψη ύπνου και βία».

Όπως επι­σή­μα­νε η Φάρ­χα Αμπού Αλ-Χίτζα, τα παι­διά της Τζε­νίν «βλέ­πουν άλλα παι­διά να βομ­βαρ­δί­ζο­νται και να σκο­τώ­νο­νται στα μέσα ενη­μέ­ρω­σης και αυτό έχει δημιουρ­γή­σει δυσμε­νή ψυχο­λο­γι­κά προ­βλή­μα­τα: αδυ­να­μία ύπνου, διαρ­κές αίσθη­μα φόβου και διαρ­κή επι­θυ­μία των παι­διών να μένουν δίπλα στους γονείς τους».

Έκλεισε το 25% των επιχειρήσεων

Το υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής τόνι­σε ότι η κατά­στα­ση στη Δυτι­κή Όχθη επι­δει­νώ­νε­ται, καθώς τα ισραη­λι­νά περιο­ρι­στι­κά μέτρα οδη­γούν σε κλεί­σι­μο των επιχειρήσεων.

Περί­που 25% των βιο­μη­χα­νι­κών και εμπο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων έκλει­σαν στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, λόγω ισραη­λι­νών στρα­τιω­τι­κών επι­δρο­μών και περιο­ρι­σμών στη μετα­κί­νη­ση ατό­μων και αγαθών.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, το 8% των οικο­νο­μι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων δέχθη­καν άμε­σες επι­θέ­σεις από τον ισραη­λι­νό στρα­τό από εποί­κους, με απο­τέ­λε­σμα να υπο­στούν μεγά­λες ζημιές στα προ­ϊ­ό­ντα ή τις εγκα­τα­στά­σεις τους. Επί­σης, τα μηνιαία έσο­δα των επι­χει­ρή­σε­ων μειώ­θη­καν κατά μέσο όρο κατά 75%, κυρί­ως εστια­τό­ρια, ξενο­δο­χεία, η του­ρι­στι­κή βιο­μη­χα­νία και ο τομέ­ας των ταξι­διών και των μεταφορών.

Εξαι­τί­ας των ισραη­λι­νών περιο­ρι­στι­κών μέτρων, της δημιουρ­γί­ας σημεί­ων ελέγ­χου και επι­δρο­μών, το 78% των επι­χει­ρή­σε­ων δήλω­σαν επί­σης ότι δυσκο­λεύ­ο­νται να μετα­κι­νή­σουν και να δια­νεί­μουν αγα­θά μετα­ξύ των πόλε­ων της Δυτι­κής Όχθης.

Πηγή: efsyn.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο