Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Η πλή­ρης πολιορ­κία της Λωρί­δας της Γάζας, που ανα­κοί­νω­σε χθες ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός Άμυ­νας, απα­γο­ρεύ­ε­ται από το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο, επε­σή­μα­νε σήμε­ρα ο Οργα­νι­σμός Ηνω­μέ­νων Εθνών.

«Η επι­βο­λή απο­κλει­σμών που θέτουν σε κίν­δυ­νο τη ζωή αμά­χων στε­ρώ­ντας τους βασι­κά αγα­θά για την επι­βί­ω­σή τους απα­γο­ρεύ­ε­ται από το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο», δήλω­σε σήμε­ρα σε ανα­κοί­νω­ση ο ύπα­τος αρμο­στής του ΟΗΕ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα Φόλ­κερ Τουρκ.

Ο ύπα­τος αρμο­στής ανέ­φε­ρε ότι «κάθε περιο­ρι­σμός της κυκλο­φο­ρί­ας προ­σώ­πων και αγα­θών με στό­χο να επι­βλη­θεί πολιορ­κία πρέ­πει να αιτιο­λο­γεί­ται από στρα­τιω­τι­κή ανα­γκαιό­τη­τα, δια­φο­ρε­τι­κά συνι­στά συλ­λο­γι­κή τιμωρία».

Ο Τουρκ δήλω­σε «βαθιά σοκα­ρι­σμέ­νος και συγκλο­νι­σμέ­νος από τις καταγ­γε­λί­ες για εκτε­λέ­σεις με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες αμά­χων και σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις τρο­με­ρών σφα­γών που δια­πρά­χθη­καν από μέλη παλαι­στι­νια­κών ενό­πλων οργα­νώ­σε­ων». Κάλε­σε τις οργα­νώ­σεις αυτές να «απε­λευ­θε­ρώ­σουν άμε­σα και χωρίς όρους τους αμά­χους που έχουν αιχ­μα­λω­τί­σει και συνε­χί­ζουν να κρατούν».

«Η σύλ­λη­ψη ομή­ρων απα­γο­ρεύ­ε­ται από το διε­θνές δίκαιο», τόνισε.

Είπε επί­σης ότι, σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που συνέ­λε­ξε το γρα­φείο του, οι βομ­βαρ­δι­σμοί στη Γάζα από τις ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις έχουν προ­κα­λέ­σει «θύμα­τα μετα­ξύ των αμάχων».

Οι ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις έχουν πλή­ξει κτί­ρια με κατοι­κί­ες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων μεγά­λων συγκρο­τη­μά­των με πύρ­γους, καθώς και σχο­λεία και κτί­ρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με απο­τέ­λε­σμα να προ­κλη­θούν απώ­λειες μετα­ξύ αμά­χων, δήλω­σε ο ίδιος.

«Το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο είναι σαφές: η υπο­χρέ­ω­ση να λαμ­βά­νε­ται διαρ­κώς μέρι­μνα για την προ­στα­σία του άμα­χου πλη­θυ­σμού και μη στρα­τιω­τι­κών στοι­χεί­ων παρα­μέ­νει σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρ­κεια των επι­θέ­σε­ων», δήλω­σε ο Τουρκ.

Ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Γιό­αβ Γκά­λαντ ανα­κοί­νω­σε χθες την επι­βο­λή «πλή­ρους πολιορ­κί­ας» της Λωρί­δας της Γάζας, κατά την τρί­τη ημέ­ρα της επί­θε­σης που εξα­πέ­λυ­σε κατά του Ισρα­ήλ από το παλαι­στι­νια­κό έδα­φος η ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση Χαμάς. «Ούτε ηλε­κτρι­κό, ούτε νερό, ούτε καύ­σι­μα», δήλω­σε ο Γκάλαντ.

Περί­που 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στί­νιοι ζουν μέσα στη φτώ­χεια στη Λωρί­δα της Γάζας, μια πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νη περιο­χή στην οποία το Ισρα­ήλ έχει επι­βά­λει αυστη­ρό απο­κλει­σμό από το 2007.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο