Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε Έλληνα πανεπιστημιακό να ταξιδέψει στη Βενεζουέλα!

Την απα­γό­ρευ­ση σε Έλλη­να Πανε­πι­στη­μια­κό να ταξι­δέ­ψει επά­νω από τον ενα­έ­ριο χώρο των ΗΠΑ, καταγ­γέλ­λει η Δημο­κρα­τι­κή Πανε­πι­στη­μο­νι­κή Κίνη­ση ΑΕΙ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την «πρά­ξη κρα­τι­κής αυθαι­ρε­σί­ας και αυταρχισμού».

Σημειώ­νε­ται ότι χθες βρά­δυ, η τουρ­κι­κή εται­ρεία Turkish Airlines, απα­γό­ρευ­σε στον Τάκη Πολί­τη, καθη­γη­τή του Πανε­πι­στή­μιου Θεσ­σα­λί­ας, να συνε­χί­σει την πτή­ση του από την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη στο Καρά­κας, όπου μετέ­βαι­νε προς εγκα­τά­στα­ση και ανά­λη­ψη διδα­κτι­κού και ερευ­νη­τι­κού έργου στα πλαί­σια διε­τούς προ­γράμ­μα­τος πανε­πι­στη­μια­κής συνερ­γα­σί­ας με το Πανε­πι­στή­μιο του Καράκας.

Η τουρ­κι­κή αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία επι­κα­λέ­στη­κε έγγρα­φο των αμε­ρι­κα­νι­κών αρχών, με το οποίο απαι­τού­σαν την απα­γό­ρευ­ση της συνέ­χειας της πτή­σης του πάνω από το FIR των ΗΠΑ, από όπου περ­νά το συγκε­κρι­μέ­νο δρομολόγιο.

Στην ανα­κοί­νω­σή της η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ τονί­ζει ότι «η απα­γό­ρευ­ση, με εντο­λή υπη­ρε­σιών των ΗΠΑ, της επι­βί­βα­σης Έλλη­να πολί­τη σε αερο­πο­ρι­κή πτή­ση που θα πέρ­να­γε από τον ενα­έ­ριο χώρο των ΗΠΑ αλλά με προ­ο­ρι­σμό τρί­τη χώρα, απο­τε­λεί από μόνη της πρά­ξη με πολ­λά ερωτηματικά».

Προ­σθέ­τει ότι «η απα­γό­ρευ­ση αυτή απο­κτά ιδιαί­τε­ρο περιε­χό­με­νο όταν αφο­ρά σε Καθη­γη­τή Ελλη­νι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου, ο οποί­ος ταξι­δεύ­ει προς Πανε­πι­στή­μιο άλλης χώρας προ­κει­μέ­νου να ασκή­σει προ­βλε­πό­με­νες εκπαιδευτικές/ερευνητικές δρα­στη­ριό­τη­τες, στα πλαί­σια νόμι­μης εκπαι­δευ­τι­κής άδειας και συμ­φω­νη­μέ­νης συνερ­γα­σί­ας με το Πανε­πι­στή­μιο του εξωτερικού.

Βεβαί­ως, όταν ο προ­ο­ρι­σμός αφο­ρά Πανε­πι­στή­μιο της Βενε­ζου­έ­λας αλλά και Έλλη­να Καθη­γη­τή με δια­κρι­τή κοι­νω­νι­κή δρά­ση γίνε­ται αντι­λη­πτό ότι η απα­γό­ρευ­ση απο­τε­λεί αυθαι­ρε­σία και επί­δει­ξη κρα­τι­κού αυταρ­χι­σμού, υπό την επί­κλη­ση δια­κρα­τι­κών συμφωνιών.»

Κατα­λή­γο­ντας, υπο­γραμ­μί­ζει ότι «κατα­δι­κά­ζου­με απε­ρί­φρα­στα τέτοιου είδους πρα­κτι­κές και κρα­τι­κές αυθαι­ρε­σί­ες. Απαι­τού­με να επι­τρα­πεί στο συνά­δελ­φο να προ­χω­ρή­σει άμε­σα και ανε­μπό­δι­στα στην ολο­κλή­ρω­ση της εκπαι­δευ­τι­κής του απο­στο­λής και της συνερ­γα­σί­ας του με το Πανε­πι­στή­μιο του εξωτερικού.»

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο