Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ δεν ξεχνούν — Τίμησαν την Οκτωβριανή Επανάσταση

Oι λαοί της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και οι κομ­μου­νι­στές ανά την υφή­λιο τίμη­σαν χθες τα 100χρονα της Μεγά­λης Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης. Επί­κε­ντρο των εορ­τα­σμών στη Ρωσία, με το βλέμ­μα στο αύριο, ήταν η Μόσχα και οι εκδη­λώ­σεις που φιλο­ξέ­νη­σε το ΚΚ Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας. Αντί­θε­τα με τις προ­σπά­θειες των Αρχών της καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας να «ξεχα­στεί» ο Κόκ­κι­νος Οκτώ­βρης, οι λαοί θυμού­νται τις κατα­κτή­σεις του σοσια­λι­σμού και τα σοβιε­τι­κά επιτεύγματα.

100 χρό­νια μετά την επι­κρά­τη­ση των Μπολ­σε­βί­κων οι κομ­μου­νι­στές στις χώρες της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ένω­σης τίμη­σαν τη μεγά­λη Επα­νά­στα­ση και τις κατα­κτή­σεις του πρώ­του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους στον κόσμο, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι παρά την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία που εντεί­νε­ται εν μέσω καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, οι λαοί δεν ξεχνούν τη συμ­βο­λή της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Κρα­τώ­ντας φωτο­γρα­φί­ες των ηγε­τών της Επα­νά­στα­σης, Λένιν και Στά­λιν, δια­τρά­νω­σαν ότι δεν περ­νά στο λαό η εκστρα­τεία λάσπης που ρίχνουν στο σοβιε­τι­κό οικοδόμημα.

Εκδη­λώ­σεις διορ­γά­νω­σε στη Ρωσία το ΚΚ Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΚΚΡΟ), όπως και άλλα κομ­μου­νι­στι­κά κόμ­μα­τα και οργα­νώ­σεις. Εκδη­λώ­σεις ανά την υφή­λιο διορ­γά­νω­σαν επί­σης κομ­μου­νι­στι­κά κόμματα.

Επί­κε­ντρο των χθε­σι­νών εκδη­λώ­σε­ων η Μόσχα με ξένες αντι­προ­σω­πεί­ες (που συμ­με­τεί­χαν τις προη­γού­με­νες μέρες στη 19η Διε­θνή Συνά­ντη­ση Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των και σε Διε­θνές Φόρουμ Κομ­μου­νι­στι­κών, Αρι­στε­ρών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των που ακο­λού­θη­σε) να συμ­με­τέ­χουν στην πορεία του ΚΚΡΟ Ο σοσια­λι­σμός η πραγ­μα­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή «Χωρίς την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση του 1917 δεν θα υπήρ­χε η αντι­φα­σι­στι­κή νίκη του Μάη του 1945», τόνι­σε ο Γ.Γ. του ΚΚΡΟ. «Η παλι­νόρ­θω­ση του καπι­τα­λι­σμού δεν έφε­ρε θανά­σι­μο κτύ­πη­μα στον κομ­μου­νι­σμό, αφού η ανθρω­πό­τη­τα δεν έχει άλλη πραγ­μα­τι­κή εναλ­λα­κτι­κή από το σοσια­λι­σμό, μπρο­στά στην επι­θε­τι­κό­τη­τα του ιμπε­ρια­λι­σμού και τη βαρ­βα­ρό­τη­τα του καπιταλισμού».

Oι Αρχές απα­γό­ρευ­σαν στους κομ­μου­νι­στές να μετα­βούν στην Κόκ­κι­νη Πλα­τεία. Εκεί όπου έγι­νε επί­ση­μη χθες στρα­τιω­τι­κή παρέ­λα­ση στην απου­σία του Ρώσου Προ­έ­δρου, Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, αλλά όχι για την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση. Με στό­χο την εξά­λει­ψη της 7ης του Νοέμ­βρη από τη λαϊ­κή συνεί­δη­ση ως μέρα της Επα­νά­στα­σης οι ρωσι­κές Αρχές μετά την παλι­νόρ­θω­ση του καπι­τα­λι­σμού έχουν αλλά­ξει τους επί­ση­μους εορ­τα­σμούς. Τα τελευ­ταία χρό­νια οι επί­ση­μες εκδη­λώ­σεις για την 7η του Νοέμ­βρη που δεν είναι πλέ­ον αργία, αφο­ρούν την 72η επέ­τειο της ιστο­ρι­κής στρα­τιω­τι­κής παρέ­λα­σης του Κόκ­κι­νου Στρα­τού. Το 1941 ο εορ­τα­σμός της  Επα­νά­στα­σης έγι­νε κανο­νι­κά, με τον Στά­λιν να δέχε­ται την παρέ­λα­ση των Σοβιε­τι­κών στρα­τιω­τών που πορεύ­τη­καν αμέ­σως από την Κόκ­κι­νη Πλα­τεία στο μέτω­πο για να πολε­μή­σουν τις ορδές του χιτλε­ρο­φα­σι­σμού. Παρό­λο που και αυτή η επέ­τειος έχει καθα­ρά σοβιε­τι­κό χαρα­κτή­ρα, οι Αρχές προ­τι­μούν να το γιορ­τά­ζουν δια­φο­ρε­τι­κά για να «σβή­σουν» τον Κόκ­κι­νο Οκτώβρη.

Επί­σης τα τελευ­ταία χρό­νια, υπάρ­χει μια επι­στρο­φή των σοβιε­τι­κών συμ­βό­λων, χωρίς όμως το πραγ­μα­τι­κό τους νόη­μα, με στό­χο την καπη­λεία των επι­τευγ­μά­των της ΕΣΣΔ και κυρί­ως της αντι­φα­σι­στι­κής νίκης.

Στις εκδη­λώ­σεις στη Μόσχα συμ­με­τεί­χε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τον Ελι­σαίο Βαγε­νά, μέλος της ΚΕ και υπεύ­θυ­νο του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ και την Δανάη Χέλ­μη, συνερ­γά­τι­δα του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων, εκ μέρους του Παγκο­σμί­ου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης παρα­βρέ­θη­κε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Θανά­σης Παφί­λης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και μέλη και φίλοι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που βρί­σκο­νται στη Ρωσία στο πλαί­σιο της εκδρο­μής που διορ­γά­νω­σε η οργά­νω­ση προς τιμήν των 100χρονων της Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επανάστασης.

Επί­σης συμ­με­τεί­χαν με τις σημαί­ες των κομ­μά­των τους εκπρό­σω­ποι Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των που συμ­με­τεί­χαν στις εργα­σί­ες και τις εκδη­λώ­σεις της 19ης Διε­θνούς Συνά­ντη­σης Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των που ολο­κλη­ρώ­θη­κε την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή στο Λένινγκραντ.

Πλη­ρο­φο­ρί­ες από Χαραυ­γή και 902

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο