Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι φασίστες της Ουκρανίας εκπαιδεύουν τους νεοναζί των ΗΠΑ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Σύμ­φω­να με πρό­σφα­τη έκθε­ση του FBI λευ­κοί ακρο­δε­ξιοί Αμε­ρι­κά­νοι εκπαι­δεύ­ο­νται από το τάγ­μα Αζόφ των νεο­να­ζί της Ουκρα­νί­ας, το οποίο παίρ­νει χρη­μα­το­δό­τη­ση από την σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας, καθώς και από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ. Το τάγ­μα Αζόφ έχει πάρει όπλα από την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση γρά­φει το Mintpress. Το τάγ­μα είναι υπεύ­θυ­νο σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα (OHCR) για εγκλή­μα­τα πολέ­μου, όπως μαζι­κή λεη­λα­σία, χρή­ση βασα­νι­στη­ρί­ων, ξυλο­δαρ­μούς αμά­χων, απα­γω­γές δημο­σιο­γρά­φων, ηλε­κτρο­πλη­ξία και εικο­νι­κούς πνιγμούς.

Αρχι­κά το τάγ­μα ήταν μια παρα­στρα­τιω­τι­κή ομά­δα από Ουκρα­νούς εθνι­κι­στές που συν­δέ­ο­νταν με την ναζι­στι­κή “Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κή Συνέ­λευ­ση”. Κατό­πιν ενσω­μα­τώ­θη­κε στο Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας σαν τμή­μα της εθνι­κής φρου­ράς της χώρας. Ο ιδρυ­τής του τάγ­μα­τος Andrey Bilitsky, που είναι σήμε­ρα μέλος του Κοι­νο­βου­λί­ου της Ουκρα­νί­ας, είπε κάπο­τε ότι «η ιστο­ρι­κή απο­στο­λή του έθνους μας σε αυτή την κρί­σι­μη στιγ­μή είναι να οδη­γή­σει την λευ­κή φυλή του κόσμου σε μια τελι­κή σταυ­ρο­φο­ρία για την επι­βί­ω­σή της».

Παρά τη συγ­χώ­νευ­ση του Τάγ­μα­τος του Αζόφ με την Ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, οι ΗΠΑ συνε­χί­ζει να στη­ρί­ζει στρα­τιω­τι­κά την Ουκρα­νία με εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στό όνο­μα της «ασφά­λειας, μέσω προ­γραμ­μα­τι­σμού, και τεχνι­κής βοή­θεια,» σε μεγά­λο βαθ­μό, στο όνο­μα της κατα­πο­λέ­μη­σης της «Ρωσι­κής επιθετικότητας»

Η συνερ­γα­σία μετα­ξύ του στρα­τού των ΗΠΑ και του Τάγ­μα­τος έχει ανα­φερ­θεί πολ­λές φορές από το 2015, όπως όταν ένα μέλος του Τάγ­μα­τος δήλω­σε στην Daily Beast το 2015 για την «εμπει­ρία του Τάγ­μα­τος με τους εκπαι­δευ­τές και τους εθε­λο­ντές των ΗΠΑ, και ανέ­φε­ρε ακό­μη τους εθε­λο­ντές μηχα­νι­κούς και για­τρούς των ΗΠΑ που εξα­κο­λου­θούν να τους βοηθούν»

Όταν οι ειδή­σεις αυτής της στε­νής συνερ­γα­σί­ας με τους φασί­στες προ­κά­λε­σε κατα­κραυ­γή στις ΗΠΑ, η διοί­κη­ση του Ομπά­μα προ­σπά­θη­σε να μειώ­σει την βοή­θεια στο Κογκρέ­σο. Η Αμε­ρι­κά­νι­κη βοή­θεια για το Τάγ­μα του Αζόφ απα­γο­ρεύ­θη­κε μόνο για ένα χρόνο.

neonazi

Μέλη του RAM σε ρατσι­στι­κή διαδήλωση

Η έκθε­ση-κατη­γο­ρη­τή­ριο του FBI, που κατα­τέ­θη­κε στο Λος Άντζε­λες, τον περα­σμέ­νο μήνα, ανα­φέ­ρει ότι τέσ­σε­ρα  μέλη του ρατσι­στι­κού κινή­μα­τος (RAM) συμ­με­τεί­χαν σε «βίαιες επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον δια­δη­λω­τών», σε αρκε­τές λευ­κές εθνι­κι­στι­κές και ρατσι­στι­κές εκδη­λώ­σεις σε όλη την ΗΠΑ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της εκδή­λω­σης των ακρο­δε­ξιών για «Ενώ­ση για το δίκαιο» στην Charlottesville πέρυ­σι όπου σκο­τώ­θη­κε μια δια­δη­λώ­τρια. Σημειω­τέ­ον πως τότε τους νεο­να­ζί κάλυ­ψε πλή­ρως με τις δηλώ­σεις του ο Τραμπ.

Έγγρα­φα της προ­α­νά­κρι­σης του Δικα­στη­ρί­ου ανα­φέ­ρο­νται στο RAM ως μια «λευ­κή εξτρε­μι­στι­κή ομά­δα» που αυτο­πα­ρου­σιά­ζε­ται σαν «ομά­δα ενός νέου εθνι­κι­στι­κού κινή­μα­τος για την υπε­ρο­χή της λευ­κής ταυ­τό­τη­τας, έτοι­μη για μάχη»

Το κατη­γο­ρη­τή­ριο δίνει ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στις πιο πρό­σφα­τες δρα­στη­ριό­τη­τες του αρχη­γού της ομά­δας ιδιαί­τε­ρα στο ταξί­δι του στην Ευρώ­πη όπου ταξί­δε­ψε στην Γερ­μα­νία, Ουκρα­νία, και την Ιτα­λία «για να συνα­ντη­θεί με μέλη των εξτρε­μι­στι­κών ευρω­παϊ­κών ομά­δων λευ­κής υπε­ρο­χής» Το FBI δια­πι­στώ­νει ότι ένα από τα άτο­μα με τα οποία συνα­ντή­θη­κε σε αυτό το ταξί­δι ήταν ο Olena Semenyaka, υπεύ­θυ­νος του Διε­θνούς τμή­μα­τος της Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κής Συνέ­λευ­σης του ουκρα­νι­κού ναζι­στι­κού κόμ­μα­τος τμή­μα του οποί­ου είναι το Τάγ­μα. Στη συνέ­χεια, προ­σθέ­τει η έκθε­ση ότι το Τάγ­μα του Αζόφ, συμ­με­τεί­χε στην εκπαί­δευ­ση και την κατάρ­τη­ση των ρατσι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών «λευ­κής υπε­ρο­χής»  όπως το RAM.

Ότι σπέρ­νεις θα θερίσεις

U.S. Senator John McCain, center, speaks as Democratic senator from the state of Connecticut, Chris Murphy, second left, and Opposition leader Oleh Tyahnybok, right, stand around him during a Pro-European Union rally in Independence Square in Kiev, Ukraine, Sunday, Dec. 15, 2013. Ukrainian national symbol is in the foreground. About 200,000 anti-government demonstrators converged on the central square of Ukraine’s capital Sunday, a dramatic demonstration that the opposition’s morale remains strong after nearly four weeks of daily protests. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Ο John McCain σε ένα συλ­λα­λη­τή­ριο με με τον Tyahnybok, ηγέ­τη του εθνι­κι­στι­κού Κόμ­μα­τος Svoboda στο Κίε­βο, Ουκρα­νία, 15 Δεκεμ­βρί­ου 2013.

Η ικα­νό­τη­τα του Τάγ­μα­τος του Αζόφ να παρέ­χει εκπαί­δευ­ση και κατάρ­τι­ση στις ακρο­δε­ξιές ομά­δες των ΗΠΑ είναι μια από­δει­ξη για την εξέ­χου­σα θέση που κατέ­χει στην ακρο­δε­ξιά και στους κύκλους των νεο­να­ζί.

Ωστό­σο η εξέ­χου­σα θέση των νεο­να­ζι­στών της Ουκρα­νί­ας  είναι το άμε­σο απο­τέ­λε­σμα της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Οι φασί­στες του τάγ­μα­τος συνε­χί­ζουν να παίρ­νουν όπλα από τους συμ­μά­χους των ΗΠΑ, όπως το Ισρα­ήλ. Όπως ο δημο­σιο­γρά­φος Max Blumenthal έχει γρά­ψει στο παρελ­θόν, το Ισρα­ήλ έχει «ιστο­ρία να λει­τουρ­γεί σαν ένα είδος δια­με­σο­λα­βη­τή για τις ΗΠΑ όταν πρό­κει­ται να οπλί­σει δυνά­μεις που δια­πράτ­τουν παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, ή που είναι φασιστικές.»

Το κατη­γο­ρη­τή­ριο ενα­ντί­ον μελών του RAM δεί­χνει, πως η βοή­θεια που έδω­σαν και εξα­κο­λου­θούν να δίνουν οι ΗΠΑ στους φασί­στες της Ουκρα­νί­ας επι­στρέ­φει στην φωλιά της με την μορ­φή εκπαί­δευ­σης και κατάρ­τη­σης των εγχώ­ριων φασι­στών που πιστευουν στην ανω­τε­ρό­τη­τα της λευ­κής φυλής.

Αυτή η συνέ­πεια παίρ­νει μια ακό­μη πιο ανη­συ­χη­τι­κή διά­στα­ση, δεδο­μέ­νου ότι η διοί­κη­ση του Τραμπ έχει μειώ­σει την χρη­μα­το­δό­τη­ση για την ανα­χαί­τι­ση εσω­τε­ρι­κών απει­λών τρό­μου, όπως αυτές των λευ­κών ρατσι­στών, αντί­θε­τα εστιά­ζει την προ­σο­χή σχε­δόν απο­κλει­στι­κά στον Ισλα­μι­κό εξτρε­μι­σμό και στους μετανάστες.

Δεν είναι η πρώ­τη φορά που ο Αμε­ρι­κά­νι­κος ιμπε­ρια­λι­σμός οπλί­ζει φασι­στι­κές, ναζι­στι­κές ή τρο­μο­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις για να εξα­σφα­λί­σει τα συμ­φέ­ρο­ντα των μονο­πω­λί­ων του στον διε­θνή ανα­τα­γω­νι­σμό. Το φίδι που εκκό­λα­ψε επι­στρέ­φει και δαγκώ­νει το χέρι που το τάισε.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο