Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τους πιο κοντούς

Οι ψηλοί άνθρω­ποι έχουν μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο καρ­κί­νου σε σχέ­ση με τους πιο κοντούς, για τον απλού­στα­το λόγο ότι έχουν περισ­σό­τε­ρα κύτ­τα­ρα στο σώμα τους, τα οποία θα μπο­ρού­σαν να μεταλ­λα­χθούν σε καρ­κι­νι­κά, σύμ­φω­να με μια νέα αμε­ρι­κα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέτη.

Για κάθε δέκα παρα­πά­νω εκα­το­στά ο ύψους, σύμ­φω­να με τις παρα­τη­ρή­σεις, ο κίν­δυ­νος καρ­κί­νου αυξά­νε­ται κατά 9% περί­που στους άνδρες και κατά 12% στις γυναί­κες. Κάτι ανά­λο­γο φαί­νε­ται να συμ­βαί­νει και στα σκυ­λιά, καθώς τα μεγα­λό­σω­μα κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο από καρ­κί­νο σε σχέ­ση με τα μικρο­κα­μω­μέ­να. Για τις αιτί­ες ανά­με­σα στη σχέ­ση ύψους-καρ­κί­νου έχουν προ­τα­θεί διά­φο­ρες εξη­γή­σεις, χωρίς να υπάρ­χει ορι­στι­κή απά­ντη­ση μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέ­τη, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή βιο­λο­γί­ας Λέο­ναρντ Νάνι του Πανε­πι­στη­μί­ου της Καλι­φόρ­νια-Ριβερ­σάιντ, που δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό βιο­λο­γί­ας «Proceedings of Royal Society B» της Βασι­λι­κής Εται­ρεί­ας επι­στη­μών της Βρε­τα­νί­ας, σύμ­φω­να με τη «Γκάρ­ντιαν», συμπε­ραί­νει ότι ο αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος δεν έχει να κάνει τόσο με τις ορμό­νες της ανά­πτυ­ξης ή με περι­βαλ­λο­ντι­κούς ή δια­τρο­φι­κούς παρά­γο­ντες, αλλά με το ότι σε ένα μεγα­λύ­τε­ρο σώμα, όπου συμ­βαί­νουν περισ­σό­τε­ρες κυτ­τα­ρι­κές διαι­ρέ­σεις, είναι πιθα­νό­τε­ρο κάτι να πάει στρα­βά, δηλα­δή να συμ­βούν καρ­κι­νι­κές μεταλλάξεις.

Η νέα μελέ­τη, που βασί­σθη­κε σε υπο­λο­γι­σμούς για τον αριθ­μό των κυτ­τά­ρων στο ανθρώ­πι­νο σώμα, κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι είναι ανα­με­νό­με­νο να κιν­δυ­νεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο οι ψηλοί, εξαι­τί­ας των περισ­σό­τε­ρων κυτ­τά­ρων τους και μόνο. Υπο­λο­γί­σθη­κε ότι για κάθε δέκα εκα­το­στά παρα­πά­νω ύψους, ο κίν­δυ­νος καρ­κί­νου λόγω των περισ­σό­τε­ρων καρ­κι­νι­κών διαι­ρέ­σε­ων, άρα και των πιθα­νό­τε­ρων μεταλ­λά­ξε­ων, αυξά­νε­ται κατά 11% στους άνδρες και κατά 13% στις γυναί­κες (ποσο­στά ανά­λο­γα με αυτά που έχουν προ­κύ­ψει από τις στα­τι­στι­κές παρα­τη­ρή­σεις των ασθενών).

Ο αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος καρ­κί­νου, λόγω ύψους αφο­ρά τους 18 από τους 23 συχνό­τε­ρους καρ­κί­νους. Σε μερι­κά είδη καρ­κί­νου το ύψος δεν φαί­νε­ται να παί­ζει ρόλο.

Από την άλλη, οι επι­στή­μο­νες καθη­σύ­χα­σαν τους ψηλούς ότι η αύξη­ση του κιν­δύ­νου είναι μικρή και ότι, σε κάθε περί­πτω­ση, μπο­ρούν να πάρουν αυξη­μέ­να μέτρα προ­φύ­λα­ξης, προ­σέ­χο­ντας τη δια­τρο­φή τους, κάνο­ντας τακτι­κή άσκη­ση, κόβο­ντας το κάπνι­σμα κ.α.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο