Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ασφαλή τα εμβόλια

Οι οκτώ στους δέκα Έλλη­νες θεω­ρούν ασφα­λή τα εμβό­λια, όσο ακρι­βώς είναι το ποσο­στό εμπι­στο­σύ­νης παγκο­σμί­ως κατά μέσο όρο (79%), σύμ­φω­να με μια νέα διε­θνή έρευ­να του βρε­τα­νι­κού βιοϊ­α­τρι­κού ερευ­νη­τι­κού οργα­νι­σμού Wellcome.

Η έρευ­να (Wellcome Global Monitor 2019) που έγι­νε σε περισ­σό­τε­ρους από 140.000 ανθρώ­πους άνω των 15 ετών σε 140 χώρες, δεί­χνει ότι οι Ευρω­παί­οι και γενι­κό­τε­ρα οι κάτοι­κοι των ανε­πτυγ­μέ­νων χωρών εμπι­στεύ­ο­νται λιγό­τε­ρο τα εμβό­λια από ό,τι οι κάτοι­κοι των φτω­χών ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών. Έτσι, ενώ ο πλη­θυ­σμός στο Μπα­γκλα­ντές θεω­ρεί ασφα­λή τα εμβό­λια σε ποσο­στό 97% και στην Ανα­το­λι­κή Αφρι­κή σε ποσο­στό 92%, στη Δυτι­κή Ευρώ­πη μόνο το 59% συμ­φω­νεί ότι τα εμβό­λια είναι ασφα­λή, ενώ στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη η εμπι­στο­σύ­νη είναι ακό­μη χαμη­λό­τε­ρα, στο 50%.

Στην Ελλά­δα (1.000 άτο­μα συμ­με­τεί­χαν στην έρευ­να, που ολο­κλη­ρώ­θη­κε το καλο­καί­ρι του 2018) οι γυναί­κες έχουν μεγα­λύ­τε­ρη εμπι­στο­σύ­νη στα εμβό­λια (81%) ένα­ντι των ανδρών (76%). Οι μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας είναι πιο καχύ­πο­πτοι (ποσο­στό εμπι­στο­σύ­νης 48% στους ανθρώ­πους άνω των 50 ετών) σε σχέ­ση με τους ανθρώ­πους μικρό­τε­ρης ηλι­κί­ας (εμπι­στο­σύ­νη 79% στις ηλι­κί­ες 30–49 ετών και 76% στις ηλι­κί­ες 15–29 ετών).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο