Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολλανδία — Ελλάδα 3–0: Παράδοση άνευ όρων στο Αϊντχόφεν

Η ελλη­νι­κή ομά­δα έκα­νε το ταξί­δι στην Ολλαν­δία υπο­τί­θε­ται για να δώσει μάχη, αλλά στο «Φίλι­πς Στά­ντιον» αυτό που είδαν όλοι ήταν μια άνευ όρων παρά­δο­ση στους «Ορά­νιε».

Εκμε­ταλ­λευό­με­νη την ανυ­παρ­ξία αντί­στα­σης η ομά­δα του Κού­μαν έφτα­σε ένα πολύ εύκο­λο 3–0 έχο­ντας τελειώ­σει το παι­χνί­δι από το πρώ­το ημί­χρο­νο και συγκε­κρι­μέ­να σε κάτι περισ­σό­τε­ρο από είκο­σι λεπτά, σκο­ρά­ρο­ντας τρις από το 17ο έως το 39ο λεπτό!

Οι γηπε­δού­χοι έπαι­ξαν μία (ίσως και δύο) ταχύ­τη­τα πάνω από τους αντι­πά­λους τους, πήραν τη μάχη του κέντρου παρά τα δύο αμυ­ντι­κά χαφ του Πογέτ, κέρ­δι­σαν τις προ­σω­πι­κές μονο­μα­χί­ες απέ­να­ντι σε άτολ­μους αντί­πα­λους, έβρι­σκαν κενούς χώρους, υπερ­τε­ρού­σαν σε δύνα­μη και οσά­κις έβα­ζαν την μπά­λα κάτω, η ελλη­νι­κή άμυ­να έβλε­πε τους Ολλαν­δούς επι­θε­τι­κούς με τα… κιάλια.

Η γηπε­δού­χος έκα­νε το καλύ­τε­ρο παι­χνί­δι της στην προ­κρι­μα­τι­κή φάση του EURO 2024 και έφτα­σε τη «γαλα­νό­λευ­κη» στη δεύ­τε­ρη θέση και στους 6 βαθ­μούς με παι­χνί­δι λιγό­τε­ρο, ενώ πήρε και σημα­ντι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα στα τέρματα.

Από την άλλη, μια ομά­δα αγνώ­ρι­στη επί τα χεί­ρω, στο χει­ρό­τε­ρο παι­χνί­δι της επί ημε­ρών Πογέτ… Ακό­μη και στον αγώ­να στο Παρί­σι με τη φινα­λίστ του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2022 Γαλ­λία, που τελεί­ω­σε με 10 παί­κτες, η Ελλά­δα είχε να επι­δεί­ξει 6 τελι­κές μα κυρί­ως έπαι­ξε με πάθος και αυτα­πάρ­νη­ση, στοι­χεία που ουδέ­πο­τε εμφα­νί­στη­καν στο Αϊντχόφεν.

Αγω­νι­στι­κά, οι «Πορ­το­κα­λί» πήραν από την αρχή τον έλεγ­χο και χωρίς να έχουν «κατο­χή αιχ­μα­λω­σί­ας» οδη­γού­σαν με τη μεγά­λη πίε­ση από ψηλά σε συνε­χή λάθη τους Έλλη­νες διεθνείς.

Έτσι, μετά τις πρώ­τες… προει­δο­ποι­η­τι­κές βολές ο Κού­μαν πετά­χτη­κε από τον πάγκο του για πρώ­τη φορά στο 17ο λεπτό: από κόρ­νερ του Μπλιντ ο Ντούμ­φρις πήρε την κεφα­λιά που κατέ­λη­ξε σε πάσα προς τον Ντε Ρόουν, ο οποί­ος με μονο­κόμ­μα­το σουτ άνοι­ξε το σκορ.

Ο Βλα­χο­δή­μος επε­νέ­βη εξαι­ρε­τι­κά στο 29΄ και στο 30΄, στις προ­σπά­θειες των Σίμονς και Βέγκ­χορστ, αλλά ένα λεπτό αργό­τε­ρο δεν μπο­ρού­σε να αντι­δρά­σει στην κοντι­νή εκτέ­λε­ση του Χάκ­πο, ο οποί­ος δέχθη­κε τη σέντρα-ασίστ του Ντούμ­φρις, στό­πα­ρε με το στή­θος και έγρα­ψε το 2–0.

Η Ελλά­δα φάνη­κε για πρώ­τη φορά στο 35΄ με την άστο­χη κεφα­λιά του Κουρ­μπέ­λη από σέντρα του Μασού­ρα και μερι­κά δευ­τε­ρό­λε­πτα αργό­τε­ρα ο παντα­χού παρών Ντούμ­φρις δοκί­μα­σε ένα συρ­τό σουτ εκτός περιο­χής στέλ­νο­ντας την μπά­λα στο δεξί δοκάρι.

Στο 39΄ ο Σιώ­πης προ­σπά­θη­σε μάταια να ματσά­ρει την ταχυ­δύ­να­μη του Χάκ­πο, ο οποί­ος ουδό­λως ένιω­σε το μαρ­κά­ρι­σμα, βρή­κε τον Ντούμ­φρις δεξιά κι εκεί­νος με την τρί­τη (!) ασίστ του στο παι­χνί­δι έχρι­σε σκό­ρερ και τον Ντε Ρόουν, για το 3–0.

Σε εκεί­νο το σημείο το παι­χνί­δι «έσβη­σε». Οι «Ορά­νιε» δεν είχαν λόγο να συνε­χί­σουν άλλο με το πόδι στο γκά­ζι και ο προ­πο­νη­τής τους βρή­κε την ευκαι­ρία να κάνει δια­χεί­ρι­ση, καθώς την Κυρια­κή (10/9) η ομά­δα του έχει δύσκο­λη απο­στο­λή στο Δου­βλί­νο, απέ­να­ντι στην Ιρλανδία.

Κάπως έτσι το χρο­νό­με­τρο σημά­δευε το 82ο λεπτό για να σημειω­θεί η πρώ­τη (και μονα­δι­κή) φάση στο δεύ­τε­ρο ημί­χρο­νο, με ένα σουτ του Ράι­ντερς που απέ­κρου­σε ο Βλαχοδήμος.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάικλ Όλι­βερ (Αγγλία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: ‘Ακε, Φαν Ντάικ — Σιώ­πης, Τσι­μί­κας, Κουρ­μπέ­λης, Μάνταλος

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κού­μαν): Φλέ­κεν, Χερ­τρού­ι­ντα, Φαν Ντάικ, ‘Ακε (46΄ Ντε Φράι), Ντούμ­φρις (Ντε Λιχτ), Ντε Ρόουν (65΄ Ράι­ντερς), Ντε Γιονγκ (77΄ Φέερ­μαν), Μπλιντ, Σίμονς, Βέγκ­χορστ, Χάκ­πο (65΄ Λανγκ).

ΕΛΛΑΔΑ (Γκου­στά­βο Πογέτ): Βλα­χο­δή­μος, Ρότα (70΄ Γιαν­νού­λης), Ρέτσος, Χατζη­διά­κος, Τσι­μί­κας, Σιώ­πης, Κουρ­μπέ­λης (70΄ Κου­λιε­ρά­κης), Μπα­κα­σέ­τας (77΄ Μπου­χα­ά­κης), Μάντα­λος, Παυ­λί­δης (73΄ Για­κου­μά­κης), Μασού­ρας (70΄ Φούντας).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο