Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Κορέα: Αποκαλυπτήρια για το πρώτο της «υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα»

Η Βόρεια Κορέα κατα­σκεύ­α­σε, καθέλ­κυ­σε και έθε­σε σε υπη­ρε­σία το πρώ­το της «υπο­βρύ­χιο επί­θε­σης με τακτι­κά πυρη­νι­κά όπλα», στο πλαί­σιο των προ­σπα­θειών της με σκο­πό να αυξή­σει την ισχύ του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού της, μετέ­δω­σε σήμε­ρα το επί­ση­μο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων KCNA.

Στην τελε­τή στην οποία απο­κα­λύ­φθη­κε το νέο υπο­βρύ­χιο προ­έ­δρευ­σε ο βορειο­κο­ρε­ά­της ηγέ­της Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον οποίο ο εξο­πλι­σμός του ΠΝ της χώρας του ήταν «επεί­γον καθή­κον της εποχής».

Το νέο οπλι­κό σύστη­μα θα ενι­σχύ­σει «την πυρη­νι­κή απο­τρο­πή» της χώρας «ποιο­τι­κά, ποσο­τι­κά και αλμα­τω­δώς», βελ­τιώ­νο­ντας την «περι­φε­ρεια­κή και παγκό­σμια ειρή­νη και ασφά­λεια», σύμ­φω­να με το κεί­με­νο του πρακτορείου.

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, ο κ. Κιμ τόνι­σε πως η χώρα του θα κατα­σκευά­σει κι άλλα υπο­βρύ­χια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πυρηνοκίνητων.

Το νέο υπο­βρύ­χιο, που βαπτί­στη­κε Ήρω­ας Κιμ Κουν Οκ, «ανοί­γει νέο κεφά­λαιο στην ενί­σχυ­ση των ναυ­τι­κών δυνά­με­ων» της Βόρειας Κορέ­ας, σύμ­φω­να με το KCNA.

Κατά τη διάρ­κεια της τελε­τής με μπα­λό­νια και κομ­φε­τί, ο ηγέ­της της Βόρειας Κορέ­ας ανα­φέρ­θη­κε στο «τακτι­κό και στρα­τη­γι­κό σχέ­διο για να ενι­σχύ­ε­ται συνε­χώς» το οπλο­στά­σιο του ΠΝ της χώρας του με υπο­βρύ­χια και σκά­φη επι­φα­νεί­ας και με πυρη­νι­κά όπλα «στο μέλλον».

Ο κ. Κιμ επι­θε­ώ­ρη­σε το υπο­βρύ­χιο χθες, πριν κάνει την πρώ­τη του έξοδο.

Τον περα­σμέ­νο μήνα, ο βορειο­κο­ρε­ά­της ηγέ­της κατήγ­γει­λε την ανα­κοί­νω­ση των «αρχη­γών της συμ­μο­ρί­ας» των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέ­ας και της Ιαπω­νί­ας πως θα διε­ξά­γουν συχνά στρα­τιω­τι­κά γυμνά­σια από κοι­νού, κάτι που κατ’ αυτόν επι­βε­βαιώ­νει πως το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό της χώρας του πρέ­πει να γίνει επει­γό­ντως πολύ πιο ισχυρό.

Ο προ­ϋ­πάρ­χων στό­λος υπο­βρυ­χί­ων θα εκσυγ­χρο­νι­στεί ώστε να μπο­ρούν να φέρουν τακτι­κά πυρη­νι­κά όπλα, ανήγ­γει­λε ακόμη.

Το νέο υπο­βρύ­χιο εντάσ­σε­ται στον στό­λο που περι­πο­λεί στα ύδα­τα μετα­ξύ της κορε­α­τι­κής χερ­σο­νή­σου και της Ιαπω­νί­ας, ανέ­φε­ρε το KCNA.

Ανα­λυ­τές είχαν επι­ση­μά­νει ενδεί­ξεις πως κατα­σκευα­ζό­ταν υπο­βρύ­χιο αρχι­κά το 2016, ενώ το 2019 κρα­τι­κά ΜΜΕ ανέ­φε­ραν πως ο αρχη­γός του κρά­τους είχε επι­θε­ω­ρή­σει υπό κατα­σκευή σκά­φος που προ­σέλ­κυε την «ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή» του.

Εξάλ­λου, η Βόρεια Κορέα έχει προ­χω­ρή­σει επα­νει­λημ­μέ­να σε δοκι­μές βαλ­λι­στι­κών πυραύ­λων εκτο­ξευό­με­νων από υπο­βρύ­χια (SLBMs) και πυραύ­λων κρουζ επί­σης ικα­νών να εκτο­ξεύ­ο­νται από υποβρύχια.

Αύριο Σάβ­βα­το η Βόρεια Κορέα εορ­τά­ζει την 75η επέ­τειο της ίδρυ­σής της.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο