Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο: Η φάκα και το τυράκι

Με «τυρά­κι» το «τέλος των μνη­μο­νί­ων και της επι­τρο­πεί­ας» προ­σπα­θεί η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ να σερ­βί­ρει το νέο γύρο σκλη­ρών μέτρων, ανά­με­σά τους και την περι­στο­λή του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος που απο­τε­λεί μια πάγια αξί­ω­ση του κεφαλαίου.

«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρο­νιά-ορό­ση­μο, μια χρο­νιά-σταθ­μός. Ένα έτος γεμά­το προ­κλή­σεις που για να μπο­ρέ­σουν να υλο­ποι­η­θούν με το θετι­κό­τε­ρο τρό­πο χρειά­ζε­ται σκλη­ρή δου­λειά για να είναι και ένα έτος δικαί­ω­σης του ελλη­νι­κού λαού», ισχυ­ρί­στη­κε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Αλ. Τσί­πρας, μιλώ­ντας στο Υπουρ­γι­κό Συμβούλιο.

«Ολο­κλη­ρώ­νου­με τη δια­δι­κα­σία της τρί­της αξιο­λό­γη­σης και περ­νά­με στο τελευ­ταίο κεφά­λαιο του προ­γράμ­μα­τος δημο­σιο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής που συμ­φω­νή­σα­με υπό γνω­στές συν­θή­κες το καλο­καί­ρι του 2015. Και έτσι κλεί­νου­με έναν πολύ μεγά­λο μακρο­χρό­νιο κύκλο επι­τρο­πεί­ας που άνοι­ξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας απο­κλεί­στη­κε από τις αγο­ρές χρή­μα­τος», πρόσθεσε.

Στο επί­κε­ντρο της συνε­δρί­α­σης του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου βρί­σκε­ται το πολυ­νο­μο­σχέ­διο με τα αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να της τρί­της αξιο­λό­γη­σης. Εκτός απρο­ό­πτου, το νομο­σχέ­διο ανα­μέ­νε­ται να κατα­τε­θεί αύριο στη Βου­λή. Μετα­ξύ των αντι­λαϊ­κών προ­α­παι­τού­με­νων που θα περι­λαμ­βά­νει είναι το χτύ­πη­μα του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος, το οποίο έρχε­ται για να δια­σφα­λί­σει διά πυρός και σιδή­ρου τη μετά­βα­ση στη «νέα επο­χή» της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­καμ­ψης. Η αντι­δρα­στι­κή ρύθ­μι­ση της κυβέρ­νη­σης θα προ­βλέ­πει ότι για να απο­φα­σί­σει την προ­κή­ρυ­ξη απερ­γί­ας ένα πρω­το­βάθ­μιο συν­δι­κά­το, θα απαι­τεί­ται η παρου­σία του­λά­χι­στον του ενός δευ­τέ­ρου (1/2) των οικο­νο­μι­κά τακτο­ποι­η­μέ­νων μελών. Μετα­ξύ των προ­α­παι­τού­με­νων που ανα­μέ­νο­νται είναι οι ηλε­κτρο­νι­κοί πλει­στη­ρια­σμοί ακό­μη και για οφει­λές προς το Δημό­σιο και τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία.

Ο Αλ. Τσί­πρας προ­σπά­θη­σε να δημιουρ­γή­σει μια εικο­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η τρί­τη αξιο­λό­γη­ση «κλεί­νει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημο­σιο­νο­μι­κά μέτρα», υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ποτέ άλλο­τε δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί τέτοια δια­δι­κα­σία χωρίς να προ­στε­θούν νέα μέτρα. Βέβαια, ήδη η συγκυ­βέρ­νη­ση έχει προ­νο­μο­θε­τή­σει νέες περι­κο­πές στις συντά­ξεις και καρα­τό­μη­ση του αφο­ρο­λό­γη­του για το 2019 και το 2020 που τυπι­κά δεν θα υπάρ­χει μνημόνιο.

Επί­σης, υπο­γράμ­μι­σε πως το καλο­καί­ρι του 2018 που τελειώ­νει το μνη­μό­νιο είναι ένας «σταθ­μός σημα­ντι­κός» για την κυβέρ­νη­ση, αλλά «όχι το τέλος της δια­δρο­μής», αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει καμία ανά­κτη­ση των απω­λειών που είχαν οι εργα­ζό­με­νοι και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. «Το 2018 η κυβέρ­νη­ση θα επι­τα­χύ­νει τις πολι­τι­κές της αντι­λή­ψεις και πρω­το­βου­λί­ες, κάνο­ντας ακό­μα πιο σαφές το ταξι­κό της πρό­ση­μο», πρό­σθε­σε, προ­σπα­θώ­ντας να παρου­σιά­σει ως «ταξι­κή μερο­λη­ψία» την ανα­κύ­κλω­ση της φτώχειας.

Για το όνο­μα της ΠΓΔΜ τόνι­σε πως υπάρ­χει ένα «παρά­θυ­ρο» για λύση, «στο βαθ­μό που η στρο­φή των γει­τό­νων μας απο­δει­χθεί ειλι­κρι­νής». Παράλ­λη­λα, συνέ­δε­σε ευθέ­ως την όποια λύση στο θέμα του ονό­μα­τος με την περι­βό­η­τη «γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση» της Ελλά­δας, σημειώ­νο­ντας πως εφό­σον επι­τευ­χθεί λύση «θα είναι προς όφε­λος μιας νέας δυνα­μι­κής της χώρας μας στην περιοχή».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο