Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Στην κηδεία του φασίστα «Ντα Βίντσι» η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν

Στην Ουκρα­νία βρέ­θη­κε σήμε­ρα η — σοσιαλ­δη­μο­κρά­της — πρω­θυ­πουρ­γός της Φιν­λαν­δί­ας Σάνα Μαρίν προ­κει­μέ­νου να παρα­στεί, από κοι­νού με τον πρό­ε­δρο Β. Ζελέν­σκι, στην κηδεία του ακρο­δε­ξιού Ουκρα­νού στρα­τιώ­τη Ντμί­τρο Κοτσιου­μπάι­λο, γνω­στό με το ψευ­δώ­νυ­μο «Ντα Βίντσι».

Ηγε­τι­κό μέλος του «Δεξιού Τομέα», ο Κοτσιου­μπάι­λο παρά­τη­σε το σχο­λείο το 2014 προ­κει­μέ­νου να συμ­με­τά­σχει ενερ­γά στο πρα­ξι­κό­πη­μα του «Μαϊ­ντάν». Στην συνέ­χεια μετέ­βη στο Ντον­μπάς όπου οργα­νώ­θη­κε στις ένο­πλες φασι­στι­κές ομά­δες που πολε­μού­σαν ενά­ντια στους ρωσό­φω­νους αυτο­νο­μι­στές. Ο «Ντα Βίν­τσι» έγι­νε γρή­γο­ρα γνω­στός για την αγριό­τη­τα με την οποία αντι­με­τώ­πι­ζε αιχ­μα­λώ­τους και θύματα.

Σε μια συνέ­ντευ­ξη του στους «Τάιμς της Νέας Υόρ­κης» είχε δηλώ­σει γελώ­ντας ότι η μονά­δα του φρο­ντί­ζει έναν λύκο τον οποίο ταϊ­ζουν με «οστά ρωσό­φω­νων παιδιών».

Σε πλη­θώ­ρα φωτο­γρα­φιών που κυκλο­φο­ρούν στο δια­δί­κτυο ο Κοτσιου­μπάι­λο ποζά­ρει δίπλα σε φωτο­γρα­φί­ες του Ναζί εγκλη­μα­τία πολέ­μου Στε­πάν Μπα­ντέ­ρα, του οποί­ου ήταν φανα­τι­κός θαυμαστής.

Το 2021, ο ίδιος ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι παρα­ση­μο­φό­ρη­σε τον ακρο­δε­ξιό μιλι­τα­ρι­στή με το μετάλ­λιο του «Ήρωα της Ουκρανίας».

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες ο «Ντα Βίν­τσι» σκο­τώ­θη­κε στις 6 Μάρ­τη, κατά τη διάρ­κεια μάχης με μισθο­φό­ρους της ρωσι­κής «Wagner» στο Αρτέμοφσκ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο