Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Την διάλυση μνημείου αφιερωμένου στον Κόκκινο Στρατό καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα

Ένα ακό­μη επει­σό­διο αντι­κομ­μου­νι­στι­κής υστε­ρί­ας γρά­φε­ται στην Ουκρα­νία, καθώς οι τοπι­κές αρχές της πόλης Λβιβ απο­φά­σι­σαν να προ­χω­ρή­σουν στην πλή­ρη απο­κα­θή­λω­ση του «Μνη­μεί­ου της Δόξας» το οποίο είναι αφιε­ρω­μέ­νο στους ηρω­ϊ­κούς πολε­μι­στές του Κόκ­κι­νου Στρα­τού. Η διά­λυ­ση του μνη­μεί­ου ανα­μέ­νε­ται να γίνει μέχρι τα τέλη του προ­σε­χούς Φεβρουαρίου.

Την εν λόγω από­φα­ση απο­δο­κί­μα­σε έντο­να το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Ουκρα­νί­ας. Σε δήλω­ση του, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρα­νί­ας Πέτρο Σιμο­νέν­κο χαρα­κτή­ρι­σε την διά­λυ­ση του μνη­μεί­ου ως «πρά­ξη κρα­τι­κού βαν­δα­λι­σμού και τρο­μο­κρα­τί­ας», προ­σθέτ­ντας: «Πρό­κει­ται για ένα έγκλη­μα ενά­ντια στη μνή­μη των στρα­τιω­τών του Κόκ­κι­νου Στρα­τού, ένα έγκλη­μα ενά­ντια στη μνή­μη των συμπα­τριω­τών μας που σκο­τώ­θη­καν στη μάχη ενά­ντια στην φασι­στι­κή λαί­λα­πα, είναι χαστού­κι στο πρό­σω­πο της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας και όλων των μελών της αντι-χιτλε­ρι­κής συμ­μα­χί­ας».

1022873028

Ουκρα­νός φασί­στας “επί το έργον” βαν­δα­λί­ζει το Μνη­μείο του Κόκ­κι­νου Στρα­τού στο Λβιβ.

Το «Μνη­μείο της Δόξας» του Λβιβ είναι ένα από τα πολ­λά μνη­μεία της σοβιε­τι­κής επο­χής τα οποία έχουν γίνει στό­χος από τις ακρο­δε­ξιές αρχές στην Ουκρα­νία, έπει­τα από το επο­νο­μα­ζό­με­νο «Μαι­ντάν» του 2014. Με νόμο, η κυβέρ­νη­ση διέ­τα­ξε την αφαί­ρε­ση (διά­λυ­ση) όλων των «κομ­μου­νι­στι­κών συμ­βό­λων» με εξαί­ρε­ση τα μνη­μεία πολέ­μου και ως εκ τού­του οι τοπι­κές αρχές του Λβιβ έπρε­πε να βρουν άλλου είδους δικαιο­λο­γία για την απο­μά­κρυν­ση του μνημείου.

Έπει­τα από συνε­χό­με­νες πρά­ξεις βαν­δα­λι­σμού από ομά­δες φασι­στών τα προη­γού­με­να χρό­νια το «Μνη­μείο της Δόξας» έχει υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές, δίνο­ντας την ευκαι­ρία στην τοπι­κή αρχή να δια­τά­ξει την απο­μά­κρυν­ση του για «λόγους ασφα­λεί­ας».

Οι τοπι­κή διοί­κη­ση του Λβιβ έχει εδώ και πολύ και­ρό δεί­ξει τις πραγ­μα­τι­κές της δια­θέ­σεις και τους λόγους που κρύ­βο­νται πίσω απ’ αυτήν την ενέρ­γεια, καθώς έχει ήδη προ­χω­ρή­σει σε μαζι­κές ονο­μα­το­δο­σί­ες δρό­μων προς τιμήν Ουκρα­νών συνερ­γα­τών των Ναζί που πολέ­μη­σαν ενά­ντια στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, ενώ είχε ανα­κυ­ρή­ξει το 2019 ως «Έτος Στε­πάν Μπα­ντέ­ρα» θέλο­ντας να τιμή­σει τον δια­βό­η­το Ουκρα­νό φασίστα.

Πηγή: idcommunism.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο