Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι νέος Πρόεδρος της Αργεντινής

Ο ακρο­δε­ξιός Χαβιέρ Μιλέι θα είναι ο επό­με­νος πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής ‑χώρα που το 40% ζει σε συν­θή­κες φτώ­χειας- αφού νίκη­σε στον δεύ­τε­ρο γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών χθες Κυριακή.

Ο Μιλέι επι­κρά­τη­σε του απερ­χό­με­νου υπουρ­γού Οικο­νο­μί­ας Σέρ­χιο Μάσα με δια­φο­ρά έντε­κα και πλέ­ον μονά­δων. Εξα­σφά­λι­σε το 55,6% των ψήφων, ένα­ντι 44,3% του «κεντρώ­ου» αντι­πά­λου του.

Οι εκλο­γές ήταν πρω­τί­στως μία ψήφος δια­μαρ­τυ­ρί­ας – πολ­λοί πίστε­ψαν στο σύν­θη­μα «ούτως ή άλλως χει­ρό­τε­ρα δεν γίνε­ται», ιδί­ως οι νεα­ροί άντρες, οι οποί­οι μόνο κρί­σεις έχουν ζήσει. Ο Μιλέι, άλλο­τε τρα­γου­δι­στής σε συγκρό­τη­μα που έκα­νε δια­σκευ­ές τρα­γου­διών των Rolling Stones, τους θυμί­ζει ποπ σταρ.

Όπως και ο Χαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο στη Βρα­ζι­λία, ο Μιλέι κατά­φε­ρε να κάνει μία επι­τυ­χη­μέ­νη προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, την οποία ενορ­χή­στρω­σε η αδερ­φή του Καρί­να, μία χαρ­το­ρί­χτρα που μέχρι πριν δύο χρό­νια που­λού­σε κέικ στο Instagram. Και όλα αυτά σε μία χώρα υπό ακραία πόλω­ση, τους πολί­τες της οποί­ας ενώ­νουν μόνο ο Λιο­νέλ Μέσι και η Εθνι­κή Αργεντινής.

Ο Μιλέι θέλει να γυρί­σει δεκα­ε­τί­ες πίσω την Αργε­ντι­νή σε κοι­νω­νι­κο­πο­λι­τι­κό επί­πε­δο – για παρά­δειγ­μα θεσπί­ζο­ντας ένα αυστη­ρό νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που θα απα­γο­ρεύ­ει τις αμβλώ­σεις και χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή ως ένα «σοσια­λι­στι­κό ψέμα». Πάνω απ’ όλα όμως, ο μελ­λο­ντι­κός πρό­ε­δρος αμφι­σβη­τεί τον αριθ­μό των 30.000 ανθρώ­πων που εξα­φα­νί­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας. Η υπο­ψή­φια αντι­πρό­ε­δρός του Βικτό­ρια Βιγια­ρου­έλ κάνει λόγο για 8.751 θύμα­τα, τονί­ζο­ντας διαρ­κώς πως και η αρι­στε­ρή τρο­μο­κρα­τία είχε πολυά­ριθ­μα θύμα­τα. Ακό­μη, η Ναυ­τι­κή Σχο­λή ESMA στο Μπου­έ­νος Άιρες, μία έκτα­ση 17 εκτα­ρί­ων που ήταν το μεγα­λύ­τε­ρο κέντρο βασα­νι­στη­ρί­ων στη δικτα­το­ρία και πλέ­ον απο­τε­λεί Μνη­μείο Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO, προ­τεί­νε­ται τώρα να αξιο­ποι­η­θεί για την ανέ­γερ­ση σχο­λεί­ων, τα οποία χρειά­ζε­ται η χώρα.

Ο “El Loco”, ο «τρε­λός», όπως είναι το παρα­τσού­κλι του εδώ και δεκα­ε­τί­ες, εμφα­νί­ζε­ται με ένα αλυ­σο­πρί­ο­νο – ένα σύμ­βο­λο που χρη­σι­μο­ποί­η­σε και κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής του εκστρα­τεί­ας. Ο Μιλέι θέλει να φέρει ένα νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρο σοκ στην Αργε­ντι­νή – μία χώρα όπου ο πλη­θω­ρι­σμός ξεπερ­νά­ει το 140%, με το χρέ­ος προς το ΔΝΤ να φτά­νει στα 44 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

Επι­πλέ­ον, ο Μιλέι θέλει να αντι­κα­τα­στή­σει το αργε­ντί­νι­κο πέσο, το οποίο χαρα­κτη­ρί­ζει ως «περίτ­τω­μα της πολι­τι­κής τάξης», με το αμε­ρι­κα­νι­κό δολά­ριο, να καταρ­γή­σει την κεντρι­κή τρά­πε­ζα και να ελα­χι­στο­ποι­ή­σει τις δημό­σιες δαπά­νες και το κρά­τος, «την εγκλη­μα­τι­κή αυτή οργά­νω­ση», μειώ­νο­ντας τα 18 υπάρ­χο­ντα υπουρ­γεία σε μόλις 8.

Ο πρώ­ην πρό­ε­δρος των Η.Π.Α. Ντό­ναλντ Τραμπ ήταν ένας από τους πρώ­τους που συνε­χά­ρη­σαν τον Χαβιέρ Μιλέι για τη νίκη του: «Είμαι περή­φα­νος για εσάς. Θα αλλά­ξε­τε ριζι­κά τη χώρα σας και θα κάνε­τε πραγ­μα­τι­κά την Αργε­ντι­νή ξανά μεγάλη!»

Για τον πρώ­ην πρό­ε­δρο της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, «η ελπί­δα λάμπει ξανά» στη Λατι­νι­κή Αμερική.

Ο Βρα­ζι­λιά­νος πρό­ε­δρος Λού­λα ‑τον οποίο ο Χαβιέρ Μιλέι έχει χαρα­κτη­ρί­σει «διε­φθαρ­μέ­νο κομ­μου­νι­στή», απει­λώ­ντας να δια­κό­ψει τις σχέ­σεις με την κυβέρ­νη­σή του, όπως και με αυτή της Κίνας‑, ευχή­θη­κε «καλή τύχη και καλή επι­τυ­χία» στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση της Αργε­ντι­νής, απο­φεύ­γο­ντας να ανα­φερ­θεί ονο­μα­στι­κά στον εκλεγ­μέ­νο ομό­λο­γό του.

Ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρό­ε­δρος της Κολομ­βί­ας Γου­στά­βο Πέτρο από την πλευ­ρά του προ­τί­μη­σε να αφή­σει κατά μέρος τις ευγέ­νειες: «Η άκρα δεξιά κέρ­δι­σε στην Αργε­ντι­νή (…) Λυπη­ρό για τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και θα δού­με», τόνισε.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο