Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Αρειος Πάγος ζητά από τον ΟΣΕ τους φακέλους για τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 15 ετών

Ο εισαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Ισί­δω­ρος Ντο­γιά­κος, με έγγρα­φη παραγ­γε­λία του, ζήτη­σε από τον μετα­βα­τι­κό διοι­κη­τή και διευ­θύ­νο­ντα σύμ­βου­λο της ΟΣΕ ΑΕ, Πανα­γιώ­τη Τερε­ζά­κη, την απο­στο­λή όλων των φακέ­λων για τα σιδη­ρο­δρο­μι­κά δυστυ­χή­μα­τα που έγι­ναν τα τελευ­ταία 15 χρό­νια σε όλο το εθνι­κό σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην παραγ­γε­λία του κ. Ντο­γιά­κου, η διοί­κη­ση του ΟΣΕ υπο­χρε­ού­ται να ενη­με­ρώ­σει την ανω­τά­τη εισαγ­γε­λι­κή αρχή, πόσα θανα­τη­φό­ρα σιδη­ρο­δρο­μι­κά δυστυ­χή­μα­τα έγι­ναν τα τελευ­ταία 15 χρό­νια, πού έγι­ναν, πόσα θύμα­τα υπήρ­χαν, πόσοι έχα­σαν τη ζωή τους, πόσοι τραυ­μα­τί­στη­καν και τι έγι­νε με την ανα­ζή­τη­ση ποι­νι­κών ευθυ­νών για τους υπαίτιους.

Η ενέρ­γεια αυτή του κ. Ντο­γιά­κου απο­σκο­πεί στο να ελεγ­χθεί, αν οι ευθύ­νες που απο­δό­θη­καν για τα δυστυ­χή­μα­τα των τελευ­ταί­ων 15 ετών ήταν οι προ­σή­κου­σες ή μήπως εκτός από εκεί­νους που πιθα­νά διώ­χθη­καν ποι­νι­κά ή κατα­δι­κά­στη­καν ή αθω­ώ­θη­καν, υπήρ­χαν και άλλα άτο­μα στους οποί­ους οι έρευ­νες δεν στρά­φη­καν και οι σχε­τι­κές δικο­γρα­φί­ες πρέ­πει να επαναξιολογηθούν.

Όπως είναι γνω­στό, ο κ. Ντιο­γιά­κος έχει ζητή­σει και μελε­τά τον φάκε­λο για το σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα στο Άδεν­δρο Θεσ­σα­λο­νί­κης που σημειώ­θη­κε το Μάιο 2017 και είχε 4 νεκρούς και 10 τραυ­μα­τί­ες, για το οποίο δικά­στη­κε μόνον ο ένας από τους μηχα­νο­δη­γούς που επέ­ζη­σε του δυστυ­χή­μα­τος και ο οποί­ος αθωώθηκε.

Χρ. Βουρλιώτης: Σε βάθος 15ετίας η έρευνα για τις συμβάσεις του ΟΣΕ

Σε βάθος 15ετίας προσ­διό­ρι­σε τον έλεγ­χο για τις συμ­βά­σεις του ΟΣΕ ο προι­στά­με­νος της Αρχής για το Ξέπλυ­μα Βρό­μι­κου Χρή­μα­τος Χαρ. Βουρλιώτης.

Ο οικο­νο­μι­κός εισαγ­γε­λέ­ας παρέ­στη σήμε­ρα σε εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Διε­θνές Πανε­πι­στή­μιο και στο περι­θώ­ριο αυτής απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση της ιστο­σε­λί­δας «Voria» ανέ­φε­ρε πως οποια­δή­πο­τε οικο­νο­μι­κή ατα­σθα­λία ή παρα­νο­μία που έγι­νε τα τελευ­ταία 15 χρό­νια στις συμ­βά­σεις του ΟΣΕ θα εντο­πι­στεί ενώ ο έλεγ­χος θα αφο­ρά δεκά­δες πρό­σω­πα σε θέσεις ευθύ­νης τόσο στον ΟΣΕ όσο και σε επι­χει­ρή­σεις που συναλ­λάσ­σο­νται με τον Οργανισμό.

«Ό,τι μεμ­πτό υπάρ­χει θα βρε­θεί», σημεί­ω­σε ο κ. Βουρλιώτης.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο