Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο γιος του Χρουστσόφ πέθανε στις ΗΠΑ από τραύμα πυροβόλου όπλου

Οι αρχές της αμε­ρι­κα­νι­κής πολι­τεί­ας Ρόουντ Άιλαντ κατέ­λη­ξαν στο συμπέ­ρα­σμα ότι αιτία θανά­του του Σερ­γκέι Χρου­τσόφ, γιου του πρώ­ην σοβιε­τι­κού ηγέ­τη και γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΣΕ Νική­τα Χρου­στσόφ, στην πόλη Κραν­στό­ουν, ήταν τραυ­μα­τι­σμός στο κεφά­λι από πυρο­βό­λο όπλο, αλλά δεν υπάρ­χουν μαρ­τυ­ρί­ες ότι πρό­κει­ται για έγκλη­μα, μετα­δί­δει το πρα­κτο­ρείο TASS, επι­κα­λού­με­νο τηλε­γρά­φη­μα του Associated Press (AP).

Την είδη­ση για τον θάνα­το του 84χρονου Σερ­γκέι Χρου­στσόφ επι­βε­βαί­ω­σε στις 18 Ιου­νί­ου με δήλω­σή της η εγγο­νή του πρώ­ην σοβιε­τι­κού ηγέ­τη, Νίνα Χρουστσόβα.

Το AP επι­κα­λεί­ται δηλώ­σεις του Τζό­ζεφ Ουέ­ντελ­κιν, εκπρο­σώ­που της ιατρο­δι­κα­στι­κής υπη­ρε­σί­ας του Ρόουντ ‘Αιλαντ, ότι αιτία θανά­του του ήταν τραύ­μα στο κεφά­λι από πυρο­βό­λο όπλο. Επί­σης ο εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μι­κής διεύ­θυν­σης του Κραν­στό­ουν Τόντα Πατα­λά­νο δήλω­σε ότι δεν υπάρ­χουν λόγοι που να συνη­γο­ρούν ότι πρό­κει­ται για έγκλη­μα. Το αμε­ρι­κα­νι­κό πρα­κτο­ρείο γρά­φει το TASS, δεν διευ­κρι­νί­ζει αν οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές εκτι­μούν αν ο Σερ­γκέι Χρου­στσόφ αυτο­κτό­νη­σε ή αν εξε­τά­ζουν την εκδο­χή του ατυχήματος.

Ο Σερ­γκέι Χρου­στσόφ γεν­νή­θη­κε στην Μόσχα το 1935. Το 1958 απο­φοί­τη­σε από το Ενερ­γεια­κό Ινστι­τού­το της Μόσχας. Μετά την απο­φοί­τη­σή του εργά­στη­κε στον αμυ­ντι­κό τομέα και ασχο­λή­θη­κε με την κατα­σκευή βαλ­λι­στι­κών πυραύ­λων, πυραύ­λων-φορέ­ων τύπου «Proton» και επαν­δρω­μέ­νων διαστημοπλοίων.

Το 1959 είχε συνο­δεύ­σει τον πατέ­ρα του στην επί­σκε­ψη που είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Το 1963 τιμή­θη­κε με το βρα­βείο του Ήρωα της σοσια­λι­στι­κής εργα­σί­ας και έχει τιμη­θεί με το βρα­βείο Λένιν.

Το 1991 ο Σερ­γκέι Χρου­στσόφ εγκα­τα­στά­θη­κε στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες όπου έδι­νε δια­λέ­ξεις για την ιστο­ρία του «Ψυχρού Πολέ­μου» στο Brown University, στο Πρό­βι­ντενς (πολι­τεία Ρόουντ ‘Αιλαντ). Εν συνε­χεία από­κτη­σε την αμε­ρι­κα­νι­κή υπηκοότητα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο