Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δ. Κουτσούμπας για τα «παλαιά στελέχη της αριστεράς»

Από την πολύ ενδια­φέ­ρου­σα συνέ­ντευ­ξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη RealNews επι­λέ­ξα­με μια ανα­φο­ρά του στα «παλαιά στε­λέ­χη της αρι­στε­ράς» απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώτηση:

 — Πολ­λοί ‑πρό­σφα­τα και ο Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης- επι­μέ­νουν πως αν ο κομ­μου­νι­σμός κέρ­δι­ζε στην Ελλά­δα η χώρα θα είχε περί­που κατα­στρα­φεί. Επι­κα­λού­νται, μάλι­στα, και παλαιά στε­λέ­χη της αρι­στε­ράς που δήλω­ναν περί­που «ευτυ­χώς που χάσα­με». Τι απαντάτε;

– Η ιστο­ρία ‑δυστυ­χώς ή ευτυ­χώς- δεν γρά­φε­ται με «αν». Το σίγου­ρο είναι ότι ο λαός κατα­στρέ­φε­ται σήμε­ρα, ενώ έχει υπο­στεί ουκ ολί­γα δει­νά στο παρελ­θόν, εξαι­τί­ας του καπι­τα­λι­σμού κι όχι του κομ­μου­νι­σμού. Τώρα, όσον αφο­ρά, τα «παλαιά στε­λέ­χη της αρι­στε­ράς», στα οποία ανα­φέ­ρε­στε, η ιστο­ρία έχει απο­δεί­ξει ότι όσοι υπο­γρά­φουν δήλω­ση μετά­νοιας στο σύστη­μα, γίνο­νται αργά ή γρή­γο­ρα οι καλύ­τε­ροί του υπη­ρέ­τες, σε σημείο μάλι­στα να τους επι­κα­λεί­ται και ο κύριος Άδωνις.

Εμείς θυμη­θή­κα­με κάτι που έγρα­ψε παλαιό­τε­ρα ο δημο­σιο­γρά­φος Γιώρ­γος Μου­σγάς, αυτή­κο­ος μάρ­τυς των δια­μει­φθέ­ντων, και αφο­ρά τους κάθε φορά «πρώ­ην αριστερούς»:

Ηταν το 1983. Το ΠΑΣΟΚ ψήφι­ζε στη Βου­λή το περί­φη­μο “άρθρο 4” με τον ψευ­δε­πί­γρα­φο τίτλο “περί κοι­νω­νι­κο­ποι­ή­σε­ων”, που περιό­ρι­ζε το δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας στις ΔΕΚΟ (Για αυτόν το νόμο ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης, βου­λευ­τής τότε του ΚΚΕ, είχε πει το περί­φη­μο, ότι “είναι νόμος τραβεστί”).

Η πλα­τεία Συντάγ­μα­τος είχε γεμί­σει από εργα­ζό­με­νους δια­δη­λω­τές. Και στους δια­δρό­μους της Βου­λής, ο Μ. Γλέ­ζος — βου­λευ­τής τότε του ΠΑΣΟΚ — δια­μαρ­τυ­ρό­ταν στο Μίμη Ανδρου­λά­κη — στέ­λε­χος τότε του ΚΚΕ — για τη σκλη­ρή κρι­τι­κή που έκα­νε το ΚΚΕ στο νομο­σχέ­διο και το τσου­βά­λια­σμα και του ίδιου, μαζί με τους άλλους βου­λευ­τές του ΠΑΣΟΚ.

Και η απά­ντη­ση του Ανδρου­λά­κη ήταν: “Εσείς είστε παλιοί συνα­γω­νι­στές και βρεί­τε τα μετα­ξύ σας, αλλά ο λαός λέει, να φυλά­γε­σαι από παλιά π… και από πρώ­ην αρι­στε­ρό”. Αλή­θεια, τη θεω­ρεί ακό­μη σωστή την παροι­μία ο Μ. Ανδρουλάκης..;

(Ριζο­σπά­στης, Δευ­τέ­ρα 16 Σεπτέμ­βρη 1996)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο