Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ερντογάν προβάλλει αξιώσεις αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και απειλεί

Ζήτη­μα απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης νησιών έθε­σε εκ νέου η Άγκυ­ρα, αυτή τη φορά μέσω του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, απει­λώ­ντας ‑σε συνέ­χεια των σχε­τι­κών δηλώ­σε­ων του Τούρ­κου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου– πως αν η Αθή­να δεν αλλά­ξει στά­ση, τότε θα υψώ­σει το θέμα «στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο». Έκα­νε, δε, λόγο για «αμφι­λε­γό­με­νο ζήτη­μα», με τους ΝΑΤΟι­κούς «συμ­μά­χους» να έχουν φου­σκώ­σει τα πανιά της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, στο όνο­μα της δια­σφά­λι­σης της συνο­χής του ευρω­α­τλα­ντι­κού μπλοκ απέ­να­ντι στη Ρωσία.

Μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους κατά την επι­στρο­φή του από τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ισχυ­ρί­στη­κε ότι «δεν είναι δυνα­τόν να παρα­μέ­νου­με σιω­πη­λοί για τις στρα­τιω­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες που πραγ­μα­το­ποιού­νται κατά παρά­βα­ση των συμ­φω­νιών στα νησιά με απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νο καθε­στώς. Άλλω­στε φέρα­με αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνε­χί­σου­με να το κρα­τά­με στην επι­και­ρό­τη­τα και το επό­με­νο διάστημα».

Ο Ρ. Τ. Ερντο­γάν είπε ότι ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών «έχει ήδη προει­δο­ποι­ή­σει» την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση. «Εάν η Ελλά­δα συνε­χί­σει αυτό το έργο, φυσι­κά θα κάνου­με αυτήν την προει­δο­ποί­η­ση στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο, ό,τι χρεια­στεί», ανέ­φε­ρε. «Μπο­ρεί να μας ανα­γκά­σουν να φέρου­με στην επι­και­ρό­τη­τα, να θίξου­με αυτά τα αμφι­λε­γό­με­να ζητή­μα­τα. Για το λόγο αυτό ο υπουρ­γός μου τους προει­δο­ποί­η­σε σε χαμη­λό επί­πε­δο για να μην μας ανα­γκά­σουν να ανοί­ξου­με αυτά τα θέμα­τα προς συζή­τη­ση. Και καλά έκα­νε», κατέ­λη­ξε ο Τούρ­κος πρόεδρος.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου έθε­σε για ακό­μη μία φορά ζήτη­μα απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης νησιών, απει­λώ­ντας πως αν η Ελλά­δα δεν αλλά­ξει στά­ση, τότε ανοί­γει η συζή­τη­ση για αμφι­σβή­τη­ση της κυριαρ­χί­ας τους.

Εμφανίζουν ως λύση την αιτία του προβλήματος…

Από την πλευ­ρά της, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση εμφά­νι­σε ως ασπί­δα στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα το ΝΑΤΟ, δηλα­δή την αιτία του προ­βλή­μα­τος, ομνύ­ο­ντας στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας στα οποία συμ­με­τέ­χει ενερ­γά η ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη.

Ο Έλλη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών από το Όσλο, όπου και βρί­σκε­ται, είπε ότι η Τουρ­κία «αμφι­σβη­τεί την ίδια της την παρου­σία και τη δέσμευ­σή της με το ΝΑΤΟ», θέτο­ντας θέμα ΝΑΤΟι­κής συνο­χής. «Η Τουρ­κία επι­λέ­γει αυτή τη στιγ­μή που το ΝΑΤΟ πρέ­πει να ανα­δεί­ξει την ενό­τη­τά του απέ­να­ντι στην προ­ά­σπι­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Ουκρα­νί­ας να εκτο­ξεύ­ει απει­λές κατά της Ελλά­δας και αμφι­σβη­τεί την ίδια της την παρου­σία και τη δέσμευ­σή της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρ­τη των Θεμε­λιω­δών Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ», είπε ο Νίκος Δέν­διας τη στιγ­μή που οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο κάνουν τα στρα­βά μάτια, αλλά υπο­θάλ­πουν την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, με τα παζά­ρια και τα αντί­στοι­χα ανταλ­λάγ­μα­τα που προ­σφέ­ρουν στην Άγκυ­ρα για να ενι­σχύ­σουν τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ απέ­να­ντι στη Ρωσία.

Ο Ν. Δέν­διας επα­νέ­λα­βε ότι όλα αυτά που λέει η Τουρ­κία και το μπα­ράζ των δηλώ­σε­ων των Τούρ­κων αξιω­μα­τού­χων είναι παντε­λώς απα­ρά­δε­κτα και στε­ρού­νται κάθε νομι­κής βάσης.

Πηγή: 902.gr

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο