Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο εχθρός είναι πίσω σου (Όλοι στο Σύνταγμα στις 18:30)

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Ανα­ρω­τιό­σουν που πήγαν η λεβε­ντιά, η τέχνη, η αισθη­τι­κή αγαλ­λί­α­ση, το μεγα­λείο των ιδε­ών, τα όνει­ρα, το όρα­μα για μια καλύ­τε­ρη ζωή. Τη νόη­ση την στρί­μω­ξαν σε δια­κό­σιες λέξεις ώστε κι η σκέ­ψη ακό­μη, να αγκο­μα­χά­ει, απέ­να­ντι σ’ αυτήν την λαί­λα­πα που λέγε­ται καπιταλισμός.

Χρό­νια τώρα προ­ε­τοι­μά­ζουν αυτήν την έκπτω­ση. Την… ακέ­φα­λη μάζα που σαν ζόμπι θα άγε­ται και θα φέρε­ται. Διε­φθαρ­μέ­νο ποδό­σφαι­ρο και στοι­χί­σεις πίσω από εγκλη­μα­τί­ες και ναρ­κέ­μπο­ρους, υπο­κουλ­τού­ρα και σκυ­λά­δι­κο, «λογο­τε­χνία» της… πίπας στο τελευ­ταίο κάθι­σμα του αερο­πλά­νου, υβρι­στι­κά ανό­η­τη τηλε­ό­ρα­ση, πλή­ρη απο­ξέ­νω­ση από το μεγα­λείο του πολι­τι­σμού και τα επι­τεύγ­μα­τα της αισθη­τι­κής και της τέχνης. Εκμαυ­λι­σμέ­νους ηγέ­τες-λακέ­δες της εγκλη­μα­τι­κής και παρα­σι­τι­κής αστι­κής τάξης, άδεια εξευ­τε­λι­σμέ­να κου­φά­ρια υπο­τα­κτι­κοί τους.

Αφαί­ρε­σαν το παρόν μας, το μέλ­λον από τα παι­διά μας. Στρί­μω­ξαν την ύπαρ­ξή τους στην ανερ­γία, την υπο­α­πα­σχό­λη­ση, το μισθό φιλοδώρημα.

Και τώρα ετοι­μά­ζο­νται να τα στεί­λουν στη σφα­γή. Και σου δεί­χνουν τον «εχθρό». Άλλους όμοιους και δυστυ­χείς με σένα. Κι όμως ο εχθρός είναι αυτός που τεί­νει το δάχτυ­λο. Ο εχθρός σου είναι πίσω σου. Ο εχθρός είναι ο υπουρ­γός-μαριο­νέ­τα που χορεύ­ει το «Εμείς είμα­στε ο κόσμος» του ΝΑΤΟ, το τσο­γλά­νι ο πρω­θυ­πουρ­γός σου, ο καρα­γκιό­ζης ο υπουρ­γός της άμυ­νας κι η τάξη που υπη­ρε­τούν. Όλοι αυτοί οι ξεπου­λη­μέ­νοι στους ιμπε­ρια­λι­στές που αφα­νί­ζουν την ανθρω­πό­τη­τα, που ξεπου­λά­νε τη γη που σε γέν­νη­σε και πατάς, τα δικαιώ­μα­τά σου, τον πλού­το που εσύ δημιούρ­γη­σες, το νερό που πίνεις, τον αέρα που αναπνέεις.

Στη Μεσο­πο­τα­μία γεν­νή­θη­κε η γρα­φή, το πρώ­το λογο­τέ­χνη­μα (Έπος του Γιλ­γα­μές), ο τρο­χός, η κρα­τι­κή οργά­νω­ση, οι πρώ­τες μεγά­λες πόλεις (Ουρούκ). Η πόλη Ουρ, «η πόλη του θεού της Σελή­νης», ήταν από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας. Σου­μέ­ριοι, Ασσύ­ριοι, Βαβυ­λώ­νιοι. Μέχρι χθες Ιράκ, Συρία, Ιράν. Δαμα­σκός, Βαγδά­τη. Όμορ­φες πόλεις – σωρια­σμέ­να ερεί­πια σήμε­ρα, εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες νεκροί, αίμα και δυστυχία.

Και πιο κάτω η Λιβύη, η Υεμέ­νη, η Γιου­γκο­σλα­βία δίπλα σου, στην πόρ­τα σου.

Σήμε­ρα βομ­βάρ­δι­σαν την Συρία. Φτά­νει κι η σει­ρά μας. Τα δικά μας παι­διά θα είναι στα φέρε­τρα. Μαζί με τα παι­διά των λαών όλου του κόσμου, σφαγ­μέ­να από τον ίδιο εχθρό. Σκε­πα­σμέ­να με την ίδια νατοϊ­κή σημαία. Και πίσω τους, οι δολο­φό­νοι Αμε­ρι­κα­νοί, οι Αγγλο­γάλ­λοι όμοιοί τους, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και «οι έξυ­πνες, όμορ­φες βόμ­βες» τους.

Αυτοί είναι ο εχθρός σου κι όλοι αυτοί που βασα­νί­ζουν τους λαούς. Εκεί να στρέ­ψεις πρέ­πει το όπλο. Στους Νατοϊ­κούς εγκλη­μα­τί­ες και στους ντό­πιους υπη­ρέ­τες τους που εξα­φα­νί­ζουν χώρες, λαούς και πολιτισμούς.

Βγες απ’ το σπί­τι σου. Κατάγ­γει­λέ τους. Αγω­νί­σου. Αντιστάσου.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο