Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο κόσμος καϊγετάι κάι το μοϊνί χτενιζετάι»

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //
Η κυρία Καϊ­λή, καλε­σμέ­νη στον ΣΚΑΪ, είπε πως  «τα επι­δό­μα­τα δίνο­νται σε τύπους σαν τον Καρα­νί­κα, σε τεμπέ­λη­δες που φυτο­ζω­ούν χωρίς να θέλουν να εργα­στούν».  Η ευρω­βου­λευ­τί­να ανα­φέ­ρε­ται στα ψίχου­λα που δίνο­νται στους εξα­θλιω­μέ­νους που αφή­νει πίσω της η πολι­τι­κή τους (την οποία η ίδια και το κόμ­μα της υπη­ρε­τούν) — και τα οποία προ­έρ­χο­νται από περι­κο­πές συντά­ξε­ων και επι­δο­μά­των ευαί­σθη­των κοι­νω­νι­κών ομά­δων — στο πενι­χρό επί­δο­μα ανερ­γί­ας το οποίο λαμ­βά­νει ένα πολύ μικρό μέρος των ανέρ­γων και στο ανα­παρ­κέ­στα­το επί­δο­μα που λαμ­βά­νουν τα ΑΜΕΑ.
Θυμά­στε την αθυ­ρό­στο­μη λαϊ­κή ρήση «Ο κόσμος καϊ­γε­τάϊ κάϊ το μοϊ­νί χτε­νι­ζε­τάϊ» που απέ­δω­σε με ερα­σμια­κή προ­φο­ρά ο Χάρ­ρυ Κλυνν μιμού­με­νος τον Βαλε­ρί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν; Αυτό θα ταί­ρια­ζε στην Ευρω­βου­λευ­τί­να του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊ­λή, αν πίσω από τη δήλω­σή της για όσους παίρ­νουν επι­δό­μα­τα δεν κρυ­βό­ταν η τακτι­κή του πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού να ενο­χο­ποι­η­θεί ο άνερ­γος, ο συντα­ξιού­χος, ο άνθρω­πος με ειδι­κές ανά­γκες για όσα ζει. Να συμ­βι­βα­στεί με τη φτώ­χεια. Να απο­δε­χθεί τα κίνη­τρα στο κεφά­λαιο (φορο­α­παλ­λα­γές, κίνη­τρα κλπ.) ως προ­ϋ­πό­θε­ση της λύτρω­σής του.
Στο άδι­κο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μά τους «δίκαιο» είναι ό,τι συμ­φέ­ρει το κεφά­λαιο, και το πολι­τι­κό του προ­σω­πι­κό, αδί­στα­κτο και ανάλ­γη­το, προ­σαρ­μό­ζει ανά­λο­γα το λόγο του, να μην κακο­μα­θαί­νει ο φτωχός.…

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο