Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Κ. Μητσοτάκης στο Υπ. Πολιτικής Προστασίας: Έταξε… κοσμογονίες με υποστελεχωμένη την Πυροσβεστική

Βρι­σκό­μα­στε στον τρί­το μήνα της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου και όπως κάθε χρό­νο ο πρω­θυ­πουρ­γός της Κ. Μητσο­τά­κης πραγ­μα­το­ποί­η­σε σήμε­ρα τη συνη­θι­σμέ­νη εθι­μο­τυ­πι­κή επί­σκε­ψη στο υπουρ­γείο Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, εξαγ­γέλ­λο­ντας τα περ­σι­νά κυβερ­νη­τι­κά μέτρα για «και­νούρ­για αερο­σκά­φη, και­νούρ­για ελι­κό­πτε­ρα, πολ­λά και­νούρ­για μέσα για το Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα. (…) Θα συντε­λε­στεί πραγ­μα­τι­κά μια κοσμο­γο­νία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχου­με στη διά­θε­σή μας», ανέφερε.

Την ώρα, όμως, που ο πρω­θυ­πουρ­γός τάζει …κοσμο­γο­νί­ες, συνε­χί­ζο­νται η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και η έλλει­ψη μεγά­λης κλί­μα­κας προ­λη­πτι­κών παρεμ­βά­σε­ων για την προ­στα­σία των δασι­κών οικο­συ­στη­μά­των. Ο πρω­θυ­πουρ­γός, μετά τη σχε­τι­κή σύσκε­ψη, ευχα­ρί­στη­σε «από καρ­διάς, (…) τις γυναί­κες και τους άντρες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, που βρί­σκο­νται πάντα στην πρώ­τη γραμ­μή», όταν, όσον αφο­ρά το προ­σω­πι­κό του ΠΣ, για άλλη μια χρο­νιά θα κλη­θεί να αντι­με­τω­πί­σει τα συμ­βά­ντα με 4.547 κενές θέσεις και τις υπό­λοι­πες κατα­κερ­μα­τι­σμέ­νες σε διά­φο­ρες κατη­γο­ρί­ες: Επο­χι­κοί, πεντα­ε­τείς, επτα­ε­τείς, μόνιμοι.

Επί­σης, το 85% από τα περί­που 3.500 οχή­μα­τα του ΠΣ έχουν ηλι­κία πάνω από 10ετία, ενώ οι πιστώ­σεις για τη μισθο­δο­σία του προ­σω­πι­κού είναι μειω­μέ­νες κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε σχέ­ση με πέρυσι.

Άλλα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα των υπαλ­λή­λων του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος είναι τα σοβα­ρά εργα­σια­κά ζητή­μα­τα που παρα­μέ­νουν άλυ­τα, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της πυρα­σφά­λειας, οι δια­χρο­νι­κές συνέ­πειες από τον εγκλη­μα­τι­κό δια­χω­ρι­σμό (το 1998 με τον ν. 2612) της πρό­λη­ψης από την κατα­στο­λή στις δασι­κές πυρ­κα­γιές, το ξεσπί­τω­μα των πυροσβεστών.

«Παρα­δέ­χτη­κε» πως μέχρι στιγ­μής «μας έχει βοη­θή­σει και ο και­ρός και τα πράγ­μα­τα έχουν πάει καλά, αλλά τώρα ξέρου­με ότι οι δύο επό­με­νοι μήνες είναι δύσκο­λοι». Με τον τρό­πο αυτό βρή­κε τον ένα από τους …φταί­χτες της κυβερ­νη­τι­κής ανε­πάρ­κειας, στον οποίο μαζί με την κλι­μα­τι­κή κρί­ση θα φορ­τω­θούν τυχόν αρνη­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα από τη φετι­νή αντι­πυ­ρι­κή περίοδο.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή του «τρε­χά­τε ποδα­ρά­κια μου και όπου φύγει — φύγει», πρό­σθε­σε πως «έχου­με πια μια κουλ­τού­ρα εκκε­νώ­σε­ων, η οποία απο­τε­λεί μια μεγά­λη κατά­κτη­ση για τη χώρα». Κατα­λή­γο­ντας ισχυ­ρί­στη­κε ανε­ρυ­θρί­α­στα πως «οι πολί­τες γνω­ρί­ζουν πολύ καλά ότι και κατά τη διάρ­κεια της προη­γού­με­νης θητεί­ας μας, όπο­τε προ­έ­κυ­ψαν μεγά­λα ζητή­μα­τα τα οποία έχουν να κάνουν με κλι­μα­τι­κές κρί­σεις, φωτιές, πλημ­μύ­ρες στην Εύβοια, στον “Ιανό”, η πολι­τεία αντα­πο­κρί­θη­κε με πολύ μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα από ό,τι στο παρελ­θόν», λησμο­νώ­ντας τα θύμα­τα και τις κατα­στρο­φές που προ­κά­λε­σε η απο­διάρ­θρω­ση της πυρο­προ­στα­σί­ας και δασο­προ­στα­σί­ας της χώρας, αλλά και τους πολί­τες που πάγω­ναν εγκλω­βι­σμέ­νοι σε οχή­μα­τα τις βαρυχειμωνιές.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο