Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Λιμός της Ουκρανίας: Θέμα διαχρονικής μαύρης προπαγάνδας ενάντια στην ΕΣΣΔ και τον Στάλιν (Μέρος ΙΙ/VIIΙ): Η Κολεκτιβοποίηση

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Είμα­στε πενή­ντα ή εκα­τό χρό­νια πίσω από τις προηγ­μέ­νες χώρες. Πρέ­πει να δια­νύ­σου­με αυτή την από­στα­ση σε δέκα χρό­νια. Ή θα το κάνου­με, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στά­λιν, 1931 [12]

Η σει­ρά των αναρ­τή­σε­ων που βασί­ζο­νται σε ιστο­ρι­κές ανα­δρο­μές και έρευ­νες στοι­χεί­ων, φιλο­δο­ξούν να φωτί­σουν με λεπτο­μέ­ρεια την κατά­στα­ση που επι­κρα­τού­σε στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση εκεί­νη την επο­χή. Ιδιαί­τε­ρα στην οργά­νω­ση της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής, τα στοι­χεία της φύσης και τους περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, τον ρόλο των κου­λά­κων, τον ρόλο της μαύ­ρης προ­πα­γάν­δας των φασι­στών και της ηγε­σί­ας των Ναζί καθώς και την μεγα­λειώ­δη προ­σπά­θεια της Σοβιε­τι­κής κυβέρ­νη­σης να σώσει την παρα­γω­γή και τους ανθρώ­πους μέσα από την κολ­λε­κτι­βο­ποί­η­ση και την εκβιομηχάνηση.

Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση χρειά­ζε­ται απε­γνω­σμέ­να σύγ­χρο­να μηχα­νη­μά­τα και βιο­μη­χα­νι­κό εξο­πλι­σμό για να ανα­κάμ­ψει από την κατα­στρο­φή στα χρό­νια του πολέ­μου από το 1914 καθώς και να εκσυγ­χρο­νι­στεί και να εξε­λι­χθεί όλη η χώρα.

Πού είναι η διέ­ξο­δος; Η διέ­ξο­δος είναι το πέρα­σμα των μικρών απο­συ­ντε­θει­μέ­νων αγρο­τι­κών εκμε­ταλ­λεύ­σε­ων που θα συγ­χω­νευ­θούν σε μεγά­λης κλί­μα­κας εκμε­ταλ­λεύ­σεις, με βάση το συλ­λο­γι­κό όργω­μα του εδά­φους, επει­γό­ντως στο συλ­λο­γι­κό όργω­μα του εδά­φους με βάση τη νέα υψη­λό­τε­ρη τεχνική.

Η διέ­ξο­δος είναι να συγ­χω­νευ­θούν τα μικρά αγρο­κτή­μα­τα στα­δια­κά αλλά στα­θε­ρά όχι μέσω της πίε­σης, αλλά μέσα από το παρά­δειγ­μα και την πει­θώ, σε μεγά­λης κλί­μα­κας ενό­τη­τες, βάσει του κοι­νό­χρη­στου, συλ­λο­γι­κού, αδελ­φι­κού οργώ­μα­τος του εδά­φους, εφαρ­μό­ζο­ντας επι­στη­μο­νι­κές μεθό­δους για την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της γεωργίας. 

[Δέκα­το πέμ­πτο συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος, Δεκέμ­βριος 1927]

Μεγά­λα κολ­λε­κτι­βί­στι­κα αγρο­κτή­μα­τα και σύγ­χρο­να μηχα­νή­μα­τα ήταν ο τρό­πος προς τα μπρός και ως προς τα πρώ­τα πει­ρά­μα­τα απο­δεί­χθη­κε επιτυχής.

Αρκε­τή έμπνευ­ση πάρ­θη­κε από τα μεγά­λα αγρο­κτή­μα­τα στις ΗΠΑ. Η Ρωσία είχε άλλω­στε μια παρά­δο­ση της κοι­νο­τι­κής γεωρ­γί­ας με τη μορ­φή του Obshchina ( μια μορ­φή κοι­νο­τι­κής ιδιοκτησίας).

Το πρώ­το βήμα σε αυτήν πολι­τι­κή ήταν ένα σχέ­διο για να δημιουρ­γη­θούν αρκε­τές δεκά­δες Σοβ­χόζ (μεγά­λες μηχα­νο­ποι­η­μέ­νες κρα­τι­κές γεωρ­γι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις) στις ανα­το­λι­κές περιο­χές της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Το σχέ­διο εφαρ­μό­ζε­ται το 1928 με πρω­το­βου­λία του Στά­λιν, αλλά με πολ­λή συζή­τη­ση με ειδι­κούς και την Κεντρι­κή Επι­τρο­πή. Αυτά τα αγρο­κτή­μα­τα είχαν δημιουρ­γη­θεί σε σχε­τι­κά μη-αγρο­τι­κές περιο­χές στις ανα­το­λι­κές περιο­χές της ΕΣΣΔ (Σιβη­ρία, Καζακ­στάν, λεκά­νη του Βόλ­γα και άλλες περι­φέ­ρειες που είχαν τερά­στιες περιο­χές απο­μα­κρυ­σμέ­νης ακα­τοί­κη­της άγο­νης γη.

Τα Σοβ­χόζ προ­ο­ρί­ζο­νταν να παρά­γουν 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια τόνους εμπο­ρεύ­σι­μων σιτη­ρών. Το σχέ­διο, κατά το πρό­τυ­πο του εντε­λώς μηχα­νο­ποι­η­μέ­νου αγρο­κτή­μα­τος του Τόμας Κάμπελ με περισ­σό­τε­ρα από 60.000 στρέμ­μα­τα στη Μοντά­να, τέθη­κε σε εφαρ­μο­γή ταχέ­ως κατά το 1928–29. Από το 1930, σύμ­φω­να με την εμπι­στευ­τι­κή έκθε­ση του Οργα­νι­σμού υπεύ­θυ­νου για αυτές τις εκμε­ταλ­λεύ­σεις, περιέ­γρα­φε πως η παρα­γω­γή στα Σοβ­χόζ ήταν διπλά­σια από τον στό­χο που είχαν βάλει.

Tauger B. «Σοβιε­τι­κοί Ένω­ση αγρό­τες και κολ­λε­κτι­βο­ποί­η­ση, 1930 – 39»

Το πρώ­το πεντα­ε­τές πλά­νο άρχι­σε τον Οκτώ­βριο του 1928 και το κίνη­μα της κολ­λε­κτι­βο­ποί­η­σης ανα­πτύ­χθη­κε ραγδαία τα επό­με­να χρόνια.

Στα 1931 σοβα­ρή ξηρα­σία και καυ­τοί άνε­μοι (sukhovei) πλή­τουν περιο­χές σε όλη την ΕΣΣΔ, στα νότια Ουρά­λια, την Δυτι­κή Σιβη­ρία, την Ουκρα­νία, Μπα­σκι­ρία και την περιο­χή του Βόλ­γα. Κατά την περί­ο­δο της άνοι­ξιά­τι­κης παρα­γω­γής οι βρο­χο­πτώ­σεις στα νότια Ουρά­λια και στην Δυτι­κή Σιβη­ρία ήταν περιο­ρι­σμέ­νες μόνο στο ένα τέταρ­το της ποσό­τη­τας που οι γεω­πό­νοι εκεί θεω­ρούν απα­ραί­τη­τες για την ανά­πτυ­ξη των φυτών.

Οι εκθέ­σεις του κανα­δού ειδι­κού στην γεωρ­γία Andrew Cairns που έκα­νε εκτε­νή ταξί­δια στην ΕΣΣΔ το 1932 περιέ­χουν απο­δει­κτι­κά στοι­χεία για τις επι­πτώ­σεις της ξηρα­σί­ας του 1931 στη γεωρ­γι­κή παρα­γω­γή. 38 από τις 124 περιο­χές της Δυτι­κής Σιβη­ρί­ας (Krai) είχαν συνο­λι­κές απο­τυ­χί­ες των καλ­λιερ­γειών το 1931, σύμ­φω­να με τον επί­ση­μη επι­κε­φα­λής γεωρ­γι­κών υπο­θέ­σε­ων του Κράι.

Το Σοβ­χόζ κοντά στο Omsk, που επι­σκέ­φθη­κε ο Cairns, είχε μέσο όρο από­δο­σης της τάξης του 1.8 και 2.5 centners ανά εκτά­ριο το 1931, σε αντί­θε­ση με 9,3 και 13 centners το 1930. ( 1 centners/ 50 κιλά)

Σύμ­φω­να με Σοβιε­τι­κούς αξιω­μα­τού­χους, το μεσαίο Κράι του Βόλ­γα είχε χάσει 3–3,5 εκα­τομ­μύ­ρια τόνους σιτη­ρών στην ξηρα­σία. Οι συγκο­μι­δές του σιτα­ριού της Ουκρα­νί­ας επί­σης μειώ­θη­κε από την ξηρα­σία. Η ξηρα­σία του 1931 δημιουρ­γεί συν­θή­κες λιμού στην ΕΣΣΔ, και πολ­λά άλο­γα, τα πιό σημα­ντι­κά εργα­λεία έλξης, χάθη­καν τελεί­ως ή μειώ­θη­κε σημα­ντι­κά ο αριθ­μός τους.

Το 1932, η ξηρα­σία μειώ­νει τις συγκο­μι­δές σε ορι­σμέ­νες περιο­χές, ακό­μη και αν η ξηρα­σία δεν προ­σέγ­γι­σε τη κρι­σι­μό­τη­τα του 1931. Τον Αύγου­στο του 1932, ο κορυ­φαί­ος ειδι­κός της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στην άνυ­δρη γεωρ­γία Ν.Μ Tulaikov ανέ­φε­ρε στον Cairns ότι η ξηρα­σία και οι καυ­τοί άνε­μοι είχαν κατα­στρέ­ψει τις περισ­σό­τε­ρες από τις καλ­λιέρ­γειες στην αρι­στε­ρή όχθη των περι­φε­ρειών του μέσου και κάτω Βόλ­γα. Ο ίδιος ο Cairns είδε μεγά­λα πεδία καχε­κτι­κά και κατα­στρα­μέ­να από καυ­τούς ανέ­μους και ξηρα­σία νότια της Μόσχας.

Ο Γερ­μα­νός γεωρ­γι­κός ακό­λου­θος, Otto Schiller ανα­φέ­ρει πως πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε τον Αύγου­στο από τον προϊ­στά­με­νο γεωρ­γί­ας της Σοβιε­τι­κής στα­τι­στι­κής υπη­ρε­σί­ας ότι η ξηρα­σία και οι καυ­τοί άνε­μοι είχαν μειώ­σει σημα­ντι­κά τις καλ­λιέρ­γειες στην Ουκρα­νία, κατά μήκος του Βόλ­γα και στη Σιβηρία.

Ωστό­σο, παρά την ύπαρ­ξη της ξηρα­σί­ας το 1932 η ξηρα­σία του 1932 δεν ήταν το ίδιο σοβα­ρή ή δια­δε­δο­μέ­νη όπως το 1931 και το 1932 δεν θεω­ρεί­ται χρο­νιά ανομ­βρί­ας. Και οι Σοβιε­τι­κοί υπάλ­λη­λοι εκεί­νης της επο­χής καθώς και οι ιστο­ρι­κοί προ­σθέ­τουν και άλλους περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, εκτός από την ξηρα­σία, που επη­ρε­ά­ζουν το ξέσπα­σμα του λιμού. Η Ρώσι­κη γεωρ­γία, που η κυβέρ­νη­ση εκεί­νη την επο­χή εργα­ζό­ταν για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό, ήταν πολύ πίσω από αυτή των προηγ­μέ­νων χωρών της Δυτι­κής Ευρώ­πης και ιδιαί­τε­ρα ευά­λω­τη στις και­ρι­κές συν­θή­κες, τα παρά­σι­τα και τις ασθένειες.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο