Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ απέρ­ρι­ψε το σχέ­διο εκε­χει­ρί­ας που πρό­τει­νε η Χαμάς, εξη­γώ­ντας σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου πως η συν­θη­κο­λό­γη­ση με τους όρους του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινή­μα­τος θα οδη­γού­σε σε «νέα σφα­γή» ανά­λο­γη με εκεί­νη της 7ης Οκτωβρίου.

Παράλ­λη­λα ο Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου είπε ότι έδω­σε εντο­λή στη στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία να «προ­ε­τοι­μά­σει» επι­χεί­ρη­ση στη Ράφα, τη νοτιό­τε­ρη πόλη της Λωρί­δας της Γάζας, εκτι­μώ­ντας ότι η τελι­κή νίκη επί της Χαμάς είναι «θέμα μηνών».

«Οι ηρω­ϊ­κοί στρα­τιώ­τες μας πολε­μούν αυτήν τη στιγ­μή στη Χαν Γιού­νις, βασι­κό προ­πύρ­γιο της Χαμάς. Έχου­με δια­τά­ξει τις ισραη­λι­νές ένο­πλες δυνά­μεις να προ­ε­τοι­μά­σουν επι­χεί­ρη­ση στη Ράφα και σε δύο καταυ­λι­σμούς (προ­σφύ­γων), τα τελευ­ταία ενα­πο­μεί­να­ντα προ­πύρ­για της Χαμάς», είπε ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός. «Η νίκη είναι εφι­κτή. Δεν υπο­λο­γί­ζε­ται σε χρό­νια ή δεκα­ε­τί­ες, είναι θέμα μηνών», δια­βε­βαί­ω­σε ο Νετα­νιά­χου, τέσ­σε­ρις μήνες από την άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­ση της Χαμάς στο Ισρα­ήλ η οποία πυρο­δό­τη­σε τον πόλεμο.

Η Χαμάς πρό­τει­νε ένα σχέ­διο που προ­έ­βλε­πε μετα­ξύ άλλων κατά­παυ­ση του πυρός για τεσ­σε­ρι­σή­μι­σι μήνες, στη διάρ­κεια των οποί­ων θα απε­λευ­θε­ρώ­νο­νταν όλοι οι όμη­ροι, ενώ το Ισρα­ήλ θα απέ­συ­ρε τα στρα­τεύ­μα­τά του από τη Λωρί­δα της Γάζας.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα βόρεια σύνο­ρα του Ισρα­ήλ όπου, λόγω των συνε­χι­ζό­με­νων εχθρο­πρα­ξιών με τη Χεζ­μπο­λάχ του Λιβά­νου, δεκά­δες χιλιά­δες Ισραη­λι­νοί έχουν υπο­χρε­ω­θεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους, ο Νετα­νιά­χου τόνι­σε πως πρέ­πει να βρε­θεί σύντο­μα μια λύση — είτε διπλω­μα­τι­κή είτε στρα­τιω­τι­κή. Δεν μπο­ρού­με να ανε­χθού­με, τόνι­σε, την ύπαρ­ξη σχε­δόν 100.000 εκτο­πι­σμέ­νων στη χώρα μας.

 

Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ: Τ’ απα­γο­ρευ­μέ­να και τα επιλήψιμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο