Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πούτιν θα αναγνωρίσει Ντόνετσκ-Λουγκάνσκ, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ

Εκρη­κτι­κή παρα­μέ­νει η κατά­στα­ση στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, με τις εκα­τέ­ρω­θεν καταγ­γε­λί­ες για βομ­βαρ­δι­σμούς και παρα­βιά­σεις της εκε­χει­ρί­ας να συνε­χί­ζο­νται αμεί­ω­τες, την ώρα που οι διερ­γα­σί­ες και τα παζά­ρια τρέ­χουν, όπως και οι κινή­σεις στην διπλω­μα­τι­κή σκα­κιέ­ρα, όπως θεω­ρεί­ται η ενδε­χό­με­νη ανα­γνώ­ρι­ση των δύο αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νων Δημο­κρα­τιών του Ντον­μπάς από τη Ρωσία.

Μάλι­στα, ρωσι­κά ΜΜΕ, όπως το Sputnik και το RT, μετα­δί­δουν αυτή την ώρα, ότι το Κρεμ­λί­νο ανα­κοί­νω­σε πως ο Πού­τιν ενη­μέ­ρω­σε ήδη τον Γάλ­λο ομό­λο­γό του, Εμα­νου­έλ Μακρόν και τον Γερ­μα­νό καγκε­λά­ριο Ολαφ Σολτς ότι θα υπο­γρά­ψει το σχε­τι­κό προ­ε­δρι­κό διάταγμα.

Ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλω­σε σήμε­ρα ότι συγκά­λε­σε το Συμ­βού­λιο Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας και Άμυ­νας και πως είχε κατε­πεί­γου­σες συνο­μι­λί­ες με τον γάλ­λο πρό­ε­δρο Εμα­νου­έλ Μακρόν και τον γερ­μα­νό καγκε­λά­ριο Όλαφ Σολτς.

 

Νέες αναφορές για εκρήξεις

Επί του πεδί­ου, το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο Ρια Νοβό­στι μετέ­δω­σε βίντεο που, όπως ανα­φέ­ρει, απει­κο­νί­ζει ισχυ­ρή έκρη­ξη που συγκλό­νι­σε το κέντρο του Λου­γκάνσκ, την πρω­τεύ­ου­σα της ομώ­νυ­μης απο­σχι­σθεί­σας δημο­κρα­τί­ας στα ανα­το­λι­κά της Ουκρα­νί­ας, αργά τη Δευ­τέ­ρα. Η έκρη­ξη σημειώ­θη­κε έξω από ένα κτί­ριο που στε­γά­ζει το γρα­φείο του Κοι­νού Κέντρου Ελέγ­χου και Συντο­νι­σμού (JCCC) για την κατά­παυ­ση του πυρός και τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση της γραμ­μής οριο­θέ­τη­σης στη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Λου­γκάνσκ (LPR).

Εξάλ­λου, το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς ανέ­φε­ρε ότι πολ­λα­πλές εκρή­ξεις ακού­στη­καν γύρω στις 18.15 ώρα Ελλά­δας σήμε­ρα, στο κέντρο της πόλης του Ντο­νέ­τσκ. Η φύση των εκρή­ξε­ων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Από την πλευ­ρά του, ο προ­σκεί­με­νος στο Κίε­βο, περι­φε­ρεια­κός κυβερ­νή­της Πάβλο Κιρι­λέν­κο, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ένας άμα­χος σκο­τώ­θη­κε σε βομ­βαρ­δι­σμό που εξα­πέ­λυ­σαν αυτο­νο­μι­στές στην περιο­χή του Ντονέτσκ.

Σενάρια εισβολής από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Associated Press

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ-ΕΕ και ΝΑΤΟ συνε­χί­ζουν να καλ­λιερ­γούν ένα σκη­νι­κό επερ­χό­με­νου πολέμου.

Σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρεις ανώ­τα­τοι αξιω­μα­τού­χοι δυτι­κών χωρών υπο­στή­ρι­ξαν σήμε­ρα ότι οι ανη­συ­χί­ες της Δύσης ότι η Ρωσία θα εισβά­λει στην Ουκρα­νία έχουν ενι­σχυ­θεί προ­σφά­τως, καθώς ρωσι­κές στρα­τιω­τι­κές μονά­δες βρί­σκο­νται τώρα «σε ετοι­μό­τη­τα» για μια ευρεί­ας κλί­μα­κας εισβο­λή και το μέλ­λον μοιά­ζει δυσοί­ω­νο. Είπαν, επί­σης, πως δεν γνω­ρί­ζουν εάν ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έχει ήδη δια­τά­ξει μια εισβο­λή, όμως εξέ­φρα­σαν ανη­συ­χί­ες σχε­τι­κά με μια αύξη­ση (των στρα­τευ­μά­των), στο πλαί­σιο προ­βο­κά­τσιας, στις περιο­χές των ρωσό­φω­νων, που στη­ρί­ζουν οι Ρώσοι, στην Ουκρανία.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρα­νί­ας, Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα δήλω­σε σήμε­ρα ότι έχει ζητή­σει από τις χώρες-μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ να διε­ξα­γά­γουν κατε­πεί­γου­σες συνο­μι­λί­ες σχε­τι­κά με τα πρα­κτι­κά βήμα­τα που πρέ­πει να γίνουν για την εγγύ­η­ση της ασφά­λειας της χώρας του και την απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης με τη Ρωσία.

«Τρέχουν» διπλωματικές διεργασίες και παζάρια

Παράλ­λη­λα, τρέ­χουν πυρε­τώ­δεις διπλω­μα­τι­κές διερ­γα­σί­ες, που απο­τε­λούν την άλλη όψη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών.

Οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών της Γαλ­λί­ας και της Ρωσί­ας θα συνα­ντη­θούν στο Παρί­σι την Παρα­σκευή, 25 Φεβρουα­ρί­ου, προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σουν την κρί­ση στην Ουκρα­νία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το γαλ­λι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει εισβά­λει η Ρωσία στην Ουκρα­νία μέχρι τότε. Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας Σερ­γκέι Λαβρόφ απο­δέ­χθη­κε την πρό­σκλη­ση του Γάλ­λου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ανέ­φε­ρε σε μια ανα­κοί­νω­ση το γαλ­λι­κό ΥΠΕΞ.

Από την πλευ­ρά του, ο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε σήμε­ρα στο έκτα­κτο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας της Ρωσί­ας ότι ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δεν προ­τί­θε­νται να δεχθούν την Ουκρα­νία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ισχυ­ρί­στη­κε ότι ένα τέτοιο μορα­τό­ριουμ συνι­στά απλώς την υλο­ποί­η­ση των σχε­δί­ων της συμ­μα­χί­ας, και όχι υπο­χώ­ρη­ση προς την Ρωσία.

Πάντως, ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ ανα­κοί­νω­σε και επί­ση­μα στο Συμ­βού­λιο Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας της Ρωσί­ας ότι η συνά­ντη­σή του με τον Αμε­ρι­κα­νό ομό­λο­γο του Άντο­νι Μπλίν­κεν προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται για τις 24 Φεβρουα­ρί­ου στην Γενεύη.

Πηγή: ekhokavkaza.com, mk.ru, Reuters, TASS, Sputnik.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο