Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία — «σχέδιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό»: Τέλος η υποχρεωτική καραντίνα για τους φορείς του ιού

Το «σχέ­διο συμ­βί­ω­σης με τον κορω­νο­ϊό» το οποίο παρου­σί­α­σε ο Τζόν­σον, ενώ­πιων της Βου­λής των Κοι­νο­τή­των, περι­λαμ­βά­νει την κατάρ­γη­ση της υπο­χρε­ω­τι­κής καρα­ντί­νας μετά από θετι­κό δια­γνω­στι­κό τεστ, από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Μέχρι την 1η Απρι­λί­ου θα εξα­κο­λου­θή­σου­με να συστή­νου­με στους πολί­τες που βρί­σκο­νται θετι­κοί σε τεστ για κορω­νο­ϊό να παρα­μέ­νουν στο σπί­τι. Στη συνέ­χεια, όμως, θα ενθαρ­ρύ­νου­με όσους εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­μα­τα Covid-19 να επι­δει­κνύ­ουν ατο­μι­κή ευθύ­νη», είπε ο Τζόνσον.

Ακό­μη, από 1η Απρι­λί­ου, καταρ­γού­νται τα δωρε­άν τεστ για τον γενι­κό πλη­θυ­σμό, πλην των ευπα­θών ομά­δων και των ηλι­κιω­μέ­νων που παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­μα­τα. «Από την 1η Απρι­λί­ου, όταν θα έχει τελειώ­σει ο χει­μώ­νας και ο ιός θα μετα­δί­δε­ται λιγό­τε­ρο εύκο­λα, θα στα­μα­τή­σου­με τα δωρε­άν τεστ για το ευρύ κοι­νό», δήλω­σε ο Μπό­ρις Τζόνσον.

«Η παν­δη­μία δεν έχει τελειώ­σει, αλλά περά­σα­με την κορύ­φω­ση του κύμα­τος της μετάλ­λα­ξης Όμι­κρον» σημεί­ω­σε ο Τζόν­σον, ανα­κοι­νώ­νο­ντας παράλ­λη­λα ότι η κυβέρ­νη­ση κάνει δεκτή την εισή­γη­ση της επι­τρο­πής εμβο­λια­σμού για ανα­μνη­στι­κή δόση του εμβο­λί­ου την Άνοι­ξη, στους ανθρώ­πους ηλι­κί­ας άνω των 75 ετών και στους ανο­σο­κα­τα­σταλ­μέ­νους άνω των 12 ετών.

«Πρό­ω­ρη» η χαλά­ρω­ση των μέτρων

Επι­στή­μο­νες ωστό­σο επι­κρί­νουν την από­φα­ση Τζόν­σον χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς την «πρό­ω­ρη» και εκφρά­ζουν τον φόβο θα οδη­γή­σει σε νέα αύξη­ση των κρου­σμά­των εξαι­τί­ας της από­το­μης αλλα­γής στη συμπε­ρι­φο­ρά των ανθρώ­πων. «Πυρά» για την άρση των μέτρων δέχε­ται ο Μπό­ρις Τζόν­σον και από τους πολι­τι­κούς του αντι­πά­λους οι οποί­οι τον κατη­γο­ρούν ότι επι­χει­ρεί να κατευ­νά­σει τις αντι­δρά­σεις από το πρό­σφα­το «partygate». Το Εργα­τι­κό Κόμ­μα μάλι­στα τον καλεί να δώσει στη δημο­σιό­τη­τα τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να στα οποία θα βασι­στεί η άρση των μέτρων.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι η κίνη­ση της κυβέρ­νη­σης έρχε­ται δε μία ημέ­ρα μετά από την ανα­κοί­νω­ση πως βασί­λισ­σα Ελι­σά­βετ βρέ­θη­κε θετι­κή στον κορωνοϊό.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο