Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την εκκένωση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς νότο

Ο στρα­τός του Ισρα­ήλ διέ­τα­ξε σήμε­ρα την εσπευ­σμέ­νη απο­μά­κρυν­ση «όλων των αμά­χων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμή­μα του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα, την έβδο­μη ημέ­ρα του πολέ­μου με το παλαι­στι­νια­κό ισλα­μι­στι­κό κίνη­μα Χαμάς.

Σε ανα­κοι­νω­θέν που δημο­σιο­ποί­η­σε, ο Τσα­χάλ ανέ­φε­ρε πως ζητεί «την εσπευ­σμέ­νη απο­μά­κρυν­ση όλων αμά­χων της πόλης της Γάζας από τα σπί­τια τους από τον νότο για την ασφά­λειά τους και να μετα­κι­νη­θούν προς τη ζώνη νότια του Ουά­ντι Γάζα», μικρού ποτα­μού στο νότιο τμή­μα της πόλης.

«Δεν θα επι­τρα­πεί να επι­στρέ­ψε­τε στην πόλη της Γάζας παρά με νεό­τε­ρο ανα­κοι­νω­θέν», πρό­σθε­σε ο στρατός.

Διε­μή­νυ­σε ακό­μη πως η πόλη θα μετα­τρα­πεί σε πεδίο στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων ευρεί­ας κλί­μα­κας τις επό­με­νες ημέρες.

Ακό­μη, ο ισραη­λι­νός στρα­τός διε­μή­νυ­σε στους πολί­τες της Λωρί­δας της Γάζας να μην πλη­σιά­ζουν τον «φρά­κτη» –το τεί­χος– που χωρί­ζει τον μικρό παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα από την ισραη­λι­νή επικράτεια.

Ο ΟΗΕ καλεί «σθεναρά» να «ακυρωθεί» η απόφαση

Τα Ηνω­μέ­να Έθνη ανα­κοί­νω­σαν ότι ενη­με­ρώ­θη­καν από τον ισραη­λι­νό στρα­τό κι απηύ­θυ­ναν έκκλη­ση να «ακυ­ρω­θεί» η δια­τα­γή αυτή.

«Τα Ηνω­μέ­να Έθνη θεω­ρούν αδύ­να­το να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς κατα­στρο­φι­κές ανθρω­πι­στι­κές συνέ­πειες», τόνι­σε ο Στε­φάν Ντου­ζα­ρίκ, εκπρό­σω­πος του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ, του Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες, σε δελ­τίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κατά τον κ. Ντου­ζα­ρίκ, η δια­τα­γή αφο­ρά τους πάντες ανε­ξαι­ρέ­τως, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του προ­σω­πι­κού του ΟΗΕ και χιλιά­δων ανθρώ­πων που έχουν βρει κατα­φύ­γιο σε εγκα­τα­στά­σεις του διε­θνούς οργα­νι­σμού, κυρί­ως σχο­λεία, κέντρα υγεί­ας και κλινικές.

«Ντροπή» χαρακτηρίζει την αντίδραση του ΟΗΕ ο πρεσβευτής του Ισραήλ

Ο πρε­σβευ­τής του Ισρα­ήλ στα Ηνω­μέ­να Έθνη, ο Γκι­λάντ Ερντάν, χαρα­κτή­ρι­σε «ντρο­πή» την αντί­δρα­ση του διε­θνούς οργα­νι­σμού στη δια­τα­γή του ισραη­λι­νού στρα­τού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοι­κοι της Λωρί­δας της Γάζας ζουν βόρεια της κοι­νό­τη­τας Ουά­ντι Γάζα, κατη­γο­ρώ­ντας τις υπη­ρε­σί­ες του ότι «για χρό­νια κάνουν τα στρα­βά μάτια» στη χρή­ση του άμα­χου πλη­θυ­σμού ως ασπί­δας και πολι­τι­κών υπο­δο­μών για απο­θή­κευ­ση όπλων.

«Αντί να στα­θεί στο πλευ­ρό του Ισρα­ήλ πολί­τες του οποί­ου σφα­γιά­στη­καν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προ­σπα­θεί να απο­τρέ­ψει το να πάθουν κακό άμα­χοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγ­μα», πρό­σθε­σε ο πρεσβευτής.

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα καλεί τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού

Το γρα­φείο Τύπου της κυβέρ­νη­σης της Χαμάς στη Γάζα κάλε­σε σήμε­ρα τους κατοί­κους να αγνο­ή­σουν την προει­δο­ποί­η­ση του Ισρα­ήλ να μετα­κι­νη­θεί ολό­κλη­ρος ο πλη­θυ­σμός του βόρειου τμή­μα­τος της Λωρί­δας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλά­μα Μαρούφ, επι­κε­φα­λής του γρα­φεί­ου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλω­σε πως η προει­δο­ποί­η­ση για απο­μά­κρυν­ση του πλη­θυ­σμού είναι μια από­πει­ρα του Ισρα­ήλ «να μετα­δώ­σει και να περά­σει ψευ­δή προ­πα­γάν­δα, με στό­χο να σπεί­ρει σύγ­χυ­ση μετα­ξύ των κατοί­κων και να βλά­ψει την συνο­χή του εσω­τε­ρι­κού μετώ­που μας».

Ο ίδιος πρό­σθε­σε: «Καλού­με τους πολί­τες μας να μην ασχο­λη­θούν μ’ αυτές τις από­πει­ρες, που εντά­σο­νται στο πλαί­σιο του ψυχο­λο­γι­κού πολέμου».

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο