Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Τζόνσον είπε ναι στην παράταση του Brexit — Εισέπραξε όχι των βουλευτών για εκλογές

Οι Βρε­τα­νοί βου­λευ­τές απέρ­ρι­ψαν το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας το αίτη­μα του Μπό­ρις Τζόν­σον για τη διε­ξα­γω­γή πρό­ω­ρων εκλο­γών τη 12η Δεκεμβρίου.

Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα, 299 βου­λευ­τές ψήφι­σαν υπέρ των πρό­ω­ρων εκλο­γών όμως ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός χρεια­ζό­ταν του­λά­χι­στον 434 θετι­κές ψήφους (δηλα­δή των δύο τρί­των των βου­λευ­τών του κοινοβουλίου).

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός επι­τέ­θη­κε ευθέ­ως στον ηγέ­τη των Εργα­τι­κών Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν επι­μέ­νο­ντας ότι δεν υπάρ­χουν πλέ­ον δικαιο­λο­γί­ες και οι κάλ­πες πρέ­πει να στη­θούν πάση θυσία τον Δεκέμ­βριο. «Κανείς δεν ενθου­σιά­ζε­ται» να πάει σε εκλο­γές τον χει­μώ­να, αλλά αυτό το κοι­νο­βού­λιο είναι «ανί­κα­νο» να φέρει εις πέρας το Brexit, τόνι­σε ο Τζόνσον.

Νομοσχέδιο για πρόωρες κάλπες

Ο Τζόν­σον δήλω­σε ότι δεν θα επι­τρέ­ψει να συνε­χι­στεί αυτή η παρά­λυ­ση. Σημεί­ω­σε ότι σκο­πεύ­ει να φέρει νομο­σχέ­διο στη Βου­λή, προ­κει­μέ­νου να κατα­φέ­ρει να περά­σει την πρό­τα­ση για πρό­ω­ρες κάλ­πες στις 12 Δεκεμ­βρί­ου, καθώς έτσι θα απαι­τεί­ται απλή πλειο­ψη­φία στη Βου­λή και όχι τα δύο τρί­τα του Σώματος

Υπερ ενός τέτοιου νομο­σχε­δί­ου ανα­μέ­νε­ται να ψηφί­σουν το κόμ­μα των Φιλε­λεύ­θε­ρων Δημο­κρα­τών και το Εθνι­κό κόμ­μα Σκω­τί­ας, αν και προ­τεί­νουν ως καταλ­λη­λό­τε­ρη ημε­ρο­μη­νία την 9η Δεκεμ­βρί­ου. Ο Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν δήλω­σε ότι το κόμ­μα των Εργα­τι­κών σκο­πεύ­ει να εξε­τά­σει το νομο­σχέ­διο, όταν κατα­τε­θεί και ότι προ­σβλέ­πει σε μία ξεκά­θα­ρη θέση που να απο­κλεί­ει κάθε ενδε­χό­με­νο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Αποδοχή της παράτασης

Νωρί­τε­ρα, ο Τζόν­σον είχε δια­μη­νύ­σει προς τις Βρυ­ξέλ­λες ότι απο­δέ­χε­ται τη νέα παρά­τα­ση του Brexit έως την 31η Ιανουα­ρί­ου. ωστό­σο, προ­έ­τρε­ψε τους Ευρω­παί­ους ηγέ­τες να απο­κλεί­σουν οποια­δή­πο­τε άλλη ανα­βο­λή, μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός επα­νέ­λα­βε του ότι ανα­γκά­στη­κε να ζητή­σει την παρά­τα­ση, καθώς δεν είχε άλλη επι­λο­γή και ότι θα προ­τι­μού­σε το κοι­νο­βού­λιο να εγκρί­νει άμε­σα την συμ­φω­νία για την απο­χώ­ρη­ση, αλλά φαί­νε­ται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επι­λο­γή μίας επι­πλέ­ον καθυστέρησης.

«Για αυτό ζητώ τη διε­ξα­γω­γή εκλο­γών το Δεκέμ­βριο, ώστε να δια­σφα­λι­στεί η εκλο­γή νέου κοι­νο­βου­λί­ου, ικα­νού να επι­λύ­σει το θέμα, σύμ­φω­να με τους συνταγ­μα­τι­κούς μας κανό­νες. Αλλά σε περί­πτω­ση που το κοι­νο­βού­λιο αρνη­θεί και αυτό, προ­τρέ­πω τα κρά­τη μέλη της ΕΕ να κατα­στή­σουν σαφές ότι μία επι­πλέ­ον παρά­τα­ση μετά τις 31 Ιανουα­ρί­ου, δεν είναι δυνα­τή. Αυτός είναι αρκε­τός χρό­νος για να επι­κυ­ρώ­σου­με τη συμ­φω­νία μας» είχε τονί­σει σε επι­στο­λή του προς την Ε.Ε..

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο