Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοιτίδα όλων των σύγχρονων ανθρώπων η βόρεια Μποτσουάνα στη Ν. Αφρική

Η προ­γο­νι­κή κοι­τί­δα όλων των ανθρώ­πων που ζουν σήμε­ρα, υπήρ­ξε μια περιο­χή νότια του ποτα­μού Ζαμ­βέ­ζη της Αφρι­κής, στη βόρεια Μπο­τσουά­να, σύμ­φω­να με μια νέα επι­στη­μο­νι­κή έρευνα.

Οι ανα­το­μι­κά σύγ­χρο­νοι άνθρω­ποι (Homo sapiens) εμφα­νί­σθη­καν στην Αφρι­κή πριν από περί­που 200.000 χρό­νια, όμως έως τώρα παρέ­με­νε ασα­φές και αντι­κεί­με­νο δια­μά­χης πού ακρι­βώς αυτό συνέ­βη. Δύο είναι οι βασι­κές υπο­ψή­φιες περιο­χές για την κοι­τί­δα της ανθρω­πό­τη­τας: η ανα­το­λι­κή Αφρι­κή (με βάση κυρί­ως τα απο­λι­θώ­μα­τα που έχουν ανα­κα­λυ­φθεί) και η νότια Αφρι­κή (με βάση κυρί­ως τις γενε­τι­κές ανα­λύ­σεις). Η νέα μελέ­τη ενι­σχύ­ει τη δεύ­τε­ρη άποψη.

Οι ερευ­νη­τές από την Αυστρα­λία, τη Ναμί­μπια, τη Νότια Αφρι­κή και τη Νότια Κορέα, με επι­κε­φα­λής την καθη­γή­τρια Βανέ­σα Χέις του Ινστι­τού­του Ιατρι­κών Ερευ­νών Garvan και του Πανε­πι­στη­μί­ου του Σίδνεϊ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό “Nature”, συνέλ­λε­ξαν δείγ­μα­τα αίμα­τος από την Αφρι­κή και συν­δύ­α­σαν γενε­τι­κά, εθνο­γλωσ­σο­λο­γι­κά, παλαιο­γε­ω­γρα­φι­κά και παλαιο­κλι­μα­το­λο­γι­κά δεδο­μέ­να. Κατέ­λη­ξαν στο συμπέ­ρα­σμα ότι ο «ιδρυ­τι­κός» πλη­θυ­σμός όλων των σύγ­χρο­νων ανθρώ­πων ανα­δύ­θη­κε πιθα­νό­τα­τα στη νότια Αφρι­κή, στην περιο­χή Μακγκντικγάντι-Οκαβάνγκο.

Σήμε­ρα αυτή η περιο­χή στη βόρεια Μπο­τσουά­να κυριαρ­χεί­ται από ερή­μους και αλυ­κές, αλλά κάπο­τε φιλο­ξε­νού­σε μια τερά­στια λίμνη, διπλά­σια σε μέγε­θος από τη σημε­ρι­νή αφρι­κα­νι­κή λίμνη Βικτώ­ρια. Πριν από περί­που 200.000 χρό­νια η αρχαία εκεί­νη λίμνη άρχι­σε να δια­σπά­ται, δημιουρ­γώ­ντας έναν απέ­ρα­ντο υγροβιότοπο.

Σύμ­φω­να με τις νέες εκτι­μή­σεις, οι πρό­γο­νοι του ανθρώ­που εγκα­τα­στά­θη­καν σε εκεί­νη την υγρή και κατα­πρά­σι­νη περιο­χή, μένο­ντας εκεί για του­λά­χι­στον 70.000 χρό­νια, εωσό­του το κλί­μα της Αφρι­κής άλλα­ξε (πιθα­νώς λόγω μετα­βο­λής στον άξο­να περι­στρο­φής της Γης) και έπρε­πε να μετα­να­στεύ­σουν ξανά. Καθώς είχαν δια­μορ­φω­θεί πρά­σι­νοι «διά­δρο­μοι» στις περιο­χές που περιέ­βα­λαν τη λίμνη, οι πρώ­τοι εκεί­νοι ανθρώ­πι­νοι πλη­θυ­σμοί, πριν από 110.000 έως 130.000 χρό­νια, μετα­κι­νή­θη­καν αρχι­κά προς τα βορειο­α­να­το­λι­κά και στη συνέ­χεια προς τα βορειο­δυ­τι­κά, ενώ μια άλλη ομά­δα παρέ­μει­νε στην «πατρί­δα» της ανθρω­πό­τη­τας μέχρι σήμε­ρα, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή Καλαχάρι.

Οι πρώ­τες εκεί­νες μετα­κι­νή­σεις προς τα βόρεια και στα ενδό­τε­ρα της Αφρι­κής άνοι­ξαν το δρό­μο για τις κατο­πι­νές μετα­να­στεύ­σεις ακό­μη πιο βόρεια και τελι­κά για την «έξο­δο» του Homo sapiens από την Αφρι­κή προς την Μέση Ανα­το­λή και την Ευρώπη.

Η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να ΕΔΩ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο