Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φασισμός μπαίνει από παντού στο «σπίτι»

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

Όπου σπί­τι, εκεί­νη η μικρή — ελά­χι­στη γαλα­ζο­πρά­σι­νη κου­κί­δα σ’ ένα, μάλ­λον, άπει­ρο σύμπαν στο χρό­νο και στο χώρο. Σ’ αυτόν τον ελά­χι­στο, όμορ­φο αλλά και άση­μο πλα­νή­τη όπου συντε­λεί­ται το θαύ­μα της έλλο­γης ζωής, ο φασι­σμός επε­λαύ­νει για δεύ­τε­ρη φορά στην ιστο­ρία του.

Ουκρα­νία, Πολω­νία, χώρες της Βαλ­τι­κής, Ουγ­γα­ρία, Αυστρία, Ιτα­λία. Στη Βουλ­γα­ρία (βλέ­πε φωτο­γρα­φία) ανε­μί­ζουν οι σβά­στι­κες στους δρό­μους. Οι Πολω­νοί νεο­να­ζοί δια­δη­λώ­νουν μέχρι την πύλη του Άου­σβιτς με αντι­ση­μι­τι­κά συν­θή­μα­τα. Στο Ισρα­ήλ οι δολο­φό­νοι σιω­νι­στές κι η καριό­λα υπουρ­γός πολι­τι­σμού τους που νιώ­θει υπε­ρή­φα­νη επει­δή είναι φασί­στρια. Στην Βρα­ζι­λία ο Μπολ­σο­νά­ρο, στις ΗΠΑ ο φασί­στας Τραμπ. Στη χώρα μας οι ακρο­δε­ξιοί νομι­μο­ποιού­νται και τα υπάν­θρω­πα φασι­στοει­δή ξεμυτίζουν.

Χώρες βομ­βαρ­δί­ζο­νται ανη­λε­ώς και δια­λύ­ο­νται, χιλιά­δες οι νεκροί, άλλες χιλιά­δες οι πρό­σφυ­γες και οι πνιγ­μέ­νοι στη Μεσόγειο.

Μια χού­φτα άνθρω­ποι στον κόσμο δια­φε­ντεύ­ουν τον πλού­το της ανθρω­πό­τη­τας, απο­μυ­ζά­νε το αίμα της.

Οι λαοί όταν δεν βομ­βαρ­δί­ζο­νται ακό­μη, πει­νά­νε, εξα­θλιώ­νο­νται, εκμαυ­λί­ζο­νται. Άνερ­γοι, υπο­σι­τι­ζό­με­νοι, χωρίς δικαιώ­μα­τα, παρόν και μέλλον.

Ένα κορι­τσά­κι δια­βά­ζει κάτω απ’ τη λάμπα του δρό­μου για­τί σπί­τι της δεν έχει φως, έγρα­ψε ο τύπος. Ποιος μέτρη­σε πόσα άλλα – εκα­τομ­μύ­ρια παι­δά­κια πασχί­ζουν να ξεφύ­γουν απ’ την μοί­ρα που επι­φυ­λάσ­σουν στην τάξη τους.

Η Γη, αυτή η μικρή γαλα­ζο­πρά­σι­νη κου­κί­δα, σκο­τει­νιά­ζει. Την πλα­κώ­νει ξανά ο φασι­σμός. Οι μέρες προ­μη­νύ­ο­νται πιο μαύ­ρες κι απ’ τις νύχτες με τους εφιάλ­τες μας.

«Έτσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκ­κι­νη». Μπο­ρού­με όμως να δια­λέ­ξου­με: «Ή κόκ­κι­νη από ζωή ή κόκ­κι­νη από θάνατο».

_______________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο