Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 900.000 οι άνεργοι, μόνο το 14% παίρνει επίδομα

Σε 905.444 ανήλ­θαν οι εγγε­γραμ­μέ­νοι άνερ­γοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον Ιού­λιο του 2023. Ο αριθ­μός αυτός είναι αυξη­μέ­νος κατά 38.995 άτο­μα (+4,5%) σε σχέ­ση με τον προη­γού­με­νο μήνα (Ιού­νιος 2023), ενώ σε σύγκρι­ση με τον Ιού­λιο του 2022 εμφα­νί­ζει μεί­ω­ση κατά 43.486 άτο­μα (-4,6%). Από τους εγγε­γραμ­μέ­νους ανέρ­γους, επί­δο­μα λαμ­βά­νει μόλις το 14% (127.135 άτομα).

Το 55,6% είναι εγγε­γραμ­μέ­νοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρο­νι­κό διά­στη­μα ίσο ή και μεγα­λύ­τε­ρο των 12 μηνών (μακρο­χρό­νια άνερ­γοι). Το 34,1% των ανέρ­γων ανή­κει στην ηλι­κια­κή κατη­γο­ρία 30 — 44 ετών. Στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής κατα­γρά­φε­ται το 36,2% των ανέρ­γων και στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας το 19,9%.

Στο μετα­ξύ, τη συνέ­χι­ση του προ­γράμ­μα­τος της ΔΥΠΑ για την απα­σχό­λη­ση μακρο­χρό­νια ανέρ­γων ηλι­κί­ας 55 ετών και άνω, και τη μετα­τρο­πή των συμ­βά­σε­ών τους σε αορί­στου χρό­νου με πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, ζητούν με Ερώ­τη­σή τους προς τους υπουρ­γούς Εργα­σί­ας, Υγεί­ας και Εσω­τε­ρι­κών βου­λευ­τές του ΚΚΕ.

Όπως επι­ση­μαί­νουν, περί­που 15.000 εργα­ζό­με­νοι μέσω του συγκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος υπο­χρε­ώ­νο­νται να επι­στρέ­ψουν στην ανερ­γία, μετά την άρνη­ση των αρμο­δί­ων υπουρ­γών για συνέ­χι­ση του προ­γράμ­μα­τος και παρά­τα­ση των συμ­βά­σε­ών τους, παρό­τι καλύ­πτουν «κρί­σι­μες ανά­γκες σε ΟΤΑ, νοσο­κο­μεία και άλλες υπη­ρε­σί­ες και οργα­νι­σμούς του δημό­σιου τομέα».

«Οι εργα­ζό­με­νοι του προ­γράμ­μα­τος έχουν απο­κτή­σει πολύ­τι­μη εμπει­ρία για τη λει­τουρ­γία των φορέ­ων όπου εργά­στη­καν και η από­λυ­σή τους επι­δει­νώ­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την υπο­στε­λέ­χω­ση δημό­σιων φορέ­ων και υπη­ρε­σιών. Επί­σης, προ­κα­λεί σοβα­ρό­τα­τα προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης στους ίδιους και στις οικο­γέ­νειές τους, δεδο­μέ­νου ότι και λόγω της ηλι­κί­ας τους είναι δύσκο­λο να βρουν νέα εργα­σία. Για πολ­λούς από αυτούς, η από­λυ­ση με τη λήξη της σύμ­βα­σης τους στε­ρεί τη δυνα­τό­τη­τα για συμπλή­ρω­ση του ανα­γκαί­ου χρό­νου ασφά­λι­σης για συντα­ξιο­δό­τη­ση», σημειώ­νε­ται στην Ερώτηση.

Ασκή­σεις επί χάρτου

Με δεδο­μέ­νη τη δρα­μα­τι­κή υπο­στε­λέ­χω­ση δημό­σιων φορέ­ων και υπη­ρε­σιών, αλλά και την ανά­γκη των εργα­ζο­μέ­νων του προ­γράμ­μα­τος για εξα­σφά­λι­ση μόνι­μης στα­θε­ρής εργα­σί­ας, το ΚΚΕ ζητά από τα αρμό­δια υπουρ­γεία τη συνέ­χι­ση του προ­γράμ­μα­τος και τη μετα­τρο­πή των συμ­βά­σε­ων των εργα­ζο­μέ­νων σε αορί­στου χρό­νου, με πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώματα.

Καταγ­γέλ­λει επί­σης και ζητά­ει να καταρ­γη­θούν οι αντια­σφα­λι­στι­κοί νόμοι «που αύξη­σαν τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, κατάρ­γη­σαν τις κατώ­τα­τες συντά­ξεις και έθε­σαν ως ελά­χι­στα χρό­νια ασφά­λι­σης για συντα­ξιο­δό­τη­ση τα 15 έτη ή τα 4.500 ένση­μα, ανα­γκά­ζο­ντας εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους να συνε­χί­ζουν να εργά­ζο­νται μέχρι τα 67 έτη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο