Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η θρυλική σοπράνο Τζέσι Νόρμαν

Η θρυ­λι­κή αμε­ρι­κα­νί­δα ερμη­νεύ­τρια της όπε­ρας  Τζέ­σι Νόρ­μαν πέθα­νε χθες Δευ­τέ­ρα στη Νέα Υόρ­κη, σε ηλι­κία 74 ετών, εξαι­τί­ας πολυορ­γα­νι­κής ανε­πάρ­κειας και σηψαι­μι­κού σοκ, επι­πλο­κών του τραυ­μα­τι­σμού της στη σπον­δυ­λι­κή στή­λη που είχε υπο­στεί πριν από τέσ­σε­ρα χρό­νια, ανα­κοί­νω­σε εκπρό­σω­πος της οικο­γέ­νειάς της. «Με βαθιά θλί­ψη και οδύ­νη ανα­κοι­νώ­νου­με τον θάνα­το της Τζέ­σι Νόρ­μαν, παγκό­σμιου αστε­ριού της όπε­ρας», ανέ­φε­ρε η οικο­γέ­νεια στην ανα­κοί­νω­ση που διέ­νει­με ο εκπρό­σω­πός της.

Η σοπρά­νο, γεν­νη­μέ­νη στην Τζόρ­τζια, άρχι­σε την καριέ­ρα της τη δεκα­ε­τία του 1960 στην Ευρώ­πη. Ήταν ήδη παγκο­σμί­ως διά­ση­μη πολύ πριν κάνει το ντε­μπού­το της στην Μητρο­πο­λι­τι­κή Όπε­ρα της Νέας Υόρ­κης, το 1983. Υπήρ­ξε μια από τις δημο­φι­λέ­στε­ρες και δια­πρε­πέ­στε­ρες οπε­ρι­κές ερμη­νεύ­τριες των δεκα­ε­τιών του 1980 και του 1990, τρα­γού­δη­σε στις τελε­τές ορκω­μο­σί­ας των προ­έ­δρων Ρόναλντ Ρίγκαν και Μπιλ Κλί­ντον, στη Μασ­σα­λία το 1989 για τα 200 χρό­νια από τη γαλ­λι­κή επα­νά­στα­ση, αλλά και στα 60ά γενέ­θλια της Ελι­σά­βετ, της βασί­λισ­σας της Βρετανίας.

Όταν ήταν ακό­μη παι­δί, η Νόρ­μαν άρχι­σε να τρα­γου­δά­ει τα «σπι­ρί­τσουαλς», τα θρη­σκευ­τι­κά τρα­γού­δια της αφρο­α­με­ρι­κα­νι­κής κοι­νό­τη­τας στην Ογκά­στα, όπου μεγά­λω­σε και όπου οι γονείς της ήταν αγω­νι­στές στις τάξεις της οργά­νω­σης NAACP ενα­ντί­ον του φυλε­τι­κού δια­χω­ρι­σμού και υπέρ της ανα­γνώ­ρι­σης ίσων δικαιω­μά­των των αφρο­α­με­ρι­κα­νών. Από το 1968 — δεν ήταν ακό­μη παρά 23 ετών — στην Deutsche Oper του Βερο­λί­νου, θα έκα­νε το ντε­μπού­το της στη Γαλ­λία πέντε χρό­νια αργό­τε­ρα, με την Αΐντα του Βέρ­ντι. Τα χρό­νια που ακο­λού­θη­σαν, έκα­νε σει­ρά εμφα­νί­σε­ων σε όλη την Ευρώ­πη, επι­βλή­θη­κε ως μια από τις πιο δια­πρε­πείς δρα­μα­τι­κές σοπρά­νο, ιδί­ως με τις ερμη­νεί­ες της σε έργα του Βάγκνερ. Γυναί­κα με ισχυ­ρές πεποι­θή­σεις, η Νόρ­μαν ίδρυ­σε στη γενέ­τει­ρά της το Jessye Norman School of the Arts για να υπο­στη­ρί­ζο­νται κοι­νω­νι­κά απο­κλει­σμέ­νοι και μη προ­νο­μιού­χοι νέοι καλλιτέχνες.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο