Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η τραγουδίστρια Ζωή Κουρούκλη

Έφυ­γε από τη ζωή, στα 81 της χρό­νια, μετά από σύντο­μη μάχη με τον καρ­κί­νο, η Ζωή Κου­ρού­κλη, μια από τις πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κές φωνές της δεκα­ε­τί­ας του ’60.

Πολύ νωρίς, μόλις στα 11 της χρό­νια, ηχο­γρα­φεί τον πρώ­το της δίσκο με τον Μίμη Πλέσ­σα. Θα ακο­λου­θή­σουν σπου­δές στη δρα­μα­τι­κή σχο­λή του Μιχαη­λί­δη, βρα­βεύ­σεις σε φεστι­βάλ του εξω­τε­ρι­κού, (το 1965 κέρ­δι­σε το πρώ­το βρα­βείο, στο «Μην λες τίπο­τα» του Ανδρέα Οικο­νό­μου και της Φραν­τσέ­σκας Ιακω­βί­δου στο 7ο Μεσο­γεια­κό φεστι­βάλ τρα­γου­διού στην Βαρ­κε­λώ­νη), εμφα­νί­σεις στον ελλη­νι­κό κινη­μα­το­γρά­φο, ενώ θα ξεχω­ρί­σει ως πρώ­τη τρα­γου­δί­στρια της Ελλη­νι­κής Ραδιο­φω­νί­ας. Το 1966 συνερ­γά­ζε­ται με τους Stormies, ένα από τα πιο γνω­στά συγκρο­τή­μα­τα της επο­χής, ενώ η «Τρα­μο­ντά­να», με την χαρα­κτη­ρι­στι­κή της ερμη­νεία θα «ντύ­νει» για χρό­νια, τα εφη­βι­κά πάρτι.

Μεγα­λω­μέ­νη σε αστι­κό κοσμο­πο­λί­τι­κο περι­βάλ­λον ‑η για­γιά της, η Ζωή Καλέν­τση είχε ρίζα από τον Διο­νύ­σιο Σολω­μό, ενώ πολ­λοί συγ­γε­νείς της ασχο­λή­θη­καν με την πολι­τι­κή. Ξαδέρ­φη της ήταν η Ζωή Λάσκα­ρη, είχαν μάλι­στα το ίδιο όνο­μα. «Νονά μου ήταν η Μελί­να Μερ­κού­ρη, σύζυ­γος τότε του Πανα­γή Χαρο­κό­που» θα πει η ίδια, σε συνέ­ντευ­ξή της στην Καθη­με­ρι­νή, πριν λίγα χρό­νια. «Όλη η υψη­λή κοι­νω­νία της επο­χής περ­νού­σε από το σαλό­νι. Ο Κώστας Βάρ­να­λης, έπι­νε εκεί τον απο­γευ­μα­τι­νό καφέ του. Με βάφτι­σαν 4 ετών. Ο μπα­μπάς μου είπε Ζωή–Χαρίκλεια θα είναι το όνο­μα του παι­διού, αλλά στην εκκλη­σία η Μελί­να πρό­σθε­σε και το Πηνε­λό­πη. “Για να είναι πιστή σύζυ­γος, τα ονό­μα­τα σημα­δεύ­ουν τον άνθρω­πο”, είπε, όταν τη ρώτη­σαν. Στην οικο­γέ­νεια είχα­με τρία ονό­μα­τα για­τί είχαν βαφτι­στεί από βασι­λείς. Και να σκε­φτείς ότι εγώ είμαι αρι­στε­ρή». Η Ζωή Κου­ρού­κλη είχε δεχθεί πρό­τα­ση από τον μεγά­λο συν­θέ­τη Henry Mancini, να τον ακο­λου­θή­σει στο Λος Άντζε­λες, αλλά δεν πήγε για­τί δεν της το επέ­τρε­ψε ο τότε σύζυ­γός της…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο