Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο δημοφιλής ηθοποιός και τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

Πέθα­νε σε ηλι­κία 89 ετών ο δημο­φι­λής ηθο­ποιός και τρα­γου­δι­στής Γιάν­νης Βογιατζής.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το τελευ­ταίο διά­στη­μα αντι­με­τώ­πι­ζε πρό­βλη­μα με την υγεία του και νοση­λευό­ταν στο Ιππο­κρά­τειο Νοσοκομείο.

Γεν­νη­μέ­νος στις 20 Δεκεμ­βρί­ου του 1934 στην Αθή­να, ο Γιάν­νης Βογια­τζής διέ­πρε­ψε σε διά­φο­ρους τομείς της μου­σι­κής, όπως στο θέα­τρο, τον κινη­μα­το­γρά­φο και το ραδιό­φω­νο. Τιμή­θη­κε με δύο φορές με πρώ­το βρα­βείο στο Φεστι­βάλ Ελλη­νι­κού Τρα­γου­διού της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η πρώ­τη ήταν το 1963 με το τρα­γού­δι «Πέτα­ξε ένα που­λί» των Κώστα Κλάβ­βα και Αλέ­ξη Αλε­ξό­που­λου και η δεύ­τε­ρη το 1970 με το τρα­γού­δι «Αδέρ­φια μου αλή­τες που­λιά» των Τόλη Βοσκό­που­λου και Ηλία Λυμπερόπουλου.

Υπήρ­ξε θερ­μός υπο­στη­ρι­κτής του Πανα­θη­ναϊ­κού και είχε τρα­γου­δή­σει και τον ύμνο της ομά­δας. Από το 1958 έως το 1962 ήταν επί­ση­μος τρα­γου­δι­στής των ανα­κτό­ρων. Το 1970 έκα­νε εγχεί­ρη­ση για πολύ­πο­δες και μετά από τρία χρό­νια στα­μά­τη­σε το τρα­γού­δι. Από το 1978 συνέ­χι­σε και πάλι να τραγουδά.

Ο Γιάν­νης Βογια­τζής συνερ­γά­στη­κε με όλους τους γνω­στούς δημιουρ­γούς του ελα­φρού τρα­γου­διού, ενώ ερμή­νευ­σε και τρα­γού­δια των Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, Μάνου Χατζι­δά­κι, Μίμη Πλέσ­σα, Γιώρ­γου Μου­ζά­κη, Γιώρ­γου Θεο­δο­σιά­δη, Κώστα Καπνί­ση κ.ά. Έκα­νε πολύ μεγά­λες επι­τυ­χί­ες με τρα­γού­δια όπως «Ένας ουρα­νός μ’α­στέ­ρια», «Η πρώ­τη μας νύχτα», «Σου τό’πα μια», «Σ’ αγα­πώ σε όλες τις γλώσ­σες», «Νύχτα καλο­και­ριού», «Θέλω κοντά σου να μεί­νω» κ.ά. Με τον συνο­νό­μα­το του ηθο­ποιό Γιάν­νη Βογια­τζή ήταν πρώ­τα ξαδέλφια.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο