Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυτοκίνητο: Τη Δευτέρα σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα της εβδομάδας

Την Δευ­τέ­ρα σημειώ­νο­νται τα περισ­σό­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα της εβδο­μά­δας. Συγκε­ντρώ­νουν το 17,1% του συνό­λου των εβδο­μα­διαί­ων ατυ­χη­μά­των, ενώ η αμέ­σως επό­με­νη επι­κίν­δυ­νη ημέ­ρα είναι η Τρί­τη, όπου σημειώ­νο­νται το 16,8% του συνό­λου των ατυ­χη­μά­των. Αυτά τα στοι­χεία ίσχυαν κατά τη διάρ­κεια του περα­σμέ­νου έτους, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που ανά­λυ­σε η ασφα­λι­στι­κή Hellas Direct.

Αν και αρκε­τοί θα περί­με­ναν την Κυρια­κή ως την ημέ­ρα με τα περισ­σό­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα, επει­δή έχει μεγά­λη κίνη­ση στους δρό­μους και οι περισ­σό­τε­ροι κυκλο­φο­ρούν με τα αυτο­κί­νη­τά τους για να βγουν εκτός πόλε­ων, εντού­τοις αυτή την ημέ­ρα σημειώ­νο­νται τα λιγό­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα με μόλις 7%. Ημέ­ρες με τα λιγό­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα είναι και το Σάβ­βα­το όπου συγκε­ντρώ­νει το 11,3% του συνό­λου των εβδο­μα­διαί­ων ατυχημάτων.

Όσον αφο­ρά τις υπό­λοι­πες ημέ­ρες της εβδο­μά­δας, αυτές συγκε­ντρώ­νουν υψη­λά ποσο­στά ατυ­χη­μά­των. Συγκε­κρι­μέ­να, την Τετάρ­τη γίνο­νται το 16% των ατυ­χη­μά­των, όπως και με το ίδιο ποσο­στό την Πέμ­πτη, ενώ την Παρα­σκευή πραγ­μα­το­ποιού­νται το 15,6% του συνό­λου των ατυχημάτων.

Σύμ­φω­να με τα ίδια στοι­χεία, οι μήνες με τα περισ­σό­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα ήταν πέρ­σι ο Μάιος και ο Νοέμ­βριος, δηλα­δή οι τελευ­ταί­οι μήνες της άνοι­ξης και του φθι­νο­πώ­ρου. Από την άλλη, ενώ ο Αύγου­στος είναι μήνας με πολύ μεγά­λη κίνη­ση στους δρό­μους, κυρί­ως εκτός πόλε­ων, εντού­τοις είναι ο μήνας με τα λιγό­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα. Οι υπό­λοι­ποι μήνες έχουν την ίδια επι­κιν­δυ­νό­τη­τα, με τον Ιανουά­ριο και τον Φεβρουά­ριο να συγκε­ντρώ­νουν τα μικρό­τε­ρα ποσο­στά τρο­χαί­ων ατυχημάτων.

Από την άλλη, κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας το πιο επι­κίν­δυ­νο τρί­ω­ρο είναι 12:00–15:00. Τότε οι δρό­μοι των πόλε­ων είναι ασφυ­κτι­κά γεμά­τοι και τα νεύ­ρα των οδη­γών πολ­λά, με απο­τέ­λε­σα η απρο­σε­ξία να έχει τον πρώ­το λόγο. Εξί­σου επι­κίν­δυ­νο είναι και το επό­με­νο τρί­ω­ρο (15:00–18:00). Είναι η ώρα που οι περισ­σό­τε­ροι έχουν σχο­λά­σει από τις δου­λειές τους και γυρί­ζουν στο σπί­τι τους. Η κού­ρα­ση της ημέ­ρας απο­τε­λεί την βασι­κή αιτία τρο­χαί­ων ατυχημάτων.

Αυξη­μέ­να ποσο­στά ατυ­χη­μά­των σημειώ­νο­νται και τα τρί­ω­ρα 09:00–12:00 και 18:00–21:00, όπου η κυκλο­φο­ρία στους δρό­μους είναι περιο­ρι­σμέ­νη. Η εργα­ζό­με­νοι έχουν πάει ήδη στις δου­λειές τους, ενώ το από­γευ­μα ετοι­μά­ζο­νται για την βρα­δι­νή τους έξοδο.

Από την άλλη, τα ξημε­ρώ­μα­τα 00:00–3:00 και το αμέ­σως επό­με­νο τρί­ω­ρο σημειώ­νο­νται τα λιγό­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα. Όμως αυτά τα ατυ­χή­μα­τα είναι συνή­θως και τα πιο σοβαρά.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο