Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο δρ Λάρι Ρόμπερτς, ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του Ίντερνετ

Απε­βί­ω­σε από έμφραγ­μα σε ηλι­κία 81 ετών ο Αμε­ρι­κα­νός επι­στή­μο­νας δρ Λόρενς (Λάρι) Ρόμπερτς, ο οποί­ος θεω­ρεί­ται ένας από τους τέσ­σε­ρις «πατέ­ρες» του Ίντερ­νετ, μαζί με τους Μπομπ Καν, Βιντ Σερφ και Λέο­ναρντ Κλάινροκ.

Ήταν ηλε­κτρο­λό­γος μηχα­νι­κός, με διδα­κτο­ρι­κό από το Πανε­πι­στή­μιο ΜΙΤ, ο οποί­ος έπαι­ξε καθο­ρι­στι­κό ρόλο στο σχε­δια­σμό και στην ανά­πτυ­ξη του προ­κα­τό­χου του Ίντερ­νετ, του δικτύ­ου υπο­λο­γι­στών Arpanet, του οποί­ου υπήρ­ξε διευ­θυ­ντής στο τέλος της δεκα­ε­τί­ας του 1960. Το πρώ­το αυτό δίκτυο υπήρ­ξε πρω­το­βου­λία της Υπη­ρε­σί­ας Advanced Research Projects Agency (ARPA) του Υπουρ­γεί­ου ‘Αμυ­νας των ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτς δημιούρ­γη­σε μια ομά­δα μηχα­νι­κών που ανέ­πτυ­ξε, δοκί­μα­σε και έθε­σε σε λει­τουρ­γία τόσο το υλι­κό (hardware) όσο και το λογι­σμι­κό (software) του Arpanet. Οι πρω­το­πο­ρια­κές αυτές τεχνο­λο­γί­ες απο­τε­λούν ακό­μη το θεμέ­λιο του σημε­ρι­νού διαδικτύου.

Καθο­ρι­στι­κή για τα επό­με­να χρό­νια υπήρ­ξε η επι­λο­γή του Ρόμπερτς για ένα απο­κε­ντρω­μέ­νο και όχι συγκε­ντρω­τι­κό σύστη­μα, καθώς και η μετά­δο­ση των δεδο­μέ­νων μέσω του δικτύ­ου σε επι­μέ­ρους μικρά «πακέ­τα».

Οι πρώ­τοι τέσ­σε­ρις υπο­λο­γι­στές συν­δέ­θη­καν στο Arpanet το 1969 και έκτο­τε το δίκτυο εξα­πλώ­θη­κε γρή­γο­ρα σε πανε­πι­στή­μια και ερευ­νη­τι­κά κέντρα. Το 1983 το Arpanet ενσω­μα­τώ­θη­κε πια στο ευρύ­τε­ρο δια­δί­κτυο που είχε πλέ­ον δημιουργηθεί.

Ο Ρόμπερτς συνέ­χι­σε την καριέ­ρα του στον ιδιω­τι­κό τομέα, ιδρύ­ο­ντας και διευ­θύ­νο­ντας διά­φο­ρες εται­ρεί­ες, σύμ­φω­να με το BBC.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο