Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο εξαίρετος βιολιστής Σοφοκλής Πολίτης

Την Παρα­σκευή 8 Γενά­ρη, απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 85 ετών ο δια­κε­κρι­μέ­νος βιο­λι­στής Σοφο­κλής Πολί­της, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε εξάρ­χων της Ορχή­στρας της Λυρι­κής Σκη­νής από το 1968 έως το 1980 και της Εθνι­κής Συμ­φω­νι­κής Ορχή­στρας της ΕΡΤ από το 1993 έως το 2000.

Ο Σοφο­κλής Πολί­της σπού­δα­σε στο Ωδείο Αθη­νών και συνέ­χι­σε τις σπου­δές του στην Αγγλία με τον δια­κε­κρι­μέ­νο Ρώσο καθη­γη­τή Ζάσα Λάσ­σερ­σον και τους Τζί­να Μπα­χά­ου­ερ και Γεχού­ντι Μενου­χίν. Ως σολίστ του βιο­λιού συνέ­πρα­ξε επα­νει­λημ­μέ­να επί­σης, με την Κρα­τι­κή Ορχή­στρα Αθη­νών και την Κρα­τι­κή Ορχή­στρα Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ παρου­σί­α­σε σε πρώ­τη εκτέ­λε­ση έργα Ελλή­νων συν­θε­τών, όπως ο Διο­νύ­σιος Λαυ­ρά­γκας και ο Κων­στα­ντί­νος Κυδω­νιά­της. Με τον Κυδω­νιά­τη και τον τσε­λί­στα Σωτή­ρη Ταχιά­τη σχη­μά­τι­σε επί­σης τρίο μου­σι­κής δωμα­τί­ου. Ο Σοφο­κλής Πολί­της έχαι­ρε μεγά­λης εκτί­μη­σης στον κόσμο της συμ­φω­νι­κής μου­σι­κής και όταν οι εκτε­λέ­σεις του ως εξάρ­χων της Λυρι­κής και της ΕΡΤ στα δυσκο­λό­τε­ρα κον­σέρ­τα έχουν χαρα­χτεί στη μνή­μη του κοινού.

Ο Σοφο­κλής Πολί­της ήταν γιος του μου­σι­κού Μήτσου Πολί­τη, μεγά­λου τρο­μπο­νί­στα, που υπήρ­ξε Ακρο­ναυ­πλιώ­της και Μακρο­νη­σιω­της και δάσκα­λος του σπου­δαί­ου Αλέ­κου Ξένου.

Τα θερ­μά τους συλ­λυ­πη­τή­ρια για την απώ­λεια του Σοφο­κλή Πολί­τη εξέ­φρα­σαν με ανα­κοι­νώ­σεις τους η Διοί­κη­ση και το προ­σω­πι­κό της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής, οι μου­σι­κοί της Εθνι­κής Συμ­φω­νι­κής Ορχή­στρας και η Διεύ­θυν­ση Μου­σι­κών Συνό­λων της ΕΡΤ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο