Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης

Έφυ­γε από τη ζωή, σε ηλι­κία 61 ετών, έπει­τα από πολύ­χρο­νη μάχη με τον καρ­κί­νο, ο ηθο­ποιός, σενα­ριο­γρά­φος και σκη­νο­θέ­της Τάκης Σπυριδάκης.

Γεν­νή­θη­κε στην Αίγι­να στις 4 Φεβρουα­ρί­ου 1958 και απο­φοί­τη­σε από τη Δρα­μα­τι­κή Σχο­λή του Εθνι­κού Θεάτρου.

Έχει συμ­με­τά­σχει σε 13 ται­νί­ες, ενώ το σκη­νο­θε­τι­κό του ντε­μπού­το πραγ­μα­το­ποί­η­σε το 1994 με την ται­νία «Ο Κήπος του Θεού», της οποί­ας έγρα­ψε και το σενά­ριο. Η ται­νία τιμή­θη­κε με επτά κρα­τι­κά βρα­βεία ποιό­τη­τας στο Φεστι­βάλ Θεσσαλονίκης.

Έγι­νε ευρέ­ως γνω­στός κυρί­ως μέσω της συμ­με­το­χής του στις ται­νί­ες «Γλυ­κιά Συμ­μο­ρία», σε σκη­νο­θε­σία του Νίκου Νικο­λα­ΐ­δη (1983) και «Λού­φα και Παραλ­λα­γή» του Νίκου Περά­κη (1984).

Ακο­λού­θη­σαν η «Πρω­ϊ­νή Περί­πο­λος» (Νίκος Νικο­λα­ΐ­δης, 1986), «Προ­στά­της Οικο­γέ­νειας» (Νίκος Περά­κης, 1997), «Αυτή η Νύχτα Μένει» (Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, 1999), “Μαύ­ρο Γάλα” (Νίκος Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, 1999), “Κανείς δεν χάνει σε Όλα” (Διο­νύ­σης Γρη­γο­ρά­τος, 2000), «Φτη­νά Τσι­γά­ρα» (Ρένος Χαρα­λα­μπί­δης, 2000), «Κου­ρά­στη­κα να σκο­τώ­νω τους αγα­πη­τι­κούς σου» (Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, 2002), «Λού­φα και παραλ­λα­γή: Σει­ρή­νες στο Αιγαίο» (Νίκος Περά­κης, 2005), «Ισο­βί­τες» (Θόδω­ρος Μαρα­γκός, 2008) και «4 Μαύ­ρα Κοστού­μια» (Ρένος Χαρα­λα­μπί­δης, 2009).

Το 1989 ο Τάκης Σπυ­ρι­δά­κης έγρα­ψε και σκη­νο­θέ­τη­σε την ται­νία μικρού μήκους «Βέρα Κρουζ», που απέ­σπα­σε το 1ο βρα­βείο καλύ­τε­ρης ται­νί­ας στο αντί­στοι­χο Φεστι­βάλ, τιμή­θη­κε από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και βρα­βεύ­τη­κε από το Εθνι­κό Κέντρο Ται­νιών της Γαλ­λί­ας, το 1990.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο