Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο λαϊκός τραγουδιστής Μάνος Παπαδάκης, ερμηνευτής του «Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου»

«Έφυ­γε» από τη ζωή, το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής, από ανα­κο­πή καρ­διάς, σε ηλι­κία 77 ετών, ο λαϊ­κός τρα­γου­δι­στής Μάνος Παπαδάκης.

Ο Μάνος Παπα­δά­κης γεν­νή­θη­κε στις 17 Μαΐ­ου 1941 στο Πετρο­κε­φά­λι Ηρα­κλεί­ου Κρή­της, μετα­κό­μι­σε στην Αθή­να το 1958 και στις 11 Ιου­νί­ου 1960 μπή­κε στο studio για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την πρώ­τη του ηχο­γρά­φη­ση στο τρα­γού­δι των Βασί­λη Καρα­πα­τά­κη και Χρή­στου Κολο­κο­τρώ­νη «Για­χα­μπί­μπι τάνι ταλί­λι» («Το κορί­τσι μου ζηλεύ­ει»), όπου μαζί με τον λαϊ­κό συν­θέ­τη και τρα­γου­δι­στή Πάνο Λει­βα­δά­ρο σιγο­ντά­ρη­σαν τον Μπά­μπη Τσε­τί­νη, που είχε τον πρώ­το ρόλο και που με το τρα­γού­δι αυτό, πραγ­μα­το­ποί­η­σε κι εκεί­νος την πρώ­τη του ηχο­γρά­φη­ση. Το τρα­γού­δι κυκλο­φό­ρη­σε τόσο σε δίσκο 78 στρο­φών, όσο και σε 45άρι Columbia.

Ουσια­στι­κά ο Μάνος Παπα­δά­κης μπή­κε στη δισκο­γρα­φία το 1966, τρα­γου­δώ­ντας δυο τρα­γού­δια του Βασί­λη Βασι­λειά­δη και Πυθα­γό­ρα, τα «Κατη­γο­ρώ, κατη­γο­ρώ» και «Πλή­γω­σέ με» που κυκλο­φό­ρη­σαν σε δίσκο 45 στρο­φών Odeon. Από τότε και μέχρι τις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’70 ηχο­γρά­φη­σε μια σει­ρά από τρα­γού­δια που κυκλο­φό­ρη­σαν σε δίσκους 45 στρο­φών από τις εται­ρεί­ες Odeon – Parlophone και Minos, πολ­λά από τα οποία γνώ­ρι­σαν τερά­στια επι­τυ­χία, όπως «Θα τα κάψω τα λεφτά μου», «Μια δεκά­ρα», «Ανα­στε­νά­ζει ο μπα­γλα­μάς», «Τα πλοία πεθαί­νουν στα λιμά­νια», «Αν σε μαλώ­νει η μάνα σου» και αρκε­τά άλλα.

Στην περί­ο­δο των 45 στρο­φών τρα­γού­δη­σε σε πρώ­τη εκτέ­λε­ση δημιουρ­γί­ες συν­θε­τών όπως ο Από­στο­λος Καλ­δά­ρας, ο Γιώρ­γος Μητσά­κης, ο Θόδω­ρος Δερ­βε­νιώ­της, ο Μπά­μπης Μπα­κά­λης, ο Χρή­στος Νικο­λό­που­λος, ο Βασί­λης Βασι­λειά­δης, ο Γιώρ­γος Μου­φλου­ζέ­λης και άλλοι και στι­χουρ­γών όπως ο Κώστας Βίρ­βος, ο Πυθα­γό­ρας, ο Χαρά­λα­μπος Βασι­λειά­δης, ο Γιάν­νης Κιούρ­κας, η Σώτια Τσώ­του, ο Ανδρέ­ας Χατζη­νι­κο­λά­ου και άλλοι. Αξί­ζει να σημειω­θεί πως το 1968 ο Μάνος Παπα­δά­κης σιγο­ντά­ρη­σε τον Δημή­τρη Ευστα­θί­ου στο χασά­πι­κο του Μάνου Λοΐ­ζου και της Μάρως Λήμνου «Κάθε που βρα­διά­ζει» («Ο ένας πλάι στον άλλον»).

Από τότε, μέχρι τα πολύ πρό­σφα­τα χρό­νια, έδι­νε το «παρών» πιο επι­λε­κτι­κά στη δισκο­γρα­φία, άλλο­τε με προ­σω­πι­κούς δίσκους, άλλο­τε συμ­με­τέ­χο­ντας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών…

Πηγή στοι­χεί­ων Ogdoo.gr

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο