Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ομότιμος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης

Έφυ­γε τα ξημε­ρώ­μα­τα από τη ζωή ο ομό­τι­μος καθη­γη­τής Αστρο­φυ­σι­κής του ΑΠΘ Γιάν­νης Σειραδάκης.

Ο Γιάν­νης Σει­ρα­δά­κης, ήταν μέλος της διε­θνούς ερευ­νη­τι­κής ομά­δας, η οποία πρω­το­στά­τη­σε στην πρό­σφα­τη διε­ρεύ­νη­ση και ανα­θέρ­μαν­ση του ενδια­φέ­ρο­ντος για τον Μηχα­νι­σμό των Αντι­κυ­θή­ρων. Από το 2007 και μετά, είχε δώσει περισ­σό­τε­ρες από 200 επι­στη­μο­νι­κές ή εκλαϊ­κευ­τι­κές δια­λέ­ξεις στη χώρα μας και στο εξω­τε­ρι­κό με θέμα τον Μηχα­νι­σμό των Αντικυθήρων.

Γεν­νή­θη­κε στα Χανιά. Τις εγκύ­κλιες και τις πανε­πι­στη­μια­κές σπου­δές του (πτυ­χίο Φυσι­κής) τις τελεί­ω­σε στην Αθή­να. Οι μετα­πτυ­χια­κές σπου­δές του (MSc. και PhD) στην Αστρο­νο­μία, έγι­ναν στo Πανε­πι­στή­μιο του Manchester στη Βρετανία.

Είχε εργα­στεί ερευ­νη­τι­κά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie (Βόν­νη), στο Πανε­πι­στή­μιο του Αμβούρ­γου και στο Πανε­πι­στή­μιο της Καλι­φόρ­νιας στο San Diego. Το 1985 εκλέ­χθη­κε ανα­πλη­ρω­τής καθη­γη­τής στο Τμή­μα Φυσι­κής του Αρι­στο­τέ­λειου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ) και το 1995 εξε­λί­χθη­κε στη θέση του καθη­γη­τή, θέση που κατεί­χε έως τη συντα­ξιο­δό­τη­σή του, στις 31 Αυγού­στου 2015.

Το Δεκέμ­βριο 2015, με από­φα­ση της Συγκλή­του, του απο­νε­μή­θη­κε ο τίτλος του ομό­τι­μου καθη­γη­τή του ΑΠΘ. Στα ερευ­νη­τι­κά ενδια­φέ­ρο­ντά ήταν οι μελέ­τες σχε­τι­κές με Αστέ­ρες Νετρο­νί­ων, Ουδέ­τε­ρο Υδρο­γό­νο σε γαλα­ξί­ες, το Κέντρο του Γαλα­ξία μας, Μετα­βλη­τούς Αστέ­ρες, Ήλιο, Σελή­νη και Αρχαιοαστρονομία.

Δημο­σί­ευ­σε μόνος του ή σε συνερ­γα­σία τρία διδα­κτι­κά βιβλία, άλλα βιβλία σχε­τι­κά με την αστρο­νο­μία, άρθρα σε συνέ­δρια και συνο­λι­κά πάνω από 100 πρω­τό­τυ­πες ερευ­νη­τι­κές (κυρί­ως) και άλλες εργα­σί­ες σε διε­θνή επι­στη­μο­νι­κά περιο­δι­κά ή τόμους.

Είχε επι­βλέ­ψει διδα­κτο­ρι­κές δια­τρι­βές, έχει οργα­νώ­σει ή συμ­με­τά­σχει σε πολ­λά διε­θνή συνέ­δρια και έχει εκπρο­σω­πή­σει τη χώρα μας σε διε­θνή ψηφί­σμα­τα και μεγά­λα ευρω­παϊ­κά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.) και συμ­με­τεί­χε ως μέλος ή πρό­ε­δρος σε πολ­λές εθνι­κές ή διε­θνείς επι­τρο­πές ή ερευ­νη­τι­κά προγράμματα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο