Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο «πατέρας» των «Τομ & Τζέρι» και «Ποπάι»

Απε­βί­ω­σε σε ηλι­κία 95 ετών ο αμε­ρι­κα­νός εικο­νο­γρά­φος, animator, σκη­νο­θέ­της και παρα­γω­γός Τζιν Ντάιτς (Gene Deitch), «πατέ­ρας» των «Τομ & Τζέ­ρι» και «Ποπάι». Σκη­νο­θέ­τη­σε 13 επει­σό­δια της σει­ράς «Τομ και Τζέ­ρι» και ορι­σμέ­να του «Ποπάι του ναύτη».

Όπως δήλω­σε ο Τσέ­χος εκδό­της του Petr Himmel στο Associated Press ο Τζιν Ντάιτς πέθα­νε ανα­πά­ντε­χα κατά τη διάρ­κεια της νύχτας στο δια­μέ­ρι­σμα του στην Πρά­γα, τα ξημε­ρώ­μα­τα της 16ης Απρι­λί­ου.

Γεν­νη­μέ­νος  στις 8 Αυγού­στου 1924 στο Σικά­γο ο εικο­νο­γρά­φος, σκη­νο­θέ­της και animator επι­σκέ­φθη­κε την Πρά­γα το 1959 με σκο­πό να μεί­νει μόνο δέκα ημέ­ρες. Η μοί­ρα ωστό­σο είχε άλλα σχέ­δια καθώς ερω­τεύ­θη­κε την μετέ­πει­τα σύζυ­γό του και απο­φά­σι­σε να ζήσει εκεί μόνιμα.

Μετά την απο­φοί­τη­σή του ξεκί­νη­σε τη καριέ­ρα του στο animation και κατά τη διάρ­κεια της καριέ­ρας του κέρ­δι­σε πολ­λά σημα­ντι­κά βραβεία.

Ο  Τζιν Ντάιτς είχε κερ­δί­ζει το Όσκαρ καλύ­τε­ρης ται­νί­ας κινου­μέ­νων σχε­δί­ων το 1960 με την ται­νία «Munro». Επί­σης ήταν υπο­ψή­φιος για το ίδιο βρα­βείο το 1964 με τις «Here’s Nudnik» και «How to Avoid Friendship».

Νωρί­τε­ρα είχε δημιουρ­γή­σει τη σει­ρά «Tom Terrific», ενώ το «Sidney’s Family Tree», του οποί­ου ήταν συμπα­ρα­γω­γός είχε προ­τα­θεί για Όσκαρ το 1958.

Σκη­νο­θέ­τη­σε 13 επει­σό­δια της σει­ράς «Τομ και Τζέ­ρι» και ορι­σμέ­να του «Ποπάι του ναύτη».

Το 2004 τιμή­θη­κε με το βρα­βείο Winsor McCay για τη συμ­βο­λή του στο animation όλη του τη ζωή.

Είχε απο­κτή­σει τρεις γιους από τον πρώ­το του γάμο, οι οποί­οι είναι όλοι είτε καρ­του­νί­στες είτε εικονογραφιστές.Ο Ποπάι, ένας από τους πιο αγα­πη­μέ­νους παι­δι­κούς μας ήρω­ες «γεν­νή­θη­κε» απ’ το πενά­κι του Έλζι Κράι­σλερ Σίγκαρ στις 17 Γενά­ρη του 1929. Ενώ ο Τομ & Τζέ­ρι δημιουρ­γή­θη­κε για το σινε­μά από τους Γουί­λιαμ Χάν­να και Τζό­ζεφ Μπάρμπερα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο