Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚ Μεξικού Έκτορ Κολίο Γκαλίντο

Πέθα­νε έπει­τα από μάχη με τον κορω­νο­ϊό ο πρώ­ην γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Μεξι­κού (PCM) και μέλος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής Έκτορ Κολίο Γκαλίντο.

Σε ανα­κοί­νω­ση του, το ΚΚ Μεξι­κού απο­χαι­ρε­τά τον Γκα­λί­ντο, παλαιό στέ­λε­χος του κόμ­μα­τος που για δεκα­ε­τί­ες βρέ­θη­κε στην πρώ­τη γραμ­μή της ταξι­κής πάλης.

Γεν­νη­μέ­νος το 1951 στην Πόλη του Μεξι­κού, ο Έκτορ Κολίο Γκα­λί­ντο ξεκί­νη­σε την πολι­τι­κή του δρά­ση το 1968 σε ηλι­κία 17 ετών. Μετα­ξύ άλλων υπήρ­ξε υπεύ­θυ­νος της Παγκό­σμιας Ομο­σπον­δί­ας Δημο­κρα­τι­κών Νεο­λαιών στο Μεξι­κό και τη δεκα­ε­τία του 1970 συμ­με­τεί­χε ενερ­γά στους αγώ­νες των φοι­τη­τών, των εργα­ζό­με­νων και της αγροτιάς.

Τη δεκα­ε­τία του 1980 εκλέ­χθη­κε βου­λευ­τής στην πολι­τεία της Βερα­κρούζ και ομο­σπον­δια­κός βου­λευ­τής την περί­ο­δο 1988–1991, θέσεις από τις οποί­ες πολέ­μη­σε ενά­ντια στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και τις αντερ­γα­τι­κές μεταρρυθμίσεις.

Από τις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’90 πρω­το­στά­τη­σε στην ανα­διορ­γά­νω­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος του οποί­ου υπήρ­ξε μέλος της ΚΕ μέχρι το τέλος.

Τις περιό­δους 1999–2000 και 2001–2003 διε­τέ­λε­σε γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του κόμματος.

idcommunism.com

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο