Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης

Την τελευ­ταία του πνοή άφη­σε ο σκη­νο­θέ­της Σταύ­ρος Καπλα­νί­δης λίγο πριν από τα μεσά­νυ­χτα της Παρασκευής.

Η κηδεία του θα είναι πολι­τι­κή και θα γίνει την Τρί­τη, στις 11 π.μ., στο νεκρο­τα­φείο Ζωγράφου.

Ο Σταύ­ρος Καπλα­νί­δης είχε σπου­δά­σει κινη­μα­το­γρά­φο στη Γαλ­λία. Ζού­σε και εργα­ζό­ταν στο Παρί­σι έως το 1975 που επέ­στρε­ψε στην Ελλάδα.

Είχε εργα­στεί σαν βοη­θός σκη­νο­θέ­τη σε πολ­λές ελλη­νι­κές και ξένες παρα­γω­γές (Μεγα­λέ­ξαν­δρος του Θόδω­ρου Αγγε­λό­που­λου, Λού­φα και παραλ­λα­γή του Νίκου Περά­κη, Fedora του Billy Wilder, Midnight express του Alan Parker κ.α.). Επί­σης συνερ­γά­στη­κε με την Ανιές Βαρ­ντά, τον Σταύ­ρο Τορ­νέ, τον Σταύ­ρο Τσιώ­λη, τον Δήμο Αβδε­λιώ­δη και άλλους.

Ται­νί­ες του όπως: «Les Amants Terribles (Οι τρο­με­ροί ερα­στές)«, «O Λού­σιας», Tα που­λιά εδώ δεν πετούν…», «Σταύ­ρος Τορ­νές. O φτω­χός κυνη­γός του νότου», δια­κρί­θη­καν και βρα­βεύ­τη­καν σε φεστι­βάλ της Ελλά­δας και του εξωτερικού.

Το ντο­κι­μα­ντέρ του «Play it again Χρή­στο» για τον Χρή­στο Βακα­λό­που­λο απέ­σπα­σε το βρα­βείο κοι­νού στο 9ο Φεστι­βάλ ντο­κι­μα­ντέρ Θεσ­σα­λο­νί­κης το 2007.

Επί­σης, γύρι­σε σε μίνι τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά τον Λού­σια του Νίκου Χου­λια­ρά το 2009.

Τελευ­ταία του ται­νία «Η Καντί­να», κωμω­δία ( 2009).

Ο Σταύ­ρος Καπλα­νί­δης είχε δια­τε­λέ­σει μέλος του ΔΣ της Εται­ρεί­ας Ελλή­νων Σκη­νο­θε­τών, του Γνω­μο­δο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Κινη­μα­το­γρα­φί­ας του YΠΠO και του ΔΣ του Ελλη­νι­κού Κέντρου Κινηματογράφου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο