Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε το αστέρι της γαλλικής ροκ Τζόνι Χαλιντέι

Ο Τζό­νι Χαλι­ντέι, για πολ­λούς το πιο λαμπε­ρό αστέ­ρι της γαλ­λι­κής ροκ, απε­βί­ω­σε τη νύχτα της Τρί­της προς Τετάρ­τη, στα 74 του χρό­νια, εξαι­τί­ας επι­πλο­κών του καρ­κί­νου στον πνεύ­μο­να από τον οποίο έπα­σχε, ενη­μέ­ρω­σε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο η σύζυ­γός του, η Λετι­σιά Χαλιντέι.

«Ο Τζό­νι Χαλι­ντέι έφυ­γε. Γρά­φω αυτές τις λέξεις χωρίς να τις πιστεύω. Κι όμως είναι αλή­θεια. Ο άνδρας μου δεν υπάρ­χει πια. Μας άφη­σε από­ψε όπως έζη­σε όλη του τη ζωή, με θάρ­ρος και αξιο­πρέ­πεια», έγρα­ψε η σύντρο­φός του σε μια ανα­κοί­νω­ση που έδω­σε στη δημοσιότητα.

Ο Τζό­νι Χαλι­ντέι — ή Ζαν-Φιλίπ Σμετ, όπως ήταν το πραγ­μα­τι­κό όνο­μα του τρα­γου­δι­στή — έζη­σε μια πολυ­τά­ρα­χη ζωή. Γεν­νη­μέ­νος την 15η Ιου­νί­ου 1943, είχε απο­πει­ρα­θεί να αυτο­κτο­νή­σει το 1966, είχε καταρ­ρεύ­σει επί σκη­νής το 1986, είχε παντρευ­τεί πέντε φορές, τις δύο την ίδια γυναί­κα, την κόρη ενός από τους πιο παλιούς του φίλους, που είχε γρά­ψει αρκε­τά από τα τρα­γού­δια του.

Στα 57 χρό­νια της καριέ­ρας του, ο Χαλι­ντέι πού­λη­σε πάνω από 100 εκα­τομ­μύ­ρια δίσκους και υπήρ­ξε το «είδω­λο των νέων» στη Γαλ­λία, δια­περ­νώ­ντας επο­χές και μου­σι­κά στιλ, από το ροκ εν ρολ μέχρι τη βαριε­τέ, από τη ροκ ως τα μπλουζ.

«Ως την τελευ­ταία στιγ­μή αντι­με­τώ­πι­σε με ψηλά το κεφά­λι αυτή την ασθέ­νεια που τον κατέ­τρω­γε εδώ και μήνες, δίνο­ντάς μας σπά­νια μαθή­μα­τα ζωής», ανέ­φε­ρε στην ανα­κοί­νω­σή της η Λετι­σιά Χαλιντέι.

«Υπάρ­χει κάτι από τον Τζό­νι μέσα σε όλους μας», ανέ­φε­ρε σε μια ανα­κοί­νω­ση που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα λίγη ώρα μετά την ανα­κοί­νω­ση της συζύ­γου του Τζό­νι Χαλι­ντέι η γαλ­λι­κή προ­ε­δρία, προ­σθέ­το­ντας ότι «δεν θα τον ξεχά­σου­με ποτέ», ειδι­κά «τις ερμη­νεί­ες του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο