Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα ενάντια στις υπομεταγγίσεις πασχόντων

Δυνα­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση με αιχ­μή την απαί­τη­ση να αντι­με­τω­πι­στεί άμε­σα το πρό­βλη­μα των υπο­με­ταγ­γί­σε­ων των πασχό­ντων από μεσο­γεια­κή αναι­μία, έκα­ναν το πρωί της Κυρια­κής μαζι­κοί φορείς με αφορ­μή την 3η Δεκέμ­βρη, Παγκό­σμια Μέρα Ατό­μων με Αναπηρία.

Αρχι­κά συγκε­ντρώ­θη­καν στο Νοσο­κο­μείο Παί­δων «Αγία Σοφία» και μετέ­πει­τα πορεύ­θη­καν στη Βου­λή, για να παρα­δώ­σουν υπό­μνη­μα με τα αιτή­μα­τά τους.

Στη συγκέ­ντρω­ση παρευ­ρέ­θη­κε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπας, εκφρά­ζο­ντας τη στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στα αιτή­μα­τα της αγω­νι­στι­κής πρω­το­βου­λί­ας. Επί­σης συμ­με­τεί­χαν η Λουί­ζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώρ­γος Σιδέ­ρης, μέλος της ΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας, η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.


Συμ­με­τεί­χε ακό­μη ο Mohammed Iqnaibi, εκπρό­σω­πος της Γενι­κής Ένω­σης Παλαι­στι­νί­ων Εργα­τών. Μετα­φέρ­θη­κε ο χαι­ρε­τι­σμός της Γενι­κής Ένω­σης Ανα­πή­ρων Παλαι­στί­νης, ενώ οι συγκε­ντρω­μέ­νοι εξέ­φρα­σαν την αλλη­λεγ­γύη τους στον λαό της Παλαιστίνης.

Την κινη­το­ποί­η­ση διορ­γά­νω­σαν η Ομά­δα Πρω­το­βου­λί­ας Γονέ­ων και Πασχό­ντων από Μεσο­γεια­κή Αναι­μία του Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων «Αγία Σοφία», ο Ενιαί­ος Σύλ­λο­γος Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων ΑμεΑ Αττι­κής και Νήσων, ο Σύλ­λο­γος «Θαλασ­σαι­μι­κή Ενό­τη­τα» του ΓΝΑ «Γεν­νη­μα­τάς», η 5μελής Επι­τρο­πή της ΕΙΝΑΠ στο Παί­δων «Αγία Σοφία», η ΔΑΣ Εργα­ζο­μέ­νων στο «Αγία Σοφία», η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Αγώ­να Ανα­πή­ρων (ΣΕΑΑΝ), ο ΑΣΑ­μεΑ «Κεραυ­νός», ο Σύλ­λο­γος Φίλων Ασθε­νών με Πρω­το­πα­θείς Ανο­σο­ε­πάρ­κειες και Παι­δια­τρι­κής Ανο­σο­λο­γί­ας «Αρμο­νία» και ο Πανελ­λή­νιος Σύν­δε­σμος Πασχό­ντων από Καρ­διο­πά­θειες. Συμ­με­τεί­χε επί­σης η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας και η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στην Ειδι­κή Αγω­γή (ΠΟΜΕΕΑ).

Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή

«Τέρ­μα στις υπο­με­ταγ­γί­σεις! Διεκ­δι­κού­με το δικαί­ω­μα στη ζωή και την κοι­νω­νι­κή αξιο­πρέ­πεια»: Με το πανό αυτό στην κεφα­λή οι φορείς έκα­ναν πορεία από το νοσο­κο­μείο μέχρι το Σύνταγ­μα, με συν­θή­μα­τα, πικέ­τες και μπα­λό­νια, ενώ τα μπλοκ ακο­λου­θού­σαν και αυτο­κί­νη­τα με διαδηλωτές.

«Υπο­με­ταγ­γί­σεις και υπο­θε­ρα­πεία, όλα στον βωμό για την κερ­δο­φο­ρία», κατήγ­γει­λαν οι φορείς και απαί­τη­σαν να μπει τέρ­μα στο αισχρό εμπό­ριο με τις ανά­γκες πασχό­ντων και αναπήρων.

«Το κέρ­δος σκο­τώ­νει την Υγεία, έξω οι εται­ρεί­ες απ’ τα νοσο­κο­μεία», φώνα­ξαν ξανά και ξανά.

Συγκέντρωση στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Ψήφι­σμα στή­ρι­ξης των αιτη­μά­των των πασχό­ντων από την πρυ­τα­νεία του Παντεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου διά­βα­σε στη συγκέ­ντρω­ση ο Χρή­στος Παπα­θε­ο­δώ­ρου, αντι­πρύ­τα­νης Οικονομικών.

«Ερχό­με­νος εδώ σήμε­ρα βλέ­πω τους συμπά­σχο­ντές μου, βλέ­πω ανθρώ­πους που ήρθαν να μας συμπα­ρα­στα­θούν», είπε ο Παύ­λος Πανέ­τας, από την Ομά­δα Πρω­το­βου­λί­ας Πασχό­ντων Μεσο­γεια­κής Αναι­μί­ας Παί­δων και χαι­ρέ­τι­σε τη συμ­με­το­χή πλή­θους φορέ­ων στη διαμαρτυρία.

«Έχου­με έρθει στη ζωή για να ζήσου­με όπως όλοι οι άλλοι», τόνι­σε η Βάσω Καπρά­λου, από τον Σύλ­λο­γο Ασθε­νών με Ανο­σο­α­νε­πάρ­κεια «Αρμο­νία».

Τη στή­ρι­ξη των υγειο­νο­μι­κών μετέ­φε­ρε η Όλγα Κοσμο­πού­λου, από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Παι­δια­τρι­κή περί­θαλ­ψη στο ύψος των σύγ­χρο­νων ανα­γκών, απαί­τη­σε η Όλγα Σιά­ντου, μέλος του ΔΣ του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων στο Παί­δων «Αγία Σοφία». Κατήγ­γει­λε τις ελλεί­ψεις για­τρών και νοση­λευ­τών, που περιο­ρί­ζουν τις δια­θέ­σι­μες κλί­νες. «Τίπο­τα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο», υπο­γράμ­μι­σε και πρό­σθε­σε πως είναι απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής που θέλει τα νοσο­κο­μεία να λει­τουρ­γούν με κρι­τή­ριο τη συμπί­ε­ση του «κόστους». «Στε­κό­μα­στε απέ­να­ντι σε αυτή την πολι­τι­κή. Δίνου­με τον αγώ­να μαζί με τους μικρούς μας ασθε­νείς, τις οικο­γέ­νειες και τους Συλ­λό­γους τους», ανέφερε.

«Εμείς οι γονείς και κηδε­μό­νες που βιώ­νου­με την αντια­να­πη­ρι­κή πολι­τι­κή βρι­σκό­μα­στε εδώ και μετα­τρέ­που­με την οργή μας σε οργά­νω­ση και αγώ­να», δια­μή­νυ­σε ο Γιώρ­γος Μπί­λης, πρό­ε­δρος του Ενιαί­ου Συλ­λό­γου Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων ΑμεΑ Αττι­κής και Νήσων.

Την αγω­νι­στι­κή δρά­ση των πασχό­ντων, των συγ­γε­νών, των φίλων τους συνό­ψι­σε η Χρι­στί­να Πανέ­τα, από την Ομά­δα Πρω­το­βου­λί­ας Πασχό­ντων Μεσο­γεια­κής Αναι­μί­ας Παί­δων, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως η διεκ­δί­κη­ση και η αλλη­λεγ­γύη θα συνεχιστούν.

Τη στή­ρι­ξη των φορέ­ων των ατό­μων με χρό­νιες παθή­σεις και ανα­πη­ρί­ες στις κινη­το­ποι­ή­σεις των υγειο­νο­μι­κών μετέ­φε­ρε ο Χάρης Χουρ­δά­κης, εκ μέρους της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Αγώ­να Ανα­πή­ρων (ΣΕΑΑΝ). «Χτυ­πά­με συνα­γερ­μό», τόνι­σε και εξή­γη­σε πως το κυνή­γι του κέρ­δους έχει βαριές επι­πτώ­σεις στο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, στην υγεία του λαού και των παι­διών του, ιδιαί­τε­ρα των ατό­μων με χρό­νιες παθή­σεις και ανα­πη­ρί­ες. «Βαδί­ζου­με σήμε­ρα για την προ­στα­σία της υγεί­ας των παι­διών μας», τόνι­σε και παρου­σί­α­σε τα αιτή­μα­τα της κινητοποίησης.

«Είναι δυνα­τόν να παρα­κα­λά­με για τα αυτο­νό­η­τα;», ανα­ρω­τή­θη­κε η Χρυ­σάν­θη Μιχα­λο­πού­λου — Κοκο­λά­κη, από τον Σύλ­λο­γο Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων Παι­διών με Συγ­γε­νείς Καρ­διο­πά­θειες, στη­λι­τεύ­ο­ντας τα κενά, τις ελλεί­ψεις, τη συρ­ρί­κνω­ση των απα­ραί­τη­των δημό­σιων υπη­ρε­σιών υγεί­ας. «Ενώ­νου­με τη φωνή μας ώστε να ακου­στού­με», σημείωσε.

Το αίσχος της υπο­με­τάγ­γι­σης, που επη­ρε­ά­ζει αρνη­τι­κά τη ζωή των πασχό­ντων, μικρών μαθη­τών, νέων ανθρώ­πων, εργα­ζό­με­νων, κατήγ­γει­λε η Αθή­να Λαζα­ρί­δου, μέλος του προ­ε­δρεί­ου της ΟΓΕ. Τα ανά­λο­γα προ­βλή­μα­τα στις δομές και υπη­ρε­σί­ες Ειδι­κής Αγω­γής ανέ­δει­ξε η Γεωρ­γία Κου­ρή, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Εργα­ζο­μέ­νων στην Ειδι­κή Αγωγή.

Πηγή: 902.gr

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο