Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα — Απολογισμός θανάτου και φρίκης: Το Ισραήλ έχει πνίξει στο αίμα τους παλαιστίνιους

Τους 15.523 έφτα­σαν οι νεκροί από τις επι­θέ­σεις του κρά­τους δολο­φό­νου του Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Παλαι­στι­νια­κού θύλακα.

Το 70% των Παλαι­στι­νί­ων που σκο­τώ­θη­καν από τις ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις είναι γυναί­κες και παι­διά, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Ασράφ αλ-Κού­ντρα, προ­σθέ­το­ντας ότι 41.316 άνθρω­ποι έχουν τραυματιστεί.

«Τις τελευ­ταί­ες ώρες, μόνο 316 νεκροί και 664 τραυ­μα­τί­ες απο­μα­κρύν­θη­καν από τα συντρίμ­μια και μετα­φέρ­θη­καν σε νοσο­κο­μεία, αλλά πολ­λοί άλλοι εξα­κο­λου­θούν να βρί­σκο­νται κάτω από τα ερεί­πια», είπε ο αλ-Κούντρα.

Περισ­σό­τε­ροι από 600 ξένοι υπή­κο­οι και Παλαι­στί­νιοι με διπλή υπη­κο­ό­τη­τα ανα­μέ­νε­ται να λάβουν άδεια για να φύγουν από τη Λωρί­δα της Γάζας για την Αίγυ­πτο μέχρι το τέλος της ημέ­ρας, σύμ­φω­να με μια λίστα που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε από τις συνο­ρια­κές αρχές από την παλαι­στι­νια­κή πλευρά.

Το συνο­ρια­κό πέρα­σμα της Ράφα έχει ανοί­ξει για σχε­δόν 900 ξένους υπη­κό­ους και για εκεί­νους με διπλή υπη­κο­ό­τη­τα μετά την κατάρ­ρευ­ση της εκε­χει­ρί­ας την Παρα­σκευή, σύμ­φω­να με το Γρα­φείο Συντο­νι­σμού Ανθρω­πι­στι­κών Υπο­θέ­σε­ων (OCHA) των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Επι­πλέ­ον, σε 13 τραυ­μα­τί­ες επι­τρά­πη­κε να δια­σχί­σουν μαζί με τους συνο­δούς τους το πέρα­σμα κατά τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμερα.

Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια

Πολυ­κα­τοι­κί­ες και ολό­κλη­ρες γει­το­νιές του προ­σφυ­γι­κού καταυ­λι­σμού της Τζα­μπα­λί­για στην βόρεια Λωρί­δα της Γάζας, στο­χο­ποί­η­σε ο ισραη­λι­νός στρα­τός, μετα­τρέ­πο­ντάς τις σε συντρίμμια.

Την ώρα της επί­θε­σης, του­λά­χι­στον 300 άνθρω­ποι, ανά­με­σά τους παι­διά, βρί­σκο­νταν στην περιοχή.

Πολ­λά σπί­τια χτυ­πή­θη­καν ταυ­τό­χρο­να, αφή­νο­ντας δεκά­δες ανθρώ­πους νεκρούς και πολ­λούς άλλους θαμ­μέ­νους κάτω από τα ερεί­πια. Ο αριθ­μός αυξά­νε­ται ραγδαία επει­δή πρό­κει­ται για πολύ πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιοχές.

Είναι δύσκο­λο για τους δια­σώ­στες να φτά­σουν σε αυτούς τους ανθρώ­πους. Επί­σης, στο­χο­ποιού­νται από τον ισραη­λι­νό στρα­τό, εμπο­δί­ζο­ντας το έργο τους και καθυ­στε­ρώ­ντας να φτά­σουν σε αυτούς που μπο­ρεί να έχουν επιζήσει.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο