Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα — ένας στους δύο κατοίκους λιμοκτονεί λέει ο ΟΗΕ

Ομό­φω­να υιο­θέ­τη­σε σήμε­ρα το Εκτε­λε­στι­κό Συμ­βού­λιο του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας ψήφι­σμα με το οποίο ζητά άμε­ση παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Λωρί­δα της Γάζας όπου συνε­χί­ζε­ται η σφα­γή του παλαι­στι­νια­κού λαού από το κρά­τος — δολο­φό­νο Ισραήλ.

Οι 34 χώρες – μέλη του Εκτε­λε­στι­κού Συμ­βου­λί­ου του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας ζήτη­σαν ομό­φω­να «άμε­ση, διαρ­κή και ανε­μπό­δι­στη διέ­λευ­ση ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας» στη Λωρί­δα της Γάζας, ζητά τη χορή­γη­ση αδειών εξό­δου σε ασθε­νείς, την παρο­χή φαρ­μά­κων και ιατρι­κού εξο­πλι­σμού σε αμά­χους και την πρό­σβα­ση σε οποιον­δή­πο­τε στε­ρεί­ται την ελευ­θε­ρία του να έχει πρό­σβα­ση σε ιατρι­κή περίθαλψη.

Το ψήφι­σμα που υιο­θέ­τη­σε ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας και προ­τά­θη­κε από το Αφγα­νι­στάν, το Μαρό­κο, το Κατάρ και την Υεμέ­νη, εκφρά­ζει επί­σης τη «σοβα­ρή ανη­συ­χία» του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για την ανθρω­πι­στι­κή κατά­στα­ση και την «εκτε­τα­μέ­νη κατα­στρο­φή» και ζητά την προ­στα­σία όλων των αμάχων.

Riyad Mansour, Μόνι­μος Παρα­τη­ρη­τής του Κρά­τους της Παλαι­στί­νης στα Ηνω­μέ­να Έθνη

Να σημειω­θεί πως παρά την υπερ­ψή­φι­ση του, ΗΠΑ, Κανα­δάς και Αυστρα­λία, συνέ­χι­σαν και μετά την υιο­θέ­τη­ση του να κάνουν πλά­τες στο κρά­τος — δολο­φό­νο, ζητώ­ντας «πιο ισορ­ρο­πη­μέ­νες» διατυπώσεις.

Την ίδια ώρα με δηλώ­σεις του σήμε­ρα ο Carl Skau, ανα­πλη­ρω­τής διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Επι­σι­τι­στι­κού Προ­γράμ­μα­τος των Ηνω­μέ­νων Εθνών, είπε ότι μόνο ένα κλά­σμα των προ­μη­θειών που απαι­τού­νται μπό­ρε­σε να εισέλ­θει στη Λωρί­δα — και πως εννέα στους 10 ανθρώ­πους δεν μπο­ρούν να φάνε καθη­με­ρι­νά. Οι συν­θή­κες στη Γάζα έχουν κάνει τις παρα­δό­σεις «σχε­δόν αδύ­να­τες», είπε ο Skau, ενώ ο ΟΗΕ τονί­ζει πως ένας στους δύο κατοί­κους της Γάζας λιμοκτονεί.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο